STARTUP INKUBATOR RIJEKA

DAISY BACKPACKS: ruksaci u koje je utkana ljubav

Predstavljamo najbolje timove 13. generacije Startup inkubatora Rijeka

Startup inkubator Rijeka je centar za podršku osobama koje samostalno ili unutar tima žele pokrenuti vlastiti posao i postati poduzetnici. Program podrške traje osam mjeseci unutar kojih korisnici dobivaju edukacije, radni prostor, pomoć stručnih mentora i mnoge druge usluge, a sve u cilju razvoja svoje poduzetničke ideje do faze kada je spremna za tržište. Startup inkubator sastavni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke, a sve su njegove usluge za korisnike u potpunosti besplatne. U Startup inkubatoru trenutno boravi 13. generacija korisnika, odnosno njenih devet najuspješnijih timova, koji pred sobom imaju još jedan veliki izazov: svoju poslovnu ideju uskoro će prezentirati pred stručnom komisijom na Demo danu, svečanoj završnici programa, i na taj način pokušati izboriti novčane potpore u iznosu od 100.000, 50.000 i 25.000 kn koje im dodjeljuje Grad Rijeka u svrhu osnivanja vlastitog poduzeća i pokretanja poslovanja.

Ivana Barić je akademska kiparica i začetnica brenda Daisy Backpacks, kojeg je posljednjih mjeseci razvijala kroz Startup inkubator kao dio 13. generacije. Daisy Backpacks je brend ručno rađenih ruksaka, karakterističnih šarenih boja i uzoraka. Svaki ruksak je unikatan i rađen s puno ljubavi. Ruksaci su namijenjeni svima onima koji vole šarene boje, unikatne uporabne predmete ili onima koji žele upotpuniti outfit. S Daisy ruksakom kupci će dobiti vjernog suputnika prilagođenog njihovim potrebama, bilo to šetnja prirodom, odlazak na kavu ili putovanje.

Što je to po čemu su ruksaci Daisy drugačiji od drugih? Je li danas teško tržišno realizirati nešto unikatno i kreativno?

Daisy ruksaci su drugačiji od drugih jer sam ih dizajnirala po svojim potrebama i ukusu. Cijeli dizajn je nastao na temelju promišljanja, procesa pokušaja i promašaja te izmjena i usavršavanja. Prilikom kreiranja, u ruksak unosim djelić sebe te kupac s ruksakom dobiva moj potpis i dio mene, što mi je kao umjetnici bilo izuzetno bitno. Ruksaci dizajnom prate trenutne modne trendove, što znači da su djelomično nalik ostalim ruksacima takvog dizajna, ali to je također prednost jer ih to čini popularnima i u trendu.

Na tržištu je danas vrlo teško realizirati nešto novo i unikatno, iz razloga što je svaka ideja već izmišljena. No ukoliko pri izvedbi ideje unosimo svoju unikatnu kreativnost, svaki konačni rezultat će biti drugačiji te unikatan kao i osoba koja je smislila i izvršila ideju.

Možete li opisati kolekcije koje trenutno izrađujete?

U ponudi trenutno imam tri kolekcije ruksaka: Rolltop, Rolltop Art i Trapeze. Rolltop ruksaci su najpopularnija linija ruksaka, dostupni su u raznim šarenim bojama i materijalima, a dolaze u velikoj i mini veličini. Ruksaci se otvaraju/zatvaraju tako što se njihov vrh ‘odrola’ tj. ‘zarola’. Rolltop Art ruksaci su idealni za nošenje laptopa jer je svaki ruksak na leđima i dnu obložen spužvom. Ruksak se također zatvara ‘rolanjem’. Ovi ruksaci su posebni zato što svaki ruksak na leđima ima unikatan crtež ušiven u tkaninu. Trapeze ruksaci su svoje ime dobili zbog svog trapeznog, piramidalnog oblika, izrađeni su od elegantnih materijala, a patent koji se nalazi na leđima ruksaka osigurava sigurnost svih predmeta unutar ruksaka.

Što vas je (i kada) potaknulo na izradu ruksaka, a što na prijavu u Startup inkubator?

Dugi niz godina sam sanjala o pokretanju vlastitog brenda, a to sam napokon i realizirala nakon što sam diplomirala na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Brend Daisy Backpack nastao je spajanjem ljubavi prema krojenju i ruksacima te iz potrebe za kreativnim izražavanjem i stvaranjem. Za Startup inkubator sam saznala posve slučajno i kako sam bila na začetcima pokretanja brenda, Startup mi se činio kao idealan za mene, jer tada nisam imala sva potrebna znanja za pokretanje vlastitog brenda i poslovanja.

Vidite li već sada tržišni potencijal Daisy ruksaka? Kakav je feedback kupaca?

Ruksaci već krase leđa mnogih djevojaka diljem Hrvatske, ali i Njemačke, Austrije i drugih zemalja Europe. Feedback je pozitivan i svaki puta se nanovo obradujem kada me dočeka vesela i zahvalna poruka nove vlasnice. To mi je svakako jedna od najvećih nagrada ovog posla – uveseljavanje i stvaranje osmjeha na licima zadovoljnih kupaca, radeći ono što volim.

Što se sve dogodilo s brandom Daisy od ulaska u inkubator do današnjeg dana? Što ste sve realizirali, odradili, pokrenuli?

Ulaskom u inkubator sam stekla znanja koja mi inače ne bi bila dostupna. Uspjela sam u kratko vrijeme razviti brend više nego li sam mogla sanjati. Dizajnirala sam logo brenda, izradila sam poslovni plan za sljedeće dvije godine koji će mi mnogo pomoći pri budućem poslovanju. Naučila sam neke bitne marketinške trikove, zahvaljujući kojima je brend zamijećen na društvenim medijima, što mi je povećalo praćenost kao i prodaju ruksaka. O brendu se pisalo u nekoliko članaka, a sudjelovala sam i na riječkom ArtBazaar sajmu u svibnju.

Postoji li nešto za što ste mislili da ne možete, no kroz program Startup inkubatora to ste ipak uspješno savladali?

Velika prepreka je bio javni nastup, gdje u ograničenom vremenu trebate predstaviti svoju ideju, a o tome vam ovisi nastavak inkubacije u Startup inkubatoru. Nervoza je uvijek prisutna, no kroz vježbu i uz pomoć djelatnika i mentora inkubatora, ta prepreka je savladana.

Što se, nakon inkubatora, događa dalje s Daisy? Koje ciljeve imate u planu?

Po završetku inkubacijskog programa planiram se prijaviti za poticaje za samozapošljavanje HZZ-a kako bih mogla investirati u opremu te dalje raditi na stvaranju novih proizvoda i kolekcija.

Imate li savjet za mlade žene poduzetnice koje dolaze iz područja kreativnih industrija?

Prije svega slijedite svoje snove i radite ono što volite i do čega vam je stalo! Zacrtajte si ciljeve, eksperimentirajte i pokušavajte nove stvari, griješite i učite na svojim greškama jer su one najbolje lekcije. Vjerujte u sebe i ne odustajte!

Startup inkubator Rijeka integralni je dio Odjela za poduzetništvo Grada Rijeke. Više informacija o programu potražite na startup.rijeka.hr

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari