„SVA LICA ŽENE“

Crtanjem portreta prolaznica na Korzu obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Kreativnom umjetničkom akcijom „Sva lica žene“ u organizaciji Udruge U.Z.O.R. na Korzu je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Prema riječima predsjednice Udruge U.Z.O.R. ove su se godine ovaj dan odlučili obilježiti na nešto drugačiji način, kroz umjetnost. Pozvali su riječke umjetnice Mirnu Sišul, Tanju Blašković, Višnju Laginja i Luisu Ritošu koje su na Korzu, svaka u svojem stilu i tehnici slikale portrete žena, prolaznica. Svaka od njih svoj je portret dobila na poklon kao simboličan dar slobode žene i novog komadića identiteta, koji kroz odraz umjetničkog stvaralaštva oplemenjuje sve ono što žena jest.

VIDEO DANA:

„Ovaj dan obilježavamo kako bismo što više senzibilizirali ljude i informirali javnost o važnosti teme nasilja nad ženama, ali i promovirali oblike podrške koje Udruga nudi – savjetovalište za žrtve nasilja, smještaj u skloništu, SOS telefon na koji nam se žene mogu javiti i dobiti stručnu podršku“, rekla je predsjednica Udruge U.Z.O.R. Paula Bogović i dodala kako se ovaj problem mora rješavati na više razina.

„Sustav je tu da zaštiti zlostavljane žene, ali i naša je odgovornost, odgovornost Udruge da im pomognemo koliko god možemo ukoliko nam se obrate za pomoć. Mi kao organizacija civilnog društva trudimo se pokrpati one rupe koje nastanu kada sustav zaštite na razini države zakaže. Imamo podršku i Grada i Županije i resornog ministarstva i na rješavanju ovog problema moramo raditi svi zajedno“, rekla je Bogović.

Štand udruge obišli su i riječki gradonačelnik Marko Filipović, njegova zamjenica Sandra Krpan i predsjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke Ana Trošelj.

Kako je istaknula Sandra Krpan, snažnu i glasnu poruku da žene nisu same treba slati svih 365 dana u godini. „Treba osvijestiti hrvatsko društvo da svako nasilje, a posebice nasilje nad ženama i djecom treba prijaviti. Porazan je broj žena koje su smrtno stradale u prošloj godini od posljedica nasilja, kao što je porazan i povećani trend silovanja žena. Mislim da se pandemija covida izuzetno negativno odrazila na položaj žena ne samo u hrvatskom društvu nego i u Europi i da o tome treba govoriti. Ženama treba pružiti podršku, svako nasilje treba prijaviti i ne smijemo okretati glavu. Ljudi se često boje reagirati i mislim da je ova akcija Udruge U.Z.O.R. hvalevrijedna i šalje jasnu poruku ženama da nisu same“, rekla je Krpan.

Predsjednica Gradskog vijeća Ana Trošelj nadovezala se na Krpan i dodala kako danas u društvu postoji previše nasilja o kojem se šuti. „Pohvalno je da broj prijavljenih slučajeva nasilja raste, ali i dalje trebamo biti svjesni činjenice da na jedan prijavljeni slučaj ostaje još onih deset neprijavljenih. Upravo iz tog razloga riječ je o problemu protiv kojeg se zajedno, kao društvo trebamo boriti i ženama slati poruku da nisu same, da se ne moraju bojati i da svako nasilje treba prijaviti“, zaključila je Trošelj.

Jedna od umjetnica uključenih u ovu akciju, Mirna Sišul pohvalila je inicijativu da se kreativnim putem ukaže na ovaj problem. „Drago mi je da su me iz Udruge pozvali. Surađivala sam već ranije s njima i svaki put kad me pozovu, svaki put ću se odazvati“, istaknula je Sišul.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama u Hrvatskoj se svake godine obilježava 22. rujna u sjećanje na taj datum 1999. godine kada su na Općinskom sudu u Zagrebu tijekom brakorazvodne parnice ubijene tri žene.

Provođenje ove akcije podržao je i Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari