NA BAZENIMA KANTRIDA

Video | Čak 40 posto djece u PGŽ ne zna plivati; Zbog toga su školom plivanja oduševljeni!

Na Bazenima Kantrida već se godinama provodi obuka plivanja za učenike trećih razreda

Čim se spomene more, očekuje se da oni koji uz njega žive znaju dobro plivati! Ali ta pretpostavka u Primorsko-goranskoj županiji pada u vodu. Jer prema procjenama, ondje čak 40 posto djece ne zna plivati! Kako bi se kastavske školarce poučilo toj vještini, na Bazenima Kantrida već se godinama provodi obuka za učenike trećih razreda, izvještava Maja Brkljača za RTL.

Malo zagrijavanja prije ozbiljnog treninga. Desetogodišnjaci kroz obuku koja traje deset sati uče plivati, i to dobro i pravilno!

„Kad sam došao znao sam plivati za četvorku, ali sad znam plivati za ocjenu 5“, rekao je Franko Travalja iz Kastava.

„Nisam toliko super plivačica, ali nekako između sam“, kazala je Ana Žmirić iz Kastava.

Stručnjaci kažu da je poželjno vrijeme da dijete nauči plivati između šeste i sedme godine života. Mnoga od ove djece, to su propustila.

„Znaju se održavati na vodi, ali malo teže plivaju, možda ne znaju tehnike, naučimo uglavnom koje su plivačke tehnike, plivamo na leđima da se znaju održavati“, izjavila je Alba Bukša, trenerica plivanja.

Ovo je sedma generacija kastavskih školaraca koji su uključeni u projekt. Kroz njega je dosad prošlo 700 učenika trećih razreda, a ulaganje Grada Kastva po generaciji je 27 tisuća kuna.

„Na početnom testiranju se pokazalo između 35 i 40 posto da je neplivača, dakle ne znaju plivati, a naš cilj je naravno naučiti svu djecu vještinama plivanja kako bi bili sigurniji na moru, na bazenima. Tako je, 40 djece ne zna plivati u našoj županiji“, rekla je Katja Luketić, predsjednica Udruge kineziologa Rijeka.

Oni sada znaju. A osim plivanja naučili se još nešto i to jako važno, kako postupiti u slučaju da se netko utapa. Nakon teorije, slijedi praksa.

„Jako je puno bilo korisno i super su treneri i stvarno su me puno naučili toga“, rekla je Nikola Brlas iz Kastava.

Za sve naučeno, sto je učenika dobilo diplomu! Sada su spremni za ljetne praznike i sigurnu sezonu kupanja!, izvještava Maja Brkljača za RTL.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari