GLASAJTE

Nove lučke dizalice nosit će imena istaknutih Riječanki – Evo kako glasati za nominirane!

Rijeka Gateway terminal, tvrtka koja upravlja kontejnerskim terminalom na Zagrebačkoj obali, svoje glavne četiri dizalice za prekrcaj kontejnera između broda i obale nazvat će po ženama koje su svojim radom ostavile neizbrisiv trag na području Rijeke i okolice, a dosad još nisu dobile zasluženo priznanje te vrste, poput imenovanja ulica ili trgova, piše Novi list.

Riječ je o najvećim lučkim dizalicama koje će biti postavljene na bilo kojemu od terminala riječke luke, takozvane superpostpanamax generacije, koje će omogućiti prekrcaj kontejnera s najvećih brodova tog tipa koji pristaju u Rijeci i to u punoj duljini i širini broda. Također, dio prostora terminala, iako neće biti dostupan građanima, zbog sigurnosnih razloga i jer je riječ o lučkom području, bit će nazvan Trg snažnih žena Grada Rijeke, potvrđeno je iz Rijeka Gatewaya.

Odabir četiri žene koje su zadužile Rijeku, kojima će biti imenovane dizalice, obilježit će prostor terminala trajno kao Trg snažnih žena Grada Rijeke – lokacija koje će unatoč fizičke nedostupnosti građanima zbog sigurnosti, biti neodvojiv dio središta Rijeke koja slavi povijesna postignuća te vrijednosti građana Rijeke i okolice, ističu iz Rijeka Gatewaya, uz poziv građanima da glasaju za nominirane žene koje će dobiti svoju poziciju na Trgu snažnih žena Grada Rijeke i to na način da na službenoj Facebook stranici Rijeka Gateway profila lajkaju post s opisom jedne ili više nominiranih žena ili svoj glas daju na portalu Novog lista.

Glasovanje traje do 12. srpnja, a dizalice će nositi imena žena s najvećim brojem lajkova, prenosi Kanal Ri.

Ada Felice Rošić – arhitektica poslijeratne obnove grada. Kao prva žena arhitektica u Rijeci, Ada je svojim projektima oblikovala suvremeni izgled našeg grada, uključujući stambene zgrade i trgovačke centre koje svakodnevno koristimo. Antonija Reljac – simbol grobničkih mlikarica. Antonija je utjelovljenje snage i izdržljivosti žena koje su desetljećima nosile mlijeko u Rijeku, obilježavajući povijest teškim, ali časnim radom.

Zora Matijević – junakinja Drugog svjetskog rata. Kao nastavnica i aktivistica, Zora je preživjela najgore nacističke logore, spašavajući brojne živote i boreći se za bolje društvo kroz obrazovanje i prava žena.

Vanda Ekl – čuvarica kulturne baštine Rijeke. Povjesničarka umjetnosti, Vanda je svojim radom na očuvanju kulturne baštine Istre i Kvarnera ostavila neizbrisiv trag u istraživanju i promociji naše kulturne prošlosti.

Milojka Mezzorana Skvaž – »Sušačka Anna Frank«. Milojkin dnevnik, pisan tijekom Drugog svjetskog rata, svjedoči o hrabrosti i borbi za opstanak u najtežim vremenima.

Marisa Madieri – autorica »Vodnozeleno«. Knjiga koja opisuje egzodus njene obitelji iz Rijeke u Italiju nakon Drugog svjetskog rata, ostavljajući neprocjenjivo svjedočanstvo o povijesti i životnim izazovima.

Snježana Pejčić – prva hrvatska osvajačica medalje na Ljetnim Olimpijskim igrama. Naša slavna streljašica koja je postala svjetska rekorderka i donijela broncu iz Pekinga.

Danica Kragić Jensfelt – prof. dr. sc. Danica Kragić Jensfelt, pionirka u području robotike, dobitnica brojnih nagrada i članica međunarodnih znanstvenih vijeća.

Natalia Mrnjavac – znanstvenica koja je otkrila tajnu postanka života. Kao članica tima koji je dešifrirao genetsku sliku LUCA-e, Natalia je dala ogroman doprinos razumijevanju postanka života na Zemlji.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari