OD 5. DO 10. PROSINCA

Galerija | Najavljeni Norveški dani u Rijeci, predstavljeno donirano božićno drvce

Od 5. do 10. prosinca u organizaciji Veleposlanstva Kraljevine Norveške održat će se božićno izdanje Novreških dana u Rijeci, u sklopu kojih je danas na Korzu postavljeno i prigodno ukrašeno centralno božićno drvce.

Božićno drvce, kojeg krase dekoracije u bojama Norveške, doniralo je Veleposlanstvo Norveške u suradnji s norveškom tvrtkom Kongsberg Maritime i njegovim riječkim poduzećem Navis Consult.

Norveške dane u Rijeci i donaciju drvca predstavili su gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, Nj. E. Arne Sannes Bjørnstad, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik Kraljevine Norveške u Republici Hrvatskoj, te Zlatko Ivančević, direktor tvrtke Navis Consult. Predstavljanju su prisustvovali i zamjenica gradonačelnika Rijeke Sandra Krpan, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka Niko Cvjetković, Kristian Benić, suradnik za marketing, odnose s javnošću i projekte Gradske knjižnice te Maja Dodić, viša savjetnica za projekte pri Veleposlanstvu Norveške.

„Iznimno mi je zadovoljstvo što smo u nepuna dva mjeseca od našeg prvog susreta tijekom nastupnog posjeta norveškog veleposlanika Rijeci konkretizirali naše razgovore te u Rijeku ponovno doveli Norveške dane, ovaj put u njihovom božićnom izdanju. Rijeka i Norveška oduvijek su povezane dugom pomorskom tradicijom i brodogradnjom, a more oblikuje i našu kulturu, gastronomiju i povijest“, kazao je gradonačelnik Filipović, zahvalivši se norveškom veleposlanstvu na dugogodišnjoj suradnji, kao i tvrtkama Kongsberg Maritime i Navis na donaciji.

Veleposlanik Bjørnstad naglasio je kako Novrešku s cijelom Hrvatskom, a posebice Rijekom vežu duboko ukorijenjeni odnosi. Simboličnom gestom donacije nastoje izraziti zahvalnost Rijeci i njezinim stanovnicima za dugotrajno prijateljstvo i gostoprimstvo, ali iskazati želju za njegovim produbljivanjem, posebno u području pomorstva i brodogradnje.

Direktor tvrtke Navis Consult Ivančević zahvalio se Gradu Rijeci i Veleposlanstvu Norveške na prilici da sudjeluju u Rijeka Adventu i stvaranju blagdanske atmosfere u gradu.
„Kao dio norveške grupacije kroz suradnju s kolegama iz Norveške nastojat ćemo donijeti što veću korist za Rijeku, posebice na području brodogradnje, koja se ponovno uzdiže“, kazao je Ivančević, napomenuvši da je norveška grupacija kojoj pripadaju, nakon Rijeke i pule, otvorila i treću poslovnicu u Splitu.

Božićno izdanje Norveških dana u Rijeci održavat će se od 5. do 20. prosinca 2023. godine u Dječjoj kući. U sklopu manifestacije, Veleposlanstvo Norveške organizira brojne radionice, predavanja, kvizove te glazbena, kulturna i zabavna događanja kojima je poveznica Norveška, a namijenjena su obiteljima, djeci i mladima.

Najmlađi će tako moći slušati norveške priče, a oni školske dobi birati između kreativnih radionica izrade ukrasa od prirodnih materijala, svjetiljki ili minijatura od drveta. Stariji će moći slušati predavanje o vikinzima, učiti o sreći te zajedno s obitelji testirati svoja znanja na kvizu o Norveškoj. Neki će možda pronaći utočište u kinu gdje je predviđen dan norveškog dječjeg filma, a planirale su i DJ večeri inspirirane norveškim glazbenim uspješnicama.

Program je ostvaren u partnerstvu s Gradom Rijeka, Gradskom knjižnicom Rijeka i Dječjom kućom. Program božićnog izdanja Norveških dana u Rijeci može se pogledati na mrežnim stranicama Dječje kuće.
Duh norveške tradicije i običaja imali su prilike okusiti i sudionici predstavljanja Norveških dana i donacije božićnog drvca, isprobavajući zalogajčiće lutefiska, bakalara pripremljenog na tradicionalan norveški način, te tradicionalno norveško piće akevitt. Predstavljanje Norveških dana obogatio je dječji zbor Kap izvodeći prigodne norveške i hrvatske pjesme.

Osim organizacije bogatog programa u Dječjoj kući te donacije božićnog drvca, u sklopu Norveških dana Veleposlanstvo Norveške pripremilo je i donaciju knjiga. Odabranim srednjim školama u Rijeci poklonit će djela jednog od najprepoznatljivijih norveških književnih brendova, književnika Henrika Ibsena, koji je obilježio norvešku, ali i svjetsku književnost. Također, pripremili su poseban paket knjiga kao poklon Gradskoj knjižnici Rijeka, uključujući, osim Ibsenovih djela, i mnoga druga djela suvremenih norveških autora.

Nakon predstavljanja manifestacije, sudionici su se pridružiti početku humanitarne akcije Kuglice dobrih želja. Kupnjom prvih kuglica akciju su otvorili gradonačelnik Filipović i veleposlanik Bjørnstad, a pridružili su im se i zamjenica gradonačelnika Krpan te direktor tvrtke Navis Consult Ivančević. Humanitarni prilog Kuglica dobrih želja ove je godine namijenjen udruzi “Uzor” iz Rijeke čije djelovanje obuhvaća programsko područje suzbijanja nasilja nad ženama i djecom te nasilja u obitelji.

Rijeku i Norvešku, osim suradnje na kulturnom i gospodarskom planu, veže i partnerstvo ostvareno kroz Darovnice EEA i Norway Grants. Mnoštvo projekata koje provode ustanove i udruge iz Rijeke, uz podršku Fonda za aktivno građanstvo ili kroz druge programe, povezali su Rijeku s Norveškom. Suradnja na zelenoj tranziciji ostvarena je kroz projekte na Tehničkom fakultetu ili u brodogradilištu „Viktor Lenac“, dok je kroz suradnji sa Sveučilištem u Rijeci na uključivom dizajnu, kao i u partnerstvu s mnogim lokalnim udrugama Rijeka postala uključiviji grad. Primjerice, inicijativa “Moje mjesto pod suncem” uz norvešku je podršku doprinijela stvaranju jednakijih šansi za djecu iz lošijih socijalno-ekonomskih uvjeta, dok je udruga LORI uz norveški grant osnažila mlade LGBTIQ+ osobe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari