OD PETKA

Creski semenj u novom ruhu donosi puno odlične zabave

Prošećite creskim ulicama, trgovima i klančićima, pronađite zanimljive izložbe na otvorenom, naučite više o pletenju košića i bogatstvu koje nastaje od creske vune, posjetite sajam autohtonih proizvoda, okušajte se u turnirima, zaigrajte tombolu, probajte creske gastro specijalitete i zabavite se s nama uz Šajetu, Funbox Band, klape Teha i Burin te Tomislava Bralića i klapu Intrade!

Ovaj vikend održava se veliko finale ljetnih događanja na Cresu – popularna manifestacija Creski semenj, koja tradiciju vuče još od davne 1543. godine. Ove godine sve posjetitelje očekuju brojni noviteti uz atraktivne koncerte, turnire, vrlo bogatu tombolu, izložbe, prezentacije i naravno najvažniji dio – atraktivan sajam lokalnih proizvoda koji će se ove godine po prvi puta održati na Šetalištu 20. travnja.

Creski semenj, kako se na lokalnom dijalektu naziva sajam, a tradicionalno se vezuje uz svetkovinu Gospe Snježne, prvi se put spominje u Dekretu Republike Venecije 14. kolovoza 1543. Tada je Semenj trajao cijeli tjedan i sve što se tih dana dopremilo u Cres radi prodaje bilo je oslobođeno plaćanja poreza. Kasnije je Semenj reguliran i carskom bulom Franje Josipa iz 1828. godine i održavao se sve do Drugog svjetskog rata. Tradicija održavanja obnovljena je devedesetih godina 20. stoljeća.

VIDEO DANA:

Creski semenj otvorit će 05. kolovoza gradonačelnik Grada Cresa Marin Gregorović prigodnim druženjem s građanima nakon svečane jutarnje mise ispred crkve sv. Marije Velike.

Zahvaljujući suradnji s brojnim cresankama i cresanima, udrugama i ustanovama sve posjetitelje povest će se i kroz zanimljivu šetnju creskim starim gradom kako bi se posebno istaknula ljepota klančića, palača, crkvi i malih trgova koje će se susretati putem. Kako bi dodatno istaknuli bogatu baštinu Cresa posjetitelji će u šetnji moći naučiti više o pletenju creskih košića, obradi i filcanju vune, ribolovu i drugim starim zanatima dok će ih pratiti demižoni, drvene bačve, košići, lonci, stari alat i drugi predmeti iz povijesti Cresa. Ova izložba na otvorenom održava se zahvaljujući odličnom odazivu cresanki i cresana koji su spremno pristali posuditi navedene predmete kako bi svojim gostima približili tradiciju i baštinu Cresa.

U suradnji s Creskim muzejom sve posjetitelje očekuju zanimljive izložbe na otvorenom uz vrlo atraktivnu izložbu „Antička umjetnost“ koja se može razgledati u prostoru muzeja – povijesnoj palači Arsan.

U suradnji sa Sveučilištem u Rijeci i Centrom za napredne studije jugoistočne Europe svi zainteresirani dobit će priliku razgledati i novoobnovljenu palaču Moise kroz vođene ture u petak, 5. kolovoza i subotu, 6. kolovoza s početkom u 21:00 sat. Kod palače Moise održat će se i jazz večeri.

Svi posjetitelji dobit će priliku naučiti više o izradi creskih košića obitelji Brnić iz Valuna kroz prezentaciju koja će se održati ispred creskog muzeja. Obitelj Brnić bavi se izradom creskih košića već više od sto godina, a radi se o vrlo atraktivnom originalnom creskom proizvodu koji će ovom prilikom prezentirati Danijel Brnić.

Na trgu Pjaceta poznata udruga Ruta iz Cresa pokazat će svim posjetiteljima bogatstvo koje nastaje od creske vune, a svi zainteresirani moći će naučiti više o sortiranju vune od Vesne Jakić, osnivačice udruge Ruta i velike promotorice proizvoda od creske vune i otoka Cresa.

Uoči Semnja creske sportske udruge organiziraju natjecanja u raznim sportovima, a najboljima će se priznanja i medalje javno dodijeliti u nedjelju, 7. kolovoza u 20:30 sati na Trgu Frane Petrića. Turniri u košarci, šahu, jedrenju, udičarenju, podvodnom ribolovu te briškuli i trešeti prilika su za druženje i zabavu kako domaćih tako i gostiju.

U organizaciji Udruge umirovljenika Cres u nedjelju, 07. kolovoza s početkom u 21:00 sat na Trgu Frane Petrića održat će se uvijek atraktivna i nagradama vrlo bogata tombola.

Creski semenj uvijek prati i odlična zabava, za koju su ove godine zaduženi Šajeta u petak, 05. kolovoza, FunBox Band u subotu, 06. kolovoza te tombola i nastup klape Teha i klape Burin u nedjelju, 07. kolovoza.

Poseban nastup, kojem je sponzor poznati creski restoran Riva, na redu je u ponedjeljak, 08. kolovoza kada na Cres stižu Tomislav Bralić i klapa Intrade.

Uz navedeno sve posjetitelje ovog događanja očekuje puno odlične zabave i vrhunske ugostiteljske ponude po kojoj je Cres nadaleko poznat!

Više informacija na www.visitCres.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari