NA JUČERANJOJ SJEDNICI FORUMAŠA

Članovi DGV-a, Dječjeg foruma i NEF-a u Hrvatskom saboru

Na jučerašnjoj 13. sjednici forumaša, vijećnika i članova Nacionalnog Eurochild Foruma Hrvatske u Hrvatskom saboru sudjelovali su i članovi XIV. saziva DGV-a Grada Opatije, Dječjeg foruma i NEF-a Hrvatske Damian Kolega, Erik Bašan, Leon Malič, Lana Golubović, Ema Stilin, Viktoria Dovođa i Fran Rubeša uz mentorice Sanju Škorić i Antoniu Katić. Oni su predstavili aktivnosti i projekte ostvarivanja aktivne dječje participacije na lokalnoj, nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Damian i Erik predstavili su projekt „Pružam ti ruku – zajedničke aktivnosti s djecom s teškoćama u razvoju“. Ema i Leon predstavili su Opći komentar 26. Odbora za prava djeteta o dječjem pravu i okolišu s posebnim naglaskom na klimatske promjene te uključenost vijećnika DGV-a Grada Opatije u njegovo donošenje. Viktoria je predstavila rezultate istraživanja o siromaštvu Eurochild organizacije u kojem su sudjelovali članovi NEF-a Hrvatske „Glasovi djece: Dječja percepcija siromaštva u 4 države članice EU“. Lana je predstavila rad Dječjeg vijeća Eurochild-a u kojem DND Opatija već tri saziva ima svoje predstavnike te rezultate u ostvarivanju aktivne dječje participacije na europskoj razini. Fran je predstavio apel Dječjeg vijeća Mediteranskog pokreta za dječju participaciju vezan uz strašna događanja i pogibiju djece na Bliskom istoku.

Susretom su predsjedavale predsjednica Odbora za obitelj, mlade i sport Vesna Vučemilović, pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević, predsjednica SD Naša djeca Hrvatske Aida Salihagić Kadić te akademkinja i tajnica Odbora za obitelj, mlade i sport Zora Vukoja. Na susretu su bile i Margareta Mađerić, državna tajnica u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Tomislav Družak, državni tajnik za sport, Regina M. Castillo, predstojnica UNICEF-a u Hrvatskoj, saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva znanosti i obrazovanja i Ministarstva zdravstva, mentori i voditelji DV-a i DF-a te predstavnici Saveza DND Hrvatske.

Na susretu je 26 Dječjih vijeća i foruma, 52-oje djece u dobi od 9 do 15 godina predstavilo čime se bave u svojim gradovima i općinama, koji su problemi i potrebe djece iz različitih dijelova naše zemlje te koja su rješenja. Susret je omogućilo Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike u okviru projekta “Sudjelovanje djece u odlučivanju na lokalnoj, regionalnoj, nacionalnoj razini“. Projekt doprinosi mjeri Poticanje gradova na osnivanje i djelovanje Dječjih vijeća, određenih Nacionalnim planom za prava djeteta u Republici Hrvatskoj za razdoblje 2022.- 2026. godine te Akcijskim planom za prava djeteta za isto razdoblje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari