AKCIJA EUROPSKOG USKOKA

Obersnel o uhićenjima: ‘U sortirnicu se krenulo za mog mandata. Tehnix je dao najbolju cijenu’

Photo: Nel Pavletic/PIXSELL

Kaže da je čelnik Tehnixa imao brojne nacionalne i međunarodne referencije za posao, da se sortirnicom išlo na dodatno izdavanje frakcija pojedinih vrsta otpada, ali da ga u ovoj državi ‘više niša ne može pozitivno ili neugodno iznenaditi’

Bivši gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel u razgovoru za Danas.hr kaže da je iz medija doznao za uhićenja i akciju Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) na području Rijeke i Međimurja, a s obzirom na to da se radi o sumnji u malverzacije s europskim novcem oko projekta izgradnje sortirnice za otpad u Mihačevoj Dragi, potvrdio nam je da se radi o projektu na kojem se počelo raditi za vrijeme njegova mandata.

“Izgradnja sortirnice otpada bio je jedan od koncepata strategije gospodarenje otpada i za to su se dobila sredstva iz EU kojim je dalje raspolagao Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Oni su raspisali natječaj za gradnju sortirnice, mi smo dobili sredstva pa je Rijeka raspisala natječaj za odabir izgradnju sortirnice”, govori nam Obersnel.

Kaže, sortirnicom se htjela postići veća kvaliteta u gospodarenju otpadom i potvrđuje da je odabrana međimurska tvrtka Tehnix Đure Horvata.

“Već je uveden kontejnerski sustav za prikupljanje različitih vrsta otpada, a s obzirom na to da se nisu mogli uvesti kontejneri za 10 različitih vrsta otpada specifične kategorije kao što je tetrapak, u sortirnicama bi se već odvojeni otpad dodatno sortirao na pojedine frakcije. Tehnix je ta to ponudio najbolju cijenu”, rekao je Obersnel.

Nastavio je da o Tehnixu zna da su se isprofilirali u tom poslu, da su osvojili mnogobrojne domaće i svjetske nagrade. Na pitanje, zna li Đuru Horvata osobno, odgovorio je da ga poznaje.

“Susretali smo se na različitim seminarima o sustavima gospodarenja otpadom, kao i na susretima gradova i podzetnika. Prezentirao je svoja rješenja. Poznajem ga kao sposobnog poduzetnika, a to govore o njemu i mnogobrojne međunarodne referencije, kao i one iz Hrvatske. Ali mene osobno više ništa u ovoj državi ne može iznanaditi, ni pozitivno ni negativno. Pričekajmo da procesi završe, vjerujem u presumciju nevinosti”, rekao je Obersnel.

Kako je neslužbeno doznao Danas.hr, pod lupom istražnih organa našla se i pročelnica iz njegova mandata Irena Miličević koja je bila na čelu Odjela gradske uprave za komunalni sustav u Gradu Rijeka, piše Danas.hr.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari