U SJEDIŠTU PGŽ

DA SE NE ZABORAVI U sjedištu Županije povodom 31. obljetnice osnutka primljeni predstavnici 111. brigade ZNG/HV “Zmajeva”

Povodom 31. obljetnice osnutka 111. brigade ZNG/HV, “Zmajeva” u sjedištu Primorsko-goranske županije, zamjenice župana i gradonačelnika Marina Medarić i Sandra Krpan primile su predstavnike Kluba Zapovjedništva i Udruge 111. brigade na čelu sa predsjednikom Kluba Zapovjedništva Vladom Milkovićem.

Prijemu su nazočili i pročelnik Ureda županije Goran Petrc, pročelnik Odjela za gradsku samoupravu i upravu Grada Rijeke Mladen Vukelić te savjetnik za pravne poslove i razvoj civilnog društva Zlatko Mihelec.

U svom pozdravnom govoru, u ime župana Zlatka Komadine i svoje osobno, zamjenica župana Marina Medarić čestitala je svim pripadnicima 111. brigade njihovu obljetnicu naglasivši kako je ovo prilika sjetiti se svih onih kojih više nema i odati im zahvalnost za sve ono što su učinili.

„Kad razmišljam o onim vremenima, 31 godinu unazad, dok u Rijeci i na području Primorsko-goranske županije zapravo nije bilo ratnih razaranja i zbivanja, veliki se broj naših primoraca, gorana i otočana odazvao u poziv domovine i njihov put je upisan zlatnim slovima u novijoj hrvatskoj povijesti“, rekla je zamjenica Medarić.

VIDEO DANA:

Čestitke i zahvale uputila je i zamjenica gradonačelnik Rijeke Sadra Krpan. „Rekla bih da su oni na Ličkom bojištu obranili Rijeku i svi spremno stali u obranu domovine. To je nešto što ne smijemo zaboraviti. Puno godina nakon rata možda kod nekih sijećanja blijede, ali kod nas u Gradu Rijeci ne“, rekla je zamjenica Krpan.

Današnji prijem početak je obilježavanja 31. obljetnice nakon dvije pandemijske godine, naveo je predsjednik Kluba Zapovjedništva Vlado Milkoviće, a tijekom koje je najavio i skorašnji završetak monografije. Kao i prethodnih godina, članovi „Kluba Zapovjedništva 111. brigade ZNG“ i Udruge 111. brigade „Zmajevi“ odat će počast žrtvama polaganjem vijenca u Aleji Branitelja i Mostu hrvatskih branitelja u Rijeci, misom za poginule branitelje u Trsatskom svetištu te na spomen obilježjima na Ličkoj bojišnici. Na svečanosti u gradu Otočcu, sin prerano preminulog brigadnog generala Sergia Rabara primit će povelju kojom je general Rabar, osnivač i prvi zapovjednik 111. brigade, posthumno proglašen počasnim građaninom Otočca, a na njegov grob u Rovinju položit će se vijenci.

111. brigada Zbora narodne garde, odnosno Hrvatske vojske, utemeljena je 2. srpnja 1991. godine. Brigada je okupljala pripadnike s područja Gorskog kotara, Hrvatskog primorja i dijela Istre. Prva je i najveća postrojba ZNG (kasnije HV) osnovana na području Operativne zone Rijeka. Na impresivnom i iznimno teškom ratnom putu, mnogi su pripadnici postrojbe položili svoje živote za oslobođenje ratom zahvaćenih krajeva Republike Hrvatske i uspostavu mira.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari