CENTAR ZAMET: Sajam mogućnosti posjetit će tisuću osnovnoškolaca

6. Sajam mogućnosti, 2016. (Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

U četvrtak, 10. svibnja od 9 do 12 sati u dvorani Centra Zamet održat će se osmi po redu Sajam mogućnosti, kojeg će posjetiti više od tisuću učenika 4. razreda riječkih osnovnih škola.

U ime organizatora sajam su najavili pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke Karla Mušković i voditeljica Odjela prevencije Policijske uprave primorsko goranske Silvana Šimunić.

Sajmom mogućnosti želi se upoznati djecu s pozitivnim izvanškolskim sadržajima i motivirati ih za odabir aktivnosti kojom bi se bavili u slobodno vrijeme kao jednim od načina zaštite djece i mladih od sredstava ovisnosti, vandalizma, vršnjačkog nasilja i drugih oblika rizičnog ponašanja.

Na sajmu će sudjelovati dvadesetak udruga različitih aktivnosti: kulturno-umjetničkih, sportskih, tehničkih, ekoloških i drugih. Svoje sadržaje prezentirat će kroz promidžbene materijale, ali i demonstraciju svojih aktivnosti učenicima.

S obzirom na to da je jedan od ciljeva Sajma i razvijanje odnosa povjerenja s policijom, ispred dvorane bit će prezentirana policijska vozila, tehnika i oprema, od policijskih motora do „pijanih naočala“, pa će se kroz igru i razgledavanje nastaviti zajednička komunikacija i druženje.

Na parteru dvorane svoje aktivnosti će kroz nastupe pokazati mažoretkinje, atraktivne sportske i plesne skupine, te pjevači. Uz to bit će organizirana i sportska natjecanja učenika u potezanju konopa, skakanju u vrećama i utrkama „kariola“. Na kraju je planirana i nagradna igra s vrijednim nagradama za učenike, koje poklanjaju udruge – sudionice Sajma.

Ovo je osmi po redu „Sajam mogućnosti“, što znači da se u proteklih sedam godina s aktivnostima za slobodno vrijeme upoznalo oko tisuću djece.

Sajam mogućnosti ova druga je komponenta preventivnog programa „Zajedno više možemo“, koji se sastoji od pet dijelova. Program obuhvaća učenike od 4. do 6. razreda, za koje su osim „Sajma mogućnosti“, organizirani posjeti policijskim postajama, interaktivne radionice, kvizovi znanja i predavanja, dok program završava roditeljskim sastankom na kojem policijski službenik govori o problemu ovisnosti i drugim neprihvatljivim ponašanjima maloljetnika s aspekta zakonske regulative i policijskog postupanja.

Grad Rijeka podržava provedbu programa od samog početka 2010. godine. U školskoj godini 2017./2018. za provedbu programa iz gradskog proračuna izdvojeno je 75 tisuća kuna, od čega na „Sajam mogućnosti“ 28 tisuća kuna, čime će se većinom pokriti prijevoz učenika do Centra Zamet.

Kako je kazala pročelnica Mušković, posljednja evaluacija programa, koju je prije dvije godine proveo Odsjek za psihologiju Filozofskog fakulteta u Rijeci, pokazala je kako su svi sudionici općenito zadovoljni provedenim programima, no da je za značajniju promjenu ponašanja aktivnosti prevencije provoditi kontinuirano više godina.

Nova evaluacija provest će se u idućoj školskoj godini.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views