BUDUĆNOST MEDICINE U RIJEČKOM KBC-u: Pacijentici pomoću 3D tehnologije uspješno izveden zahvat na mozgu

foto: screenshot rtl danas

Nakon što je prije dva mjeseca u riječkom KBC-u ugrađen prvi vratni kralježak isprintan 3D tehnologijom, njezina primjena se nastavlja. Upravo zahvaljujući 3D modelu, pacijentici je uspješno operirana aneurizma moždane arterije

Pacijentici kojoj je na riječkom KBC-u uspješno operirana aneurizma moždane arterije, vid se polako vraća i oporavak će nakon operacije biti puno brži nego što je očekivala.

“Odlično, stvarno se dobro osjećam, nemam bolova nikakvih i nadam se ovih dana kući“, izjavila je zadovoljna Nataša Novak.

Sve je prošlo glatko zahvaljujući isprintanom 3D modelu problematičnog dijela mozga. Tim liječnika proučavao ga je dva dana.

“Prije operacije smo mogli detaljno isplanirati koji dio kosti ćemo ukloniti, kako daleko, kako ćemo eklipsu odnosno kopčicu izabrati, i veličinu i oblik da uklonimo tu aneurizmu iz cirkulacije“, izjavio je Dinko Štimac, predstojnik Klinike za neurokirurgiju.

Vrijeme operacije znatno je skraćeno pa je umjesto pet ili šest ona trajala svega nešto više od dva sata.

“S tim da sam se tijekom operacije osjećao puno lagodnije, ugodnije, uz manji stres jer sam unaprijed znao više-manje što me čeka, imao sam cijelu tu sliku u glavi“, izjavio je.

A prvi korak u cijelom procesu bila je izrada CT-a mozga, nakon toga podaci su obrađeni u softweru za trodimenzionalni print, a sve je odrađeno u 3D printeru.

“Mi smo pripremili model za tisak, odnosno za 3D printanje, korišen je naš printer zbog visoke preciznosti, velike brzine samog ispisa, proces printanja je trajao nekih sedam i pol sati”, rekao je Duje Kalajžić sa Svečilišta u Rijeci.

Riječki printer najsnažniji je u Hrvatskoj, zbog mogućnosit rada recepture materijala idealan je za korištenje u medicini.

“Možemo raditi modele od različitih materijala unutar kojih se nalaze i oni koji mogu podniejti velike temperature za izlijevanje biomaterijala koji se kansnije koriste za same implantante”, izjavila je Vanja Travaš, prodekanica na Građevinskom fakultetu u Rijeci.

Posla ima. U riječkom KBC-u već će slijedećeg tjedna ugraditi prvu isprintanu čeljust.

(Ana Mušnjak/vijesti.rtl.hr)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari