OBIŠLI SU CENTAR IKE

Centar Ike će biti dovršen do kraja svibnja ove godine

Gradonačelnik Fernando Kirigin i zamjenica gradonačelnika Kristina Đukić obišli su s članovima Vijeća mjesnog odbora Ika gradilište u središtu Ike gdje se odvijaju radovi na realizaciji europskog projekta „Uređenje i interpretacija povijesnog škvera u Iki“.

Glavni projektant i projektni nadzorni inženjer Domagoj Herman potvrdio je da radovi napreduju predviđenom dinamikom te da će biti dovršeni do kraja svibnja ove godine.

Projektom će se postojeći prostor urediti u trg. Između obalnog šetališta i površine trga je zid obalne šetnice koji će biti izravnat na visinu od 40 cm od površine šetališta. Lice zida bit će obloženo kamenom, a na njemu će, uz šetnicu, biti postavljene drvene klupice. Na ulaznoj rampi trga koja povezuje obalno šetalište i plato trga bit će postavljen spomenik – kobilica ribarskog broda, rad akademskog kipara Gorana Štimca. Spomenik je posvećen ribarskoj i pomorskoj tradiciji Ike te valorizaciji lokalnog identiteta. U površinu trga bit će ugrađene ploče s kronološki ispisanim povijesnim razvojem mjesta. Dio površine trga bit će popločen kamenim pločama. Dizajn kamenih ploča oblikovan je tako da podsjeća na ribarsku mrežu. Trg će biti prilagođen odvijanju raznoraznih događanja u cilju očuvanja i valorizacija ribarske, pomorske i brodograđevne baštine, ali i mjesto okupljanja stanovnika i posjetitelja Ike.

VIDEO DANA:

Ukupna vrijednost projekta je 1.103.400,01 kuna, a iznos sufinanciranja EU 756.543,73 kuna. Projekt je sufinanciran u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo putem Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo iz Lokalne razvojne strategije u ribarstvu za razdoblje 2014.-2020. LAGUR/FLAG-a Vela Vrata. Nositelj projekta je Grad Opatija.

Uz prisustvo gradonačelnika i zamjenice, v.d. ravnateljica Lučke uprave Opatija – Lovran – Mošćenička Draga Alessandra Selak je s članovima Vijeća mjesnog odbora Ika obišla mul (paladu) u Iki kako bi dogovorili najnužniju sanaciju za predstojeću sezonu. Činjenica je da je mul (palada) u Iki u jako trošnom stanju te će Lučka uprava pokušati promijeniti faznost projekta kako bi početak proširenja luke Ika započeo upravo uklanjanjem trošne ikarske palade te izgradnjom novog mula na tom mjestu. Zaključeno je da će se razmotriti moguće rješenje najnužnije sanacije ikarske palade za predstojeću sezonu kako bi se bar donekle zaštitilo korisnike luke od oštećene površine i osigurala sigurnost prolaza njome.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views