DAN DARIVATELJA KRVI: Priznanja za Riječane, višestruke darivatelje krvi

Povodom Dana darivatelja krvi u Gradu Rijeci održan je prijam za višestruke darivatelje krvi

Sa željom da se darivateljima krvi na njihov dan, koji se obilježava 25. listopada, zahvale na humanosti i plemenitosti, te pritom podsjete javnost koliko je darivanje krvi važno u spašavanju ljudskih života, darivatelje su primili gradonačelnik Vojko Obersnel, njegov zamjenik Nikola Ivaniš te pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Karla Mušković.

Gradonačelnik Obersnel zahvalio se svim darivateljima na njihovom humanom činu, kojim spašavaju nečije živote.

„Medicina je pronašla rješenja za mnoge probleme, no još uvijek nije pronađena zamjena za krv te je za mnoge bolesti jedina mogućnost transfuzija krvi. Stoga je darivanje krvi izuzetno značajno,“ kazao je gradonačelnik Obersnel, istaknuvši kako u današnjem društvu darivatelji krvi nisu dostatno nagrađeni za svoj čin, posebice od strane poslodavaca.

VO VIDOTTO, KARLA MUŠKOVIĆ, NIKOLA IVANIŠ I VOJKO OBERSNEL

Na plemenitoj gesti darivanja krvi višestrukim darivateljima krvi gradonačelnik se zahvalio uručivanjem prigodnih poklona, monografije i srebrnjaka Sv. Vida, ovisno o broju darivanja koji se kreće od 35 do čak 150 puta.

Priznanje za 150 puta darovanu krv dobili su Đulijo Silić i Ivo Vidotto, inače predsjednik Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi, dok su priznanje za 125 puta darovanu krv dobili Vlatko Matić i Lucio Vidotto. Sto puta krv su darovali Dejan Abram, Nenad Blašković, Zlatko Dolgoš, Bojan Grlica, Vladimir Markov, Marin Matešić, Hajrula Osmani, Boško Trbović i Milo Vlakančić.

Nađa Gračanin darovala je krv čak 95 puta

Posebno su istaknute žene-darivateljice krvi, pa je tako za 95 puta darivanu krv priznanje dobila Nađa Gračanin, za 55 puta darovanu krv Nada Dose, dok su 35 krv darivale Ines Boban-Štiglić, Tea Danilović, Vera Deković i Mirjana Lončar.

Prijamu su prisustvovali i predstavnici gradskog društva Crvenog križa Rijeka, predsjednica Kim Anić, ravnateljica Marija Vičić, a pored Vidotta kao predsjednika Savjeta dobrovoljnih darivatelja krvi u pratnji darivatelja bio je i predsjednik Kluba 100 kapi Milan Pajdak.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo dobrom organizacijom dobrovoljnog darivanja krvi u Rijeci, zbog čega u gradu u pravilu nema problema s nedostatnim zalihama krvi.

Predstavnici riječkog Crvenog križa zahvalili su se Gradu Rijeci na podršci. Anić je naglasila kako se društvo trudi stalno unaprjeđivati organizaciju darivanja krvi, dok je Vidotto naglasio kako, unatoč činjenici da mnogi poslodavci nerado puštaju svoje zaposlenike s radnog mjesta, na prošlotjedni poziv odazvalo se velik broj građana, koji su u samo tri dana donirali čak 650 doza dragocjene tekućine.

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari