ULJNI FILM

Video | Čisti se more ispred Kostrene, u Općini ogorčeni. Vranić: ‘Inzistiram da se čim prije utvrde uzroci i sanira onečišćenje’

U tijeku je čišćenje mora ispred Kostrene gdje se jučer pojavio uljni film

Zagađenje je prijavljeno jučer u jutarnjim satima. Čišćenje mora od uljnog filma koji je uočen kod Rafinerije nafte Rijeka u Urinju još traje. No, stanje je znatno bolje i stalno se nadzire.

“Konkretno, radi se o nekakvom uljnom filmu koje se pojavilo ovdje na akvatoriju ispred rafinerije ali i ispred kostrene.”, kaže načelnik Općine Kostrena Dražen Vranić za Kanal Ri.

Uzrok izljevanja uljnog filma u more još je nepoznat

“Zatražili smo i službeno očitovanje o uzrocima, isto tako i očitovanje o tome kako će se i na koji način onečišćenje čim prije sanirati. I mi kao Općina i ja kao načelnik apsolutno inzistiramo na tome da se utvrde uzroci, čim prije to sanira i isto tako da sve nadležne inspekcije odnosni svi koji su zaduženi za ove stvari da utvrde uzrok i da se takve stvari više ne ponavljaju.”, dodaje načelnik Vranić.

Iz Ine poručuju kako se slučaj istražuje.

Jedan od mogućih uzroka je oseka, rekao je kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

“Uz niski vodostaj, odnosno izrazitu oseku, pod utjecajem tih okolnosti dođe do propuštanja i propuštanje je došlo unutar već od prije postavljenih preventive radi zaštitnih brana.”, kaže Darko Glažar, lučki kapetan Lučke kapetanije Rijeka.

Situacija je danas puno bolja i nema istjecanja ugljikovodika

Plovila riječke Lučke kapetanije stalno nadziru, a dvije tvrtke čiste onečišćeno područje.

“Svakodnevno smo u obilasku ovog akvatorija tako da nama nije trebalo javljati da se dogodilo onečišćenje.”, dodaje kapetan Glažar.

Opreza stoga nikad dosta. Bitno je čim prije utvrditi uzrok onečišćenja kako se ono ne bi ponovilo, donosi Kanal Ri.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari