O LOKACIJI DOMA ZDRAVLJA

SDP: Opatija uskoro dobiva moderan Dom zdravlja primjeren potrebama građana

“Novi Dom zdravlja u Opatiji, koji naši građani već desetljećima čekaju, uskoro će postati stvarnost.”, poručuju iz SDP-a Opatija

Gradska organizacija SDP-a u Opatiji danas je izvijestila javnost o svom stavu glede projekta obnove i dogradnje opatijskog Doma zdravlja.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Novi Dom zdravlja u Opatiji, koji naši građani već desetljećima čekaju, uskoro će postati stvarnost. Zadovoljni smo što su Gradsko vijeće i Županijska skupština potvrdili sporazum o rekonstrukciji i dogradnji Doma zdravlja na Novoj cesti, koji Opatijkama i Opatijcama donosi vrhunski zdravstveni standard i uslugu kakvu zaslužuju.

Nažalost, dok je Županijska skupština odluku donijela jednoglasno, opatijski vijećnici nisu. Žalosti nas što vijećnici izabrani s liste Ive Dujmića, HDZ-a, a sada uz njih i Neva Slani koja je do sada bila zagovarateljica rekonstrukcije i dogradnje Doma zdravlja na Novoj cesti nisu podržali jednu dobru stvar za naš grad, što su dopustili da im osobni politički interesi budu važniji od zdravlja naših sugrađana.

Kod dijela vijećnika „presudila zavist“

Smatramo kako je kod vijećnika s druge strane vijećnice „presudila zavist“ što je u vrlo kratkom roku dogovoreno goruće pitanje novog Doma zdravlja, koje prethodna koalicijska vlast HDZ-a i Ive Dujmića godinama nije mogla ili nije željela riješiti.

Vijećnici Marko Ćorić i Vera Aničić, kao i njihovi kolege, očito ne mogu podnijeti da sadašnja gradska vlast provodi projekte, ispunjava predizborna obećanja i radi na podizanju kvalitete života građana. Taj svoj jal pokušavaju prikriti inzistiranjem na financijski neprovedivoj ideji gradnje na Voloskom, štetnoj za okoliš i nepraktičnoj za građane, koju je još 2018. godine odbio njihov idejni vođa Ivo Dujmić.

Projekt koji bi gradski proračun koštao možda i preko 30 milijuna kuna, koji bi značio prodaju sadašnje zgrade Doma zdravlja na Novoj cesti i zatvaranje drugih ordinacija u gradu, koji bi donio neprikladna arhitektonska rješenja, masivne iskope i ogromne potporne zidove, ne bi zauzvrat dao niti malo kvalitetniju uslugu nego što će je građani dobiti u obnovljenom i dograđenom Domu zdravlja na Novoj cesti, na lokaciji koja je dostupnija i na koju su već navikli.

Pritom iznose i neistine o veličini budućeg rekonstruiranog i dograđenog Doma zdravlja, devastaciji dječjeg igrališta i ulasku na teniske terene, a u stvarnosti se radi samo o izgradnji na jednom dijelu dječjeg igrališta na kojem se trenutno nalaze dva igrala.

Čini se da je namjerno obmanjivanje javnosti osnovni cilj djelovanja oporbenih vijećnika

Vijećnica Vera Aničić na nedavnoj tiskovnoj konferenciji je navela kako očekuje da donedavna vijećnica Alessandra Selak radi sukoba interesa, iako to nije bio zaključak Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa, u gradski proračun vrati sve do sada primljene naknade. Osim što je kolegica Selak svoj mandat stavila u mirovanje izvršila je i povrat naknada čime je u dvojbenoj situaciji postupila na način da otkloni svaku sumnju u postojanje sukobljenih interesa, koji bi se sastojali u tome da kao v. d. ravnateljice Lučke uprave ne može obnašati funkciju vijećnice, iako se tu zapravo radi o ispreplitanju dvaju zakona koji daju različite odredbe.

No, ono što nije zakonski dvojbeno, a posebice nije moralno, jest činjenica da bivši dužnosnici (gradonačelnik i njegovi zamjenici) ne mogu koristiti pravo na 6 mjeseci plaće nakon isteka mandata, a istovremeno raditi drugi posao. Pa zato pitamo kolegicu Aničić, jesu li istinite tvrdnje da se nju – u vrijeme dok je dobivala plaću nakon prestanka mandata zamjenice gradonačelnika – moglo vidjeti na jednom gradilištu jedne velike tvrtke za koju je navodno pomagala u poslovima građevinskog nadzora. I hoće li imati obraza i u tom slučaju vratiti sve isplaćene plaće iz gradskog proračuna.

SDP-ovi vijećnici su se osvrnuli i na tvrdnje HDZ-ovog Marka Ćorića koji je istaknuo da se na Novoj cesti dobiva „skroman prostor za zdravstvene usluge“.

Na odbačenoj lokaciji u Voloskom planirana je bila izgradnja od 2.200 kvadrata, koja uključuje parking. Na lokaciji Nove ceste imamo postojeću zgradu i uz aneks dolazimo do oko 1.400 kvadrata, bez parkirnih mjesta koja treba osigurati Grad Opatija. U suštini, jedina razlika je što na Novoj cesti po dokumentaciji Doma zdravlja PGŽ neće biti ljekarne i stacionara za vozila Hitne pomoći, koja za sada ostaju na staroj lokaciji.

Ima li smisla potrošiti 30 milijuna kuna, upustiti se u intenzivne iskope i devastirati cijelo brdo samo zbog te razlike? Ovo govorimo zbog informiranja građana, a ne zbog vijećnika Ćorića koji je ionako izgubio povjerenje Opatijaca jer je na prošlim izborima doživio najgori rezultat u povijesti za HDZ. A jednako tako, vidimo da i njegovi stranački kolege ne dijele njegove stavove, budući da su na Županijskoj skupštini podržali upravo ovu predloženu izgradnju Doma zdravlja na Novoj cesti.

Pitanje je stoga, koga uopće predstavlja vijećnik Ćorić? I za čije se interese „bori“? Jer, do zdravlja i dobrobiti građana očito mu nije stalo, zaključili su SDP-ovi vijećnici.”, stoji u priopćenju SDP-a Opatija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari