TRENUTNO STANJE

RIJEKA Ovo su konačni rezultati upisa u gradske dječje vrtiće!

U dječjim vrtićima Grada Rijeke –  „Rijeka“, „Sušak“ i „More“ – trenutno nema neupisane djece s pravom prvenstva, a ovi se podaci odnose kako na djecu vrtićke, tako i na djecu jasličke dobi. U tri gradske vrtićke ustanove ostalo je 9 slobodnih mjesta u jasličkim kapacitetima, 12 u vrtićkim te 12 u talijanskim skupinama.

Temeljem lista upisa objavljenih 5. lipnja, upisana su djeca vrtićke dobi s pravom prvenstva, no na listi čekanja ostalo je djece jasličke dobi s pravom prvenstva. Nakon što su do 12. lipnja roditelji sve upisane djece pozvani uplatom akontacije potvrditi upis svog djeteta u vrtić odnosno jaslice i nakon što su roditeljima djece neupisane u prvotno odabrane vrtiće ponuđeni upis u neku drugu skupinu ili vrtić, u tri gradske vrtićke ustanove ostalo je 9 slobodnih mjesta u jasličkim kapacitetima, 12 u vrtićkim te 12 u talijanskim skupinama.

Svi roditelji djece neupisane u prvotno odabrane skupine ili vrtiće višekratno su kontaktirani, a od ukupne brojke od 120 pozvanih roditelja, 99 je odbilo, a 21 prihvatio upis u drugu skupinu ili vrtić. Ne popune li se slobodna mjesta s djecom s pravom prvenstva, upis će biti omogućen djeci koja se sljedeća nalaze na listi djece s ostvarenim pravom upisa u pojedine vrtiće. Također, do početka pedagoške godine uložit će se dodatni napori u to da, bude li moguće napraviti s obzirom na programe pojedinog vrtića, da se braća i sestre, upisani u različite vrtiće, smjeste u isti vrtić.

Podsjećamo, pravo prvenstva upisa definirano je pravilnicima o upisu u dječje vrtiće Grada Rijeke te prema tim pravilnicima prednost pri upisu pod jednakim uvjetima ostvaruje dijete koje zajedno s oba roditelja, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji, ima prebivalište na području grada Rijeke; dijete kojem je dodijeljen skrbnik odnosno koje je smješteno u udomiteljsku obitelj ili ustanovu socijalne skrbi, a nema prebivalište na području grada Rijeke, ako njegov skrbnik ili udomitelj ima prebivalište na području grada Rijeke, odnosno ako ustanova socijalne skrbi ima sjedište ili podružnicu na području grada Rijeke; te dijete koje je strani državljanin koje ima odobren najmanje privremeni boravak ili odobrenu međunarodnu zaštitu u Republici Hrvatskoj i živi na području grada Rijeke zajedno s oba roditelja, odnosno samohranim roditeljem ili jednim roditeljem ukoliko se radi o jednoroditeljskoj obitelji.

Kontinuirani napori u ciljem otvaranja novih mjesta u riječkim vrtićima

Grad Rijeka ulaže kontinuirane napore u cilju otvaranja novih mjesta u riječkim vrtićima, kako bi povećao broj djece obuhvaćene jasličkim i vrtićkim programom, uključujući i onu koja trenutno ne ostvaruju pravo prvenstva upisa.

„Od stupanja na dužnost, ulažemo znatne napore s ciljem otvaranja novih mjesta u riječkim vrtićima, posebice u jasličkim skupinama. Tako je 2021. godine otvoreno 12 novih odgojno-obrazovnih skupina, a godinu kasnije njih još šest, među ostalim i u novo uređenom vrtiću Baredice. Ukupno je na taj način zbrinuto oko 140 mališana. Time smo postigli da praktički nemamo neupisane vrtićke djece, no i dalje je postojao nedostatak jasličkih kapaciteta. Stoga smo prošlog ljeta uredili i otvorili još 64 nova jaslička mjesta u prostorima OŠ Nikola Tesla gdje je vrtić Val, zatim u prostorima područne škole Orehovica te u vrtiću Galeb. Time smo došli do 200-tinjak novih jasličkih mjesta. Slijedi izgradnja novog vrtića Fiume na granici Krnjeva i Zameta kojeg Grad Rijeka realizira u suradnji s Talijanskom unijom, u koji će se a nedavno su u tu svrhu potpisani i ugovori s izvođačem radova i radovi će započeti uskoro. Također, provodimo i pripreme za proširenje vrtića Oblačić te dogradnju vrtića Galeb.

Otvaranje dodatnih kapaciteta je ono što smo obećali građanima i zaista intenzivno radimo na tome jer znamo da svako novootvoreno mjesto jednoj riječkoj obitelji skida veliki teret s leđa i omogućava im da idu naprijed sigurni da je njihovo dijete, dok oni rade, adekvatno zbrinuto“, istaknula je zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan.

Osim što Grad Rijeka kontinuirano radi na proširivanju vrtićkih kapaciteta, uloženi su dodatni napori kako bi se optimizirala procedura upisa djece u dječje vrtiće, a s ciljem da roditelji već početkom srpnja budu sigurni u mjesto upisa svog djeteta.

Grad Rijeka financira i smještaj djece u privatne vrtiće te kod dadilja

Osim u navedene tri gradske vrtićke ustanove, Grad Rijeka financira i smještaj djece u privatnim vrtićima. U pedagoškoj 2024./25. taj iznos osiguran je proračunom u visini 1.475.000,00  eura.

Također, Grad Rijeka financira i program dadilja za koji je za sljedeću pedagošku godinu osigurano 330.000,00  eura.

Roditelji djece koja nisu ostvarila pravo upisa u Dječji vrtić Rijeka, mogu ostvariti pravo na sufinanciranje troškova čuvanja, brige i skrbi za djecu u stambenom ili poslovnom prostoru koji služi za obavljanje djelatnosti dadilja sukladno Odluci o uvjetima sufinanciranja djelatnosti dadilja.

U tu svrhu Dječji vrtića Rijeka izdat će roditeljima odgovarajuću potvrdu, a temeljem pisanog Zahtjeva za izdavanje potvrda i mišljenja kojeg roditelj podnosi elektroničkom poštom Centru predškolskog odgoja u kojem je podnesena prijava za upis.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari