"SPREMNI ZA NOVA DRUŽENJA"

ČAVLE: Grobnički dondolaš, mlikarica i palenta kompirica dobili mjesto na Domu kulture!

Staklene površine novouređenog Doma kulture Čavle oplemenjene su grbom Općine Čavle, grobničkim dondolašem, mlikaricom i palentom kompiricom.

– Vođena porukom Ivana Brdara Grobničkog „Ne hjustajmo va tujinu, leh čuvajmo svoj koren, ime i starinu“ došla sam do ideje da simbolima Grobnišćine ukrasimo adaptirani Dom kulture, ali i istaknemo važnost očuvanja tradicije i običaja ovog kraja kojima se neizmjerno ponosimo, rekla je čavjanska načelnica Ivana Cvitan Polić.

DCIM100MEDIADJI_0800.JPG

Naime, u Dom kulture uloženo je 4,5 milijuna kuna. Dom je dobio novi krov, fasadu, aluminijsku stolariju i rasvjetu, a sada slijedi i obnova kotlovnice. Ovim ulaganjem dobivena je energetski učinkovita zgrada, koja, osim vizualnog osvježenja, štedi energiju koja se troši na njegovo zagrijavanje.

Na prozorima i vratima Doma kulture nalazi se i naslov pjesme Roberta Pilepića koju izvodi klapa Grobnik „Niš ni boje od palente kompirice“ te ilustracija velike palente teške 500 kilograma koja se kuha i dijeli posjetiteljima posljednjeg vikenda u lipnju kada se u Čavlima i Jelenju održava Festival palente i grobničkog sira.

Jedna ilustracija posvećena je i grobničkim mlikaricama koje su svojim mukotrpnim radom osiguravale egzistenciju i školovanje mnogih obitelji s područja Grobnišćine, noseći svakog jutra s Grobnišćine u Rijeku i nazad, domaće mlijeko u košu na leđima i s latama u rukama. I to pješice šumskim strmim putem preko Hrastenice, Svilnog i Orehovice do grada… i nazad.

-Stih „Vavik se j’ prva stala, peteh je potli kukurikal, potiho j’ late slagala, feral je parićan stal“ dio je dramskog teksta koji je napisala Vlasta Juretić, a koji se izvodio prve nedjelje nakon Tijelova kod kapelice na Rebri, na Mlikaričinom putu, a u spomen na težak život grobničkih majki mlikarica, objasnila je Ivana Cvitan Polić.

Na ulaznim vratima Doma kulture nalazi se simbol službenog grba Općine Čavle na kojem su ukrštene sablja i buzdovanj, dok su vrata turističkog ureda ukrašena grbom Turističke zajednice Čavle koji označava Kaštel Grada Grobnika i Grobničko polje.

– Reakcije su odlične, mještanima se sviđa. Dom kulture koji se nalazi u samom centru našeg mjesta tijekom godine posjećuje veliki broj posjetitelja raznih društvenih, kulturnih i drugih manifestacija. Sada samo čekamo da ova pandemija prođe. Mi smo spremni za nova druženja, zabave, predstave, festivale i sve ono što nam jako nedostaje, zaključila je Cvitan Polić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari