SVI NA CRES

Cres će ovoga srpnja biti jedan od najzabavnijih otoka na Jadranu! Pogledajte što vas sve čeka!

Tijekom srpnja na Cresu se održavaju klapske i jazz večeri, Ljetni karneval, Creska butega, besplatne vođene ture, Lubeničke glazbene večeri, Creska ovca, Teatar na Pjaceti i brojna druga događanja!

U srpnju se nastavljaju Creska butega i besplatne vođene ture „Cres City Tours for Everyone“ koje su već u lipnju privukle veliku pažnju posjetitelja, a od početka srpnja do sredine rujna održavaju se i Klapske večeri otoka Cresa. Tako će tijekom srpnja, posjetitelji moći uživati u klapskoj pjesmi svakog ponedjeljka, sajmu lokalnih proizvoda „Creska butega“ svakog utorka i petka na glavnom gradskom trgu, a besplatne vođene ture povest će ih u šetnju gradom Cresom svakog utorka.

Od početka srpnja do kraja kolovoza srijede su rezervirane za „Ovčje ludorije“ u organizaciji Rute Cres pa se tako svake srijede s početkom u 10:00 sati održavaju radionice filcanja vune za djecu, a s početkom u 19:00 sati radionice filcanja vune za odrasle.

U subotu, 6. srpnja u Martinšćici se održava Ribarska fešta u sklopu koje će se ponuditi lokalne gastro delicije dok će za zabavu do dugo u noć biti zadužen Macaklini band.

Od 10. srpnja do sredine kolovoza srijedom se održavaju Cres Summer Jazz Nights zahvaljujući kojima će glazba putovati otokom uz koncerte u Cresu 10. srpnja i 14. kolovoza, u Belom 24. srpnja, u Martinšćici 31. srpnja i u Valunu 17. srpnja.

U subotu, 13. srpnja se održava 16. izdanje manifestacije „Creska ovca“, kojoj je cilj promocija otočnog ovčarstva i creske ovce (pramenke) kao autohtone pasmine. Zahvaljujući okolišu u kojem živi slobodno, creska ovca je mala i živahna, izdržljiva i prilagodljiva, a hrani se samoniklim biljem kojim otok obiluje. Nekad je glavni proizvod creske ovce bila vuna, a danas je to poznata mlada creska janjetina, ali i creski ovčji sir. Organizatori iz udruge creskih ovčara Pramenka za posjetitelje pripremaju atraktivan program u sklopu kojeg će se moći upoznati i saznati više o creskoj ovci, razgledati kolekcije ovaca kao i pratiti vrlo zanimljivo natjecanje u šišanju ovaca. Birati će se i najbolji ovan, a manifestaciju će pratiti bogati gastro program i ponuda autohtonih proizvoda. Do dugo u noć sve posjetitelje zabavljat će popularni Alen Vitasović.

Valun Summer Nights nastavljaju ciklus ljetnih koncerata u srijedu, 3. srpnja kada će nastupiti Walter Fuego s početkom u 21:00 sat, a ovo pitoreskno mjesto ugostit će i događanje „Samo za decu na dige“ u sklopu kojeg će se 18. srpnja održati predstava „Tončić Petešić“ GKL-a Rijeka, a 21. srpnja predstava Teatra To Go pod nazivom „Kuhari“.

Od 19. srpnja u gradu Cresu, na šarmantnom malom trgu Pjaceta, započinje još jedno izdanje popularnog događanja „Teatar na Pjaceti“. U sklopu ovogodišnjeg Teatra na Pjaceti 19. srpnja održat će se predstava za djecu „Tončić Petešić“ GKL-a Rijeka, 22. srpnja predstava za djecu „Kuhari“ Teatra To Go, 23. srpnja predstava za odrasle „Veze bez veze“, 24. srpnja predstava za djecu „Svojeglavi štapić“ Udruge Recišou, 25. srpnja predstava za djecu „Otok Baobab“ RI Teatra, 26. srpnja predstava za odrasle „Ruksakom po Hrvatskoj“ RI Teatra i 28. srpnja predstava za djecu „Što ću biti kad odrastem“ Malog Teatra.

Petak, 19. srpnja obilježit će svečano otvaranje, 35. po redu, izdanja popularnog creskog festivala Lubeničke glazbene večeri koji u bajkovite Lubenice svakog petka dovodi vrhunske glazbenike. Na svečanom otvorenju će se izvesti komična opera Opsada Korčule u produkciji Opere bb iz Zagreba. U petak, 26. srpnja koncert će održati Flavio Apro, dok će se u petak, 2. kolovoza održati koncert Chaos String Quarteta. U petak 9. kolovoza nastupit će Sandra Bagarić i Darko Domitrović, a u petak, 16. kolovoza Lovre Marušić. Ulaz na sve programe je slobodan, a počinju u 21:00 sat.

Subota, 20. srpnja rezervirana je za Creski ljetni karneval u organizaciji karnevalske udruge Vežgani i TZG Cresa. Ovo veselo događanje i ove će godine ugostiti brojne karnevalske grupe,  a do dugo u noć sve karnevaliste i brojne posjetitelje zabavljat će Malvazija band.

U nedjelju, 21. srpnja održat će se dva zanimljiva događanja. U samostanu sv. Frane održat će se Dani Mate Solisa uz prigodni koncert Lidije Horvat Dunjko i izložbu radova studenata umjetnosti na temu radova akademskog slikara Mate Solisa. Isti dan u ljetnom kinu Cres održat će se premijerna projekcija dokumentarnog filma Ogenj uz bonus projekciju dokumentarnog filma Argus.

U petak, 26. srpnja u Vidovićima će se održati tradicionalna proslava sv. Ane – Anina, dok će 20. srpnja u Belom započeti Dani Tramuntane, koji atraktivna događanja u pitoreskni Beli donose i u kolovozu. Dani Tramuntane započet će 20. srpnja s Večeri pjesme i evergreena uz nastup Josefine i Tria Rija, 27. srpnja održat će se Bejska večer na Guvnu, 3. kolovoza koncert grupe Ciplići, 10. kolovoza nastupa DJ Mrky, a 17. kolovoza održat će se predstava Bura i Klobuk i nastup Ansambla Intermezzo.

Beli nudi atraktivan multimedijalni postav Centra za posjetitelje i oporavilišta za bjeloglave supove Beli, a Lubenice svim posjetiteljima nude zanimljiv i atraktivan muzej, muzej ovčarstva, koji predstavlja stoljetnu priču o creskom ovčarstvu. Za vrijeme boravka u Martinšćici svakako vrijedi posjetiti zanimljivu izložbu u muzeju Andrija Linardić, posvećenu pionirima proizvodnje eteričnog ulja od smilja.

Creski muzej domaćin je vrlo zanimljivoj izložbi „Heraldički Cres“, a 16. srpnja otvara se i izložba „Tri priče o palači Arsan“. Ove atraktivne izložbe moći će se razgledati u prekrasnoj renesansnoj palači Arsan, koja je dom Creskog muzeja, sve do sredine listopada. Zanimljiva izložba „Homage to Cres“ autora Nenada Martića može se razgledati u Palači Moise.

Uz navedena događanja, brojni creski kafići i restorani organiziraju živu glazbu na svojim terasama.

Više informacija potražite na www.visitCres.hr 

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari