CODE WEEK: U Rijeci zabavne i edukativne besplatne radionice programiranja u EU tjednu

Foto: Ilustracija (CTK Rijeka)

U sklopu obilježavanja Europskog tjedna programiranja Centar tehničke kulture Rijeka organizira četiri besplatne radionice u popodnevnim satima od 14. listopada do 18. listopada

Cilj Europskog tjedna programiranja je da se djeca i mladi od 8 do 24 godine, kroz radionice Uvod u robotiku, Robotika za najmlađe, 3D modeliranje i printanje te Arduino loT radionica, nauče na koji način informatička tehnologija funkcionira i da svoje digitalne vještine još više razvijaju kroz istraživanja digitalnih tema i kreativnog programiranja.

Code Week besplatne radionice u Centru tehničke kulture, Školjić 6, na koje se može prijaviti do 13. listopada:

micro:bit move:mini

Ova radionica pruža zabavni uvod u robotiku. Na radionici će se polaznici upoznati s pojmom mikrokontrolera te kroz praktične mini projekte naučiti kako programirati mikrokontroler u svrhu stvaranja malih elektroničkih aparata koji mogu imati razne praktične namjene. Radionica je namijenjena djeci i mladima od 10 do 15 godina, a bit će održana u srijeda 16. listopada od 16:30 do 19 sati.

Robotika za najmlađe

Na radionici će polaznici naučiti kako sastaviti i programirati robote LEGO Mindstorms te kroz taj proces naučiti osnove robotike, tehnike i programiranja. Na radionici će polaznici sami, uz mentorstvo, od početka sastaviti LEGO Mindstorms robote učeći o tehničkim karakteristikama i principima, a nakon toga će robote i isprogramirati kako bi dobili željenu funkcionalnost. Naposljetku će polaznici testirati kako roboti rade te ispraviti potencijalne probleme i igrati se novonastalim igračkama. Radionica je namijenjena djeci od 8 do 12 godina, a bit će održana u dva termina, ponedjeljak 14. listopad i utorak 15. listopada od 14 do 16 sati.

3D modeliranje i printanje

3D modeliranje i printanje je postalo veoma popularan način brze izrade prototipa, a s modernim alatima više nije potrebno biti ekspert za takvo što. Na radionici će polaznici naučiti osnove rada u alatima za izradu 3D modela te samostalno izmodelirati svoj 3D uradak. Uz to, polaznici će dobiti uvid iz prve ruke kako funkcioniraju 3D pisači te koji proces stoji iza pretvaranja modela iz 3D virtualnog svijeta u 3D stvarni svijet. Radionica je namijenjena djeci i mladima od 10 do 18 godina, a bit će održana u ponedjeljak 14. listopada od 16:30 do 18 sati.

Arduino loT radionica

Polaznici će se upoznati s Arduino mikroračunalom koje omogućuje stvaranje IoT stvari. Na radionici će polaznici vidjeti kako se na Arduino spajaju različite komponente, senzori, LED-ice, prekidači, i druge te kako se sustav programira kako bi se komponente koristile na željeni način. Radionica je namijenjena mladima od 13 do 18 godina, a bit će održana u dva termina, ponedjeljak 14. listopada od 14 do 16 sati i utorak 15. listopada od 14 do 16 sati.

Prijave na web-stranicama Centra tehničke kulture.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari