NEDAVNO JE IZDAO I KNJIGU

Galerija | Čestitka gradonačelnika Opatije Olegu Mandiću za 90. rođendan

Gradonačelnik Fernando Kirigin u društvu predsjednika Gradskog vijeća Dina Žigulića i zamjenice Kristine Đukić u svom je uredu primio Olega Mandića sa suprugom Duškom povodom sutrašnjeg Olegovog 90. rođendana i nedavno izdane knjige „Život obilježen Auschwitzom“.

Uz gradonačelnika Fernanda Kirigina, na prijemu su bili i predstavnici Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Opatije predsjednik Bruno Starčić i Suzi Ivaničić te Mandićev bliski suradnik i prijatelj Neven Šantić.

Oleg Mandić sutra će proslaviti svoj 90. rođendan u društvu obitelji, a danas je od gradonačelnika primio čestitke uz slavljeničku tortu i pjenušac.

Gradonačelnik Kirigin zahvalio je Mandiću u ime Grada Opatije na prenošenju znanja i iskustava građanima i mladima dugi niz godina te istaknuo kako vjeruje da će još dugo pružati svoj doprinos vrijednim manifestacijama poput Dana Antifašizma i Mementa te nastaviti prenositi istinu o Holokaustu i vrijednostima antifašizma. Istaknuo je kako se poznaju još iz Rotarijanaca te ga oduvijek zna kao vedru, ali odlučnu osobu dobrog duha, vitalnog i danas kada ulazi u deseto desetljeće života.

Oleg Mandić prisjetio se djetinjstva provedenog u Opatiji u Vili Mandić u blizini zgrade gradske uprave u kojoj je živio do 1944. godine, kao i svoje obitelji, šetnji s majkom do očeva odvjetničkog ureda u zgradi FINE i očeva igranja bridža u kavani hotela Principe Umberto (današnji Milenij), kao i svog polaska u prvi razred s pet godina u školu Regina Elena na mjestu današnje Obrtničke škole. Kazao je i kako je prije mjesec dana odlučio da više neće voziti automobil, ali i da si je konačno nabavio mobitel, kojem se do sada odupirao.

Predsjednik UABA-e Bruno Starčić kazao je kako je došavši na mjesto predsjednika udruge na nagovor Olega Mandića, zatekao sve odlično posloženo što treba zahvaliti Mandiću, koji je dao i poseban pečat udruzi, ako i pokrenuo vrijedne manifestacije. Od suradnika su postali prijatelji te mu je zahvalio na doprinosu koji i danas pruža.

Suzi Ivaničić iz UABA-e je izrazila veliku zahvalu Olegu Mandiću na svemu što ju je naučio uz riječi da je obogatio njezin život. Zahvalila je i gospođi Duški koja je uvijek „smirivala“ napete situacije, budući da je Oleg oduvijek bio perfekcionist i imao vrlo visoke kriterije.

Novinar i publicist Neven Šantić kazao je kako se s Olegom poznaje 15 godina, a posljednjih 6 godina su zajedno proputovali Italiju i velik dio Hrvatske gdje ga prati na njegovim predavanjima. Istaknuo je kako je to bilo dragocjeno iskustvo te je od njega mnogo naučio, što je dokaz da čovjek uči dok je živ. Zaključio je kako je Olegova misija da priča o Holokaustu i antifašizmu te će to činiti dokle god može.

Supruga Duška našalila se kako je živjeti s Olegom „ludnica“ i show u kojem stalno netko dolazi u njihovu kuću. Kazala je kako ga prati koliko može i trudi se „vaditi vruće kestenje“ iz vatre koju Oleg zapali, i tako već 50 godina koliko su zajedno. Prisjetila se i njihovih putovanja u kojima su proputovali cijeli svijet i posjetili čak 96 zemalja!

Oleg Mandić je naš sugrađanin, pravnik, novinar i publicist, počasni predsjednik opatijske UABA-e i posljednji dječak koji je napustio zloglasni nacistički logor Auschwitz. Unatoč svojim godinama, još je i danas vrlo aktivan u promicanju istine o holokaustu, humanizma, tolerancije i antifašizma o čemu drži predavanja diljem Hrvatske i Europe. Dobitnik je mnogobrojnih nagrada i priznanja, među kojima su odlikovanje Oswiecimski križ Republike Poljske, dva odličja Paul Harris fellow Rotary International, odlikovanje reda Stjepana Radića, nagrade PGŽ-a i Grada Opatije za životno djelo te reda Stella d’Italia.

Knjigu „Život obilježen Auschwitzom“ Oleg Mandić napisao je s bliskim suradnikom Nevenom Šantićem. Ova knjiga je ispovijed o sretnom i ispunjenom životu, o važnosti obitelji, o utjecaju sreće, ali i stalnoj opomeni da se zlo u svojem najgorem obliku uvijek i lako može vratiti. Oleg Mandić jedan je od rijetkih živih svjedoka užasa holokausta, a njegova predavanja o zlu fašizma te o važnosti antifašizma i tolerancije danas slušaju mnogobrojni učenici u sklopu tribina.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari