IDUĆE SRIJEDE: Akcija darivanja krvi u riječkom Klubu mladih

Klub mladih Rijeka u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka iduće srijede, 12. listopada od 14 do 18 sati, organizira Akciju darivanja krvi

Akcija će se održati u prostorijama Kluba mladih na adresi Erazma Barčića 9A, a organizatori vas pozivaju da se odazovete i budete darivatelj!

Istovremeno, podsjećaju da krv ne smiju darivati osobe koje bi time oštetile svoje zdravlje ili bi njihova krv mogla ugroziti primatelja. Potencijalni darivatelji moraju ponijeti osobnu iskaznicu, a prije darivanja pojesti lagani obrok, ne piti alkohol i odmoriti se. Evo još nekih naputaka za potencijalne darivatelje.

Za darivanje krvi potrebno je: biti punoljetan, biti ti hrvatski državljanin, imati minimalno 55 kilograma tjelesne težine i biti dobrog zdravstvenog stanja.

Privremeno se odbijaju svi koji koriste antibiotike (2 tjedna nakon prestanka uzimanja antibiotika), nakon tetovaže i piercinga (6 mjeseci), žene u vrijeme menstruacije, trudnoće i dojenja, osobe s manjkom željeza u krvi (dok razina željeza nije stabilizirana prehranom) te nakon operativnih zahvata i invanzivnih pretraga (6 mjeseci).

Trajno se odbijaju osobe s kroničnim bolestima: dišnog sustava, probavnog sustava, srca i krvnih žila, jetre, živčanim i duševnim bolestima, AIDS, dijabetes liječen inzulinom, ovisnici o alkoholu ili drogama

Krv se može darivatiti do 65. godine na terenskim akcijama ili do 70. godine na Zavodu za transfuzijsku medicinu. Prvi put krv mogu dati osobe do 55 godina starosti

Više o darivanju krvi pročitajte na www.ck-rijeka.hr Ili zovite besplatni telefon za darivatelje Crvenog križa Rijeka 0800 200 221.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari