'POMORSKI ZZI'

Butković i Fuchs u Rijeci potpisali pismo potpore riječkom Sveučilištu u prijavi za važan projekt

Na Rektoratu Sveučilišta u Rijeci potpisano je pismo potpore riječkom Sveučilištu u prijavi Zajednice znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava (”Pomorski ZZI”) Europskog instituta za inovacije i tehnologiju (ETI) programa Obzor Europa.

Pismo potpore potpisali su ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a tim su se povodom obratili i rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija, zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina.

Primarni izazovi

Zajednica znanja i inovacija za područje vodnih, morskih i pomorskih sektora i ekosustava smatra se ključnim zbog snažne baze znanja i visokog tržišnog potencijala u europskim zemljama. Cilj mu je rješavanje fragmentacije, promicanje interdisciplinarnih pristupa i poveznica između obrazovanja, istraživanja i inovacija. Očekuje se da će Pomorski ZZI doprinijeti inovacijskim ekosustavima, potaknuti suradnju te ubrzati usvajanje održivih tehnologija u sektorima voda i mora.

Osmišljen je kako bi se uskladio s inicijativama politike Europske unije, programa Obzor Europa i međunarodnim obavezama, posebno se fokusirajući na ciljeve održivog razvoja UN-a. Traže se snažne komplementarnosti s postojećim inicijativama i partnerstvima, izbjegavajući pritom dupliciranje s relevantnim klasterima, istraživačkim infrastrukturama i Europskom investicijskom bankom (EIB).

Primarni izazovi uključuju nestašicu vode, suše, poplave, degradaciju morskih i slatkovodnih ekosustava te cirkularnu i održivu plavu ekonomiju. Ti izazovi proizlaze iz klimatskih promjena, prekomjerne ekstrakcije slatke vode i ljudskih aktivnosti, predstavljajući ekonomske, društvene i okolišne rizike.

Ključni ciljevi

Ključni ciljevi „Pomorskog ZZI-ja“ su smanjiti fragmentaciju inovacijskog krajolika sektora vode i mora, promicati integrirani i multidisciplinarni pristup, povezivati aktere i mreže na različitim razinama, educirati sljedeću generaciju inovatora u sektorima plave ekonomije, doprinijeti razvoju odgovarajućih okvira uvjeta, uspostaviti sinergije s drugim europskim inicijativama i institucijama i ojačati globalnu poziciju Unije u znanosti o oceanima i zaštiti ekosustava.

„Pomorski ZZI“ se smatra ključnom inicijativom za rješavanje važnih ekonomskih, ekoloških i društvenih izazova, potičući inovacije, suradnju i održivi razvoj u sektorima vode, mora i pomorstva.

Kako je u svom pozdravnom govoru istaknuo zamjenik Palčevski, ova će prijava riječko Sveučilište, ali i grad i županiju podići na višu razinu budući da se šalje snažna poruka o zajedničkoj suradnji, ambiciji i želji za inovacijama, ali pokazuje i predanost rješavanju ključnih izazova u današnjem društvu.

„Suočavanje s tim izazovima, iznimno je važno za našu regiju, ali i za cijelu Europu. Nestašica vode, suše, poplave, degradacija morskih i slatkovodnih ekosustava, zahtijevaju koordiniran i odlučan odgovor. Pismom namjere koje je potpisano, prepoznata je važnost stvaranja cirkularne i održive plave ekonomije kao ključnog rješenja za ove izazove. Ovaj pristup, ne samo da čuva naše okolišne resurse već potiče i održivi gospodarski rast. Grad Rijeka je, kroz provedbu brojnih projekata stekao relevantno iskustvo i u strateškom, institucionalnom, i administrativnom području, usmjerenom na klimatske i socijalne izazove, pitanja zaštite i unapređenja prirode i okoliša, prostornog i urbanističkog planiranja, ostvarivanja gospodarskih, komunalnih, društvenih i drugih interesa građana. Jedan od takvih, strateških projekata, financiranih sredstvima EU, jest i projekt Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka, u okviru kojeg je predviđena izgradnja uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, koji se temelji na biološkoj obradi otpadnih voda i na taj način štiti naše more, ali i čuva kvalitetu naše, prirodne riječke vode. Ovaj projekt, baš kao i današnji korak, predstavljaju ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada, prilagođenog potrebama svih građana“, rekao je zamjenik Palčevski.

Butković: Pismo potpore daje podršku viziji i ideji projekta

Ministar Oleg Butković istaknuo je kako se potpisivanjem pisma potpore daje podrška viziji i ideji projekta koji je usmjeren na pomorstvo i obnovljive izvore energije.

„Izuzetan geoprometni položaj Rijeke omogućuje nam da se pozicioniramo kao centar znanja i tehnoloških inovacija u području pomorstva čime možemo osnažiti našu konkurentnost. Rijeka posljednjih nekoliko godina doživljava veliku preobrazbu, od izgradnje cestovne infrastrukture, brojnih lučkih projekata, izgradnje Zagrebačke obale i skorašnje izgradnje marine u Porto Barošu. Sveučilište djeluje na način da primjerom pokazuje kako obrazovanje, znanost i inovacije predstavljaju ključne odredbe razvoja društva i ekonomskog rasta i naravno da će i resorno ministarstvo i Vlada RH podržati projekte koji vode u smjeru budućeg razvoja“, rekao je ministar Butković.

Podršku projektu dala je i Primorsko-goranska županija. „Kraj smo koji je orijentiran prema moru, brodogradnji i pomorstvu, imamo izvrsne kadrove koji stvaraju vrhunske proizvode“, rekao je župan Zlatko Komadina i čestitao Sveučilištu na inicijativi te zahvalio Vladi RH na podršci.

Ministar Radovan Fuchs istaknuo je kako ministarstvo kojem je na čelu podržava brojne projekte u istraživačkim centrima i Sveučilištima u Hrvatskoj koji su usmjereni prema razvoju novih tehnologija i transferu znanja, kao i onima koji doprinose gospodarskom razvoju. „Ova inicijativa jedna je on onih koje mogu još bolje pozicionirati i riječko Sveučilište, ali i Rijeku i Hrvatsku, ne samo na karti Europske unije već i šire, u kontekstu promišljanja o budućim tehnološkim rješenjima na području maritimnih tehnologija stoga imate podršku i Vlade i ministarstva u razvoju ovog projekta“, rekao je ministar Fuchs.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari