PGŽ FINANCIRALA

Župan Komadina u Domu za starije osobe Volosko obišao novouređeni Park seniora

Župan Zlatko Komadina sa suradnicima posjetio je Dom za starije osobe Volosko gdje je dovršena 3 milijuna kuna vrijedna investicija  II faze uređenja Parka seniora financiranog od strane Primorsko-goranske županije.

Kako je rekao župan, vrijeme korone PGŽ je iskoristila za uređenje domova za starije. U Voloskom su uklonjene sve fizičke barijere za lakšu komunikaciju stanara i zaposlenih, a uređeni Park im je dodatno oplemenio i obogatio svakodnevicu.

U tri objekta Doma Volosko smješteno je 120 stanara a o njima, kako je istaknula ravnateljica Gordana Saršon brine 50 zaposlenika. Uklanjanjem barijera i ugradnjom lifta svi objekti sada su puno dostupniji što olakšava život korisnicima doma i zaposlenicima, rekla je Saršon i dodala da je uređenjem Parka osiguran i prostor za radnu terapiju stanara na otvorenom. Najavila je i plan daljnjeg proširenja kapaciteta Doma te podsjetila da je zadnja investicija u smještaj bila 2016.godine kada je Županija kupila i uredila manji objekt uz već postojeću zgradu Doma čime se povećao kapaciteta za 30 korisnika.

Uređenja Parka seniora u Domu za starije osobe Volosko u drugoj fazi uključivalo je postavljanje lifta čije su dimenzije dovoljne za prijevoz nepokretnih stanara, uređenje pristupne staze, postavljanje zaštitnih ograda te hortikulturno uređenje okoliša. Prostorom dominiraju „pametna“ arhitektonska rješenja čime su otklonjene građevinske prepreke koje ograničavaju pokretljivost slabo pokretnih korisnika. Kako je istaknula resorna pročelnica Dragica Marač kroz taj projekt stvoren je jedinstveni prostor koji se sastojati od opuštajuće aromaterapijske oaze te od dijela predviđenog za provođenje radno terapijskih i rekreativnih aktivnosti na otvorenom.

Dodala je da se Park seniora savršeno uklapa u moderni koncept pružanja socijalnih usluga po E-Qalin sustavu kvalitete, što je standard koji je uspostavljen u svim domovima kojima je Županija osnivač. –Potvrđuju to i sami stanari koji uvjete svog boravka ocjenjuju najvišom ocjenom. Cilj nam je da se stanari u našim domovima ne osjećaju institucionalizirano već da njihov boravak više nalikuje životu u njihovim vlastitim domovima.

Kvalitetu njihovog boravka potvrđuje i visoka starosna dob naših stanara, u jednom od naših domova čak polovica je dobi 90 plus, naglasila je Marač.  Dodala je da je u županijskim domovima smješteno oko 800 korisnika, a još toliki broj osoba starije životne dobi koristi neke od oblika vaninstitucionalne skrbi.

 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views