FINALISTI 15. GENERACIJE STARTUP INKUBATORA RIJEKA

CAUTIO LUX: Predstavljamo pametno prometno rješenje od ideje do prototipa

Predstavljamo finaliste 15. generacije Startup inkubatora Rijeka

Goran Milanović i Andrej Marinčić vlasnici su startup ideje Cautio Lux, koju su razvijali u okviru inkubacijskog programa Startup inkubatora Rijeka.

Ovaj budući poduzetnički pothvat našao se među šest najboljih koji trenutno broje posljednje tjedne u inkubatoru, nakon osam mjeseci edukacija, savjetovanja i drugih vrsta podrške koje su dobili u njemu.

Cautio Lux bavi se sigurnošću prometa, a o kakvoj je inovaciji riječ, Goran i Andrej otkrili su nam u nastavku. 

Što je Cautio Lux i po čemu je inovativan?

Naša ideja predstavlja općenito novi pristup za poboljšanje sigurnosti na pješačkim prijelazima. Razvijamo inovativni i napredni sustav za detekciju prisutnosti pješaka na nedovoljno označenim i nepreglednim pješačkim prijelazima koji će omogućiti veću sigurnost pješaka, a istovremeno povećavati opreznost vozača. Mislimo da je takav sustav jedan od rijetkih koji u obzir uzima potrebe i jednih i drugih.

Inovativnost našeg rješenja leži u prilagođenom pristupu. Za razliku od postojećih rješenja koja se oslanjaju na pretjerano osvjetljavanje, naš sustav aktivira se samo kada je pješak prisutan. Time smanjujemo svjetlosno onečišćenje i nepotrebno svijetljenje tijekom noći, te smanjujemo potrošnju energije. Sustav je instaliran u podu, na početku i s obje strane pješačkog prijelaza i aktivira se kada pješak stupi na njega, što je potpuno drugačiji pristup od svih trenutnih rješenja na tržištu. Još jedna prednost našeg sustava je i to što nije ovisan o blizini izvora napajanja, već ima autonomni izvor napajanja i moguće ga je instalirati na svakoj lokaciji.

Kako ste došli na ideju i što je bio vaš najveći motiv?

Prvo smo prepoznali problem. Svi smo mi sudionici u prometu i svakodnevno se susrećemo s nekim stvarima za koje mislimo da bi mogle biti bolje, ali nas tempo života gura na taj način da mislimo kako će to već netko drugi riješiti. E, pa mi smo odlučili biti ti koji će riješiti ovaj problem i to je najveći motiv iza ovoga projekta.

Cautio Lux je rezultat timskog rada. Kako ste ušli u zajednički projekt i tko je za što zadužen?

U timu smo moj kolega i prijatelj Andrej Marinčić i ja, Goran Milanović. Radimo već puno godina u istoj tvrtki, tako da već dugo surađujemo i znamo u kojem smjeru nam ide tijek misli. Ideja je zapravo nastala u mojoj glavi i kad sam prijavio ideju u Startup inkubator odmah sam znao da je Andrej drugi član, iako on to tada još nije znao. Kad su nam javili da smo ušli u program inkubatora, objasnio sam mu ideju i odmah ju je prihvatio kao sljedeći novi izazov.

Što se tiče zaduženja, rasporedili smo se u onome u čemu smo najbolji: ja vodim i upravljam smjerom projekta, a Andrej je zadužen za tehnički razvoj i testiranje. Međutim, mi smo sada u fazi u kojoj oboje moramo biti zaduženi za svaki korak.

Postoji li već prototip? U kojem smjeru ide njegov daljnji razvoj u smislu komercijalizacije?

Prototip je pri kraju i bit će završen do srpnja ove godine. To neće biti verzija spremna za instalaciju u realnom okruženju jer je sada bitno pokazati funkcionalnost i kompatibilnost svih komponenti, a zatim krećemo na laboratorijsko testiranje i daljnji razvoj kako bi ga doveli do točke u kojoj će biti spreman za instalaciju i kasnije za komercijalizaciju. Ciljno tržište su nam jedinice lokalne samouprave, a za početak fokusirat ćemo se na riječko područje i na Istarsku županiju te potom na ostale dijelove Hrvatske i europsko tržište.

Goran Milanović

U čemu vam je Startup inkubator najviše pomogao? Što bi bilo teže da niste bili u inkubacijskom programu?

U Startup inkubator došli smo praktički samo s idejom u glavi i nekoliko rečenica na papiru. Sada se bliži kraj osmomjesečnog programa, a mi završavamo prototip. Na našem je primjeru jasno koliko Startup inkubator pomaže u rastu i razvoju nečije ideje. Svaki segment bi bio teži i sporiji da nismo bili dio ovog programa. Bazen mentora u riječkom Startup inkubatoru je stvarno impresivan i za sve poduzetničke ideje imaju spremnog mentora.

Najvažniji dio, koji je bio ključan za naš napredak, je vodstvo kroz proces pretvaranja ideje u konkretan plan djelovanja, s jasno definiranim ciljevima i strategijom. Mnogi imaju ideje, no često nisu sigurni kako ih ostvariti, a tu nastupa Startup inkubator. Stoga savjetujem svima koji imaju ideje da se prijave u sljedećem pozivu za 16. generaciju jer ovdje postoje ljudi koji će vas podržati.

Što nakon Startup inkubatora? Hoće li Cautio Lux ostati na ovom rješenju ili imate i druge planove kako promet ili neki drugi sustav učiniti boljim?

Za početak, Cautio Lux će se usredotočiti na usavršavanje ovoga rješenja. No, već imamo ideju o nadogradnji sustava s novim mogućnostima. Drugih planova ima i definitivno ovdje nećemo stati. Planiramo da Cautio Lux, korak po korak, postane sinonim za pametna rješenja poboljšanja sigurnosti u prometu.

Andrej Marinčić

Kako gledate na budućnost prometa i sigurnosti u prometu?

Razvojem umjetne inteligencije i autonomnih vozila budućnost prometa i sigurnosti u prometu definitivno ide u pravom smjeru, međutim, ne vidim to kao blisku budućnost. Nažalost, sve se nesreće događaju zbog ljudskog faktora i zbog nemogućnosti utjecaja na druge vozače. Mi ne možemo utjecati na pospanost, nervozu, koncentraciju i slična stanja onoga tko dolazi iz suprotnog smjera, ali jedan pametni autonomni sustav, čije komponente međusobno komuniciraju, neće imati takve probleme. Smatram da bi takav sustav mogao dovesti broj svih nesreća na nulu, ali samo ako je cjelovit i ako nije isprepleten sa sadašnjim načinom prometovanja. Tu treba sagledati i druge aspekte. Primjerice, ekonomski je isplativije automatizirati gradove nego da je svaka osoba vlasnik nekog motornog vozila kojeg koristi dva sata dnevno, a da ostatak vremena to vozilo stoji parkirano. Na kraju, to bi direktno utjecalo i na očuvanje okoliša. Srećom, živimo u zajednici gdje su ti problemi prepoznati, a svijest o njima je dignuta na visoku razinu. Sigurnost i ekologija su točke interesa svakog pojedinca te tako pružaju veliki prostor za razvoj inovacija.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari