„ČITAJ (O) PSU“: U Rijeci uskoro radionice o terapiji koja pomaže djeci potičući čitanje (s) psima

Cilj programa je razvoj komunikacijskih kompetencija i vještina čitanja kod djece uz pomoć registriranih terapijskih timova – psa i njegovog vodiča koji zajedno sa stručnim osobljem čine dio R.E.A.D.® tima
Logoomnia – kabinet za razvojnu podršku djeci u suradnji s udrugom za pet therapy Indeficienter organizira radionicu programa R.E.A.D.®, radionicu “Čitaj (o) psu”© !

R.E.A.D.® je kratica za Reading Education Assistance Dogs – licencirani program registriran pri Intermountain Therapy Animals u Sjedinjenim Američkim Državama 1999. godine. U svoj proces uključuje skup edukativnih i terapijskih aktivnosti čiji je zajednički cilj funkcionalno uključivanje psa (ili drugih kućnih ljubimaca) kao motivatora za provođenje aktivnosti.

U dinamičnom i brzom svijetu u kojem nedostaje dobre komunikacije upravo nas životinje mogu podučiti već davno zaboravljenim vrlinama: strpljenju i slušanju.

Djeca nerijetko osjećaju svojevrsnu odbojnost i strah prema čitanju i učenju čitanja, a razlog tome su nesigurnost i negativne reakcije na pogreške prilikom čitanja (kritika, ispravljanje, ismijavanje). Upravo je kroz R.E.A.D.® program dokazano da su psi, ali i ostali kućni ljubimci, savršeno društvo za čitanje jer slušaju sa pažnjom, ne osuđuju, ne podsmjehuju se i ne kritiziraju. Psi ne ispravljaju i ne remete mir, štoviše stvara se vrlo pozitivna i opuštena radna atmosfera, a čitanje postaje zabavno.

S obzirom na govorno-jezične smetnje učenici nerijetko doživljavaju ne razumijevanje okoline i teškoće izražavanja vlastitih želja i potreba. Brojna istraživanja pokazuju da aktivnosti i terapija potpomognuta životinjama (AAT – Animal Assisted Therapy) utječe na pojačanu komunikaciju, smanjeni osjećaj boli, bolje raspoloženje, manji krvni tlak, bolje motoričke vještine, smanjenje stresa i osjećaja anksioznosti, izrazito pojačava motivaciju, utječe na bolje ponašanje i socijalne vještine.

Prema Studiji o učinkovitosti programa za razvijanje čitalačkih sposobnosti uz asistenciju životinja (Le Roux, Swartz, Swart, 2014.) postoji utjecaj na čitalačke sposobnosti učenika koji čitaju psu u odnosu na eksperimentalne i kontrolne skupine (učenici koji su čitali odrasloj osobi te učenici koji su čitali plišanoj igrački u prisustvu odrasle osobe).

Cilj programa je razvoj komunikacijskih kompetencija i vještina čitanja kod djece uz pomoć registriranih terapijskih timova – psa i njegovog vodiča koji zajedno sa stručnim osobljem čine dio R.E.A.D.® tima.

Voditelji radionica

Radionice vode Dubravka Pezo, logoped i Dina Dežmar, edukacijski rehabilitator i integrativni psihoterapeut s više od dvanaest godina iskustva u radu sa djecom i mladima s teškoćama u razvoju. Od malena je zaljubljena u životinje, a posebno u pse i konje. Oduvijek je u svoj rad sa djecom i odraslima željela uključiti i partnere životinje vođena vlastitim iskustvom koliko ta veza između čovjeka i ljubimca može obogatiti, ispuniti i uljepšati život. Kroz to iskustvo uvidjela je kako su, na intuitivnom nivou, psi u stanju u potpunosti se emocionalno uskladiti sa djecom / odraslima s kojima su u odnosu i prilagoditi se različitim potrebama, tempu i razini uključenosti koju svaki pojedinac treba na drugačiji način. Bilo da se radi o učenju, rehabilitacijskom radu s djecom / mladima ili psihoterapijskom radu s odraslima, uz pomoć svojih četveronožnih prijateljica taj rad poprima sasvim novu, ljekovitu dimenziju.

Lili i Sun

Uz Dubravku Pezo i Dinu Dežmar, na radionici sudjeluju i Lili i Sun. Lili i Sun su dvije četveronožne prijateljice koje pomažu Dini u radu s djecom i mladima. Lili je 2014. godine krenula u edukaciju za terapijskog psa koji pomaže djeci u učenju čitanja i razvijanju komunikacijskih vještina u sklopu R.E.A.D.® programa. Od tada pomaže djeci da se opuste i da im učenje postane zabavnije. Svoje iskustvo stekla je radeći s djecom s teškoćama u razvoju, a to iskustvo sada prenosi i maloj Sun koja je upravo navršila godinu dana te je novi član terapijskog tima Dina, Lili & Sun.

Ciklus od 10 radionica započinje 14.10. i odvijat će se petkom od 18 do 19 sati na adresi Trpimirova 4 (kraj riječkog nebodera), u centru grada. Cijena ciklusa je 1000 kn (100 kn po radionici), plativo u dvije rate.
Više informacija na 095 233 5001 (kontakt osoba Sanja Perinić Švorinić)

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari