ČETVRT STOLJEĆA PONOSA: Obilježena 25. godišnjica osnutka 111. brigade Hrvatske vojske iz Rijeke

Prije 25. godina, na dan 2. srpnja 1991. godine, prve postrojbe Brigade zauzele su svoje položaje i taj datum 111. brigada slavi kao svoj rođendan

Od dana osnivanja brigada je dala velik doprinos u oslobođenju Republike Hrvatske. Prema dostupnim podacima, u Domovinskom ratu poginulo je 58 pripadnika, a ranjeno je 282 pripadnika brigade, od čega 20 teško.

Brigada je svojim sastavom obuhvaćala područje Gorskog kotara, Hrvatskog primorja i dijela Istre. Na području grada Rijeke ustrojene su dvije bojne, te po jedna bojna u Senju, Krku, Delnicama i, Cresu i Lošnju. Ubrzo, dio brigade odlazi na ličko bojište dok se drugi dio pridružuje nakon završenih priprema u studenom. Brigada je sudjelovala u borbama u Drenovom klancu. Taktička grupa brigade odlazi u Posavinu

Prvi zapovjednik ove brigade kroz koju je prošlo oko 20 tisuća pripadnika, djelatnih, pričuvnih ili ročnih, bio je general Sergio Rabar.

????????????????????????????????????????????????

U povodu obilježavanja 25. godišnjice osnutka 111. brigade Hrvatske vojske, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika Miroslav Matešić, zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić i Milovan Frlan iz Odjela za gradsku upravu i samoupravu upriličili su u Salonu Grada Rijeke prijam za članove Udruge Klub Zapovjedništva 111. brigade ZNG, prenose mrežne sranice Grada Rijeke.

Prijamu su nazočili članove Udruge Klub Zapovjedništva 111. brigade ZNG. koji su i obnašali dužnosti prvog zapovjedništva 111. brigade: Lucijan Repić, Dragan Ivkić, Branko Kukurin, Vlado Milković, Frano Primorac, Denis Deković, Rajko Samueli-Kačić, Nenad Crnković, Zlatko Barac, Ranko Lukanić, Milan Rukavina, Goran Protega i Draženko Čendak.

????????????????????????????????????????????????

Čestitajući ovu okruglu obljetnicu gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel je naglasio kako je ona dobra prilika da se članovi Udruge Klub Zapovjedništva 111. brigade ZNG uhvate odgovornog i teškog posla, i prikupe sve relevantne dokumente i svjedočanstva te ih objedine u monografiji, kako to namjerava napraviti 128. brigada.

„Radi onih koji su položili živote za obranu Domovine, radi svih nas, posebice generacija koje dolaze, bilo bi dobro ostaviti pisani trag i objaviti dokumente, fotografije i sjećanja o vašem djelovanju, jer vrijeme brzo prolazi. Ako netko jednom bude proučavao Domovinski rat, neka mu takva monografija bude polazište za istraživanje. Grad je spreman pomoći vam financijski da takvu monografiju objavite“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

????????????????????????????????????????????????

Spremnost na pomoć u izdavanju monografije iskazala je i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.

U ime Udruge Klub Zapovjedništva 111. brigade ZNG, riječi zahvale na prijamu i spremnosti za pomoć u izdavanju uputili su Lucijan Repić i Frano Primorac.

Na prijamu je rečeno kako članovi udruge prikupljaju dokumente i informacije sukladno standardu za izradu sličnih monografija kojeg je napravio Glavni stožer. Dobar dio materijala je prikupljen i preostalo je objediniti sve tekstom i uobličiti u monografiju, što će se vjerojatno dogoditi iduće godine. Riječ je o brigadi koja je imala profesionalan i stručan časnički kadar koja je svoje zadatke izvršavala u cijelosti i iza koje nije ostala niti jedna mrlja ili nečasni čin u cijelom njenom djelovanju, rečeno je na prijamu a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Brigada je formalno ugašena preustrojem OSRH iz 2000. godine, a njen pravni slijednik i nositelj tradicije službeno postaje 638. pješačka brigada.

Centralna svečanost obilježavanja 25. godišnjice osnutka 111. brigade Hrvatske vojske, u organizaciji časničkog zbora, održat će se sutra u Krku.

Foto: Grad Rijeka

Položeni vijenci u Aleji poginulih branitelja

U povodu obilježavanja 25. godišnjice osnutka 111. brigade Hrvatske vojske iz Rijeke zamjenik riječkog gradonačelnika Miroslav Matešić u ime Grada Rijeke položio je vijence u Aleji poginulih branitelja na Centralnom gradskom groblju Drenova.

Vijence su položili i članovi Udruge Klub Zapovjedništva 111. brigade ZNG-a koji su obnašali dužnosti prvog zapovjedništva 111. brigade i time odali počast svojim poginulim suborcima.

brigada1

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views