RADIONICA ZA UČENIKE

​Dan ružičastih majica obilježen radionicom ”Prijatelj, ne nasilnik”

Radionicu „Prijatelj, ne nasilnik“ Odjel prevencije provodi u suradnji s partnerima u cilju sprječavanja i smanjivanja kaznenih djela nasilja te senzibiliziranja javnosti o tom problemu, posebno mladeži

U povodu obilježavanja Dana ružičastih majica, jučer je u Informativnom centru za prevenciju kriminaliteta na području grada Rijeke Odjel prevencije Policijske uprave primorsko-goranske u suradnji s Dječjim domom “Tić” iz Rijeke organizirao radionicu za učenike Osnovne škole „Nikola Tesla“. Na radionici pod nazivom “Prijatelj, ne nasilnik” sudjelovali su učenici VI a razreda  koji inače pohađaju i izvannastavnu aktivnost građanskog odgoja i obrazovanja.

Radionica je održana u nekoliko tematskih cjelina koju je vodila psihologinja Nataša Makarun iz Dječjeg doma „Tić“ uz policijsku službenicu Ingrid Mavrić iz Odjela prevencije i psihologinju Orjanu Marušić Štimac iz OŠ „Nikola Tesla“.

Učenici su u radionici slušali priču o vršnjačkom nasilju, nakon čega su kroz vođenu diskusiju mogli prepoznati vrstu i uzroke nasilja, kao i osvijestiti osjećaje žrtve, nasilnika i promatrača u priči. Potom su sudjelovali u igri pantomime i tabua (učenik opisom treba objasniti zadani pojam svojim kolegama) te uz puno smijeha i zabave demonstrirali pojmove s naglaskom na važnost njegovanja međusobnog povjerenja, prijateljstva, iskrenosti i podrške, ali i odgovornosti, suosjećanja i drugih afirmativnih vrijednosti. Time su učenici imali priliku spoznali na koji način stvarati kvalitetne međuljudske odnose i pozitivno ozračje što predstavlja najučinkovitiju prevenciju svih oblika nasilja. Na kraju radionice u igri „gluhog telefona“ učenici su se informirali o institucijama u kojima mogu potražiti pomoć u slučaju nasilja.

VIDEO DANA:

Tijekom radionice učenike se upoznalo i s prekršajno-kaznenom odgovornosti i sankcijama koje se odnose na dob (14 godina) kada po važećim zakonskim propisima postaju odgovorni za svoje postupke. Kroz igru i različite primjere u radionici je posebno naglašena uloga promatrača u situacijama nasilja, a u cilju osvješćivanja učenika o njihovoj pravovremenoj reakciji na nasilje. Zaključeno je da uz pomoć svojih članova obitelji ili nastavnika, odnosno, policije i svih ostalih nadležnih institucija mogu prevenirati svaki oblik nasilja jer se pasivnošću i ne-reagiranjem, zapravo, prešutno odobrava nasilje.

Radionica „Prijatelj, ne nasilnik“ jedna je od aktivnosti koji Odjel prevencije u suradnji s partnerima priprema i provodi u cilju sprječavanja i smanjivanja kaznenih djela nasilja te senzibiliziranja javnosti o tom problemu, posebice mladeži. Stoga će se na području Rijeke i ostalih dijelova Primorsko-goranske županije provedba ove aktivnosti nastaviti i u budućem razdoblju za različite dobne skupine školske djece.

Podsjećamo, Dan ružičastih majica obilježava se u znak protesta zbog nasilnog incidenta koji se dogodio 2007. godine u školi Nova Scotia u Kanadi, kada je učenik u školu došao u ružičastoj majici u znak podrške svojoj majci, oboljeloj od raka dojke te je zbog toga bio žrtva vršnjačkoga nasilja. Od tada se u Kanadi i brojnim zemljama svijeta organiziraju razne aktivnosti, kako u školama tako i na radnim mjestima, a ružičaste majice se nose kao simbol borbe protiv nasilja među vršnjacima.

U Hrvatskoj je ovaj Dan prvi put obilježen 26. veljače 2014. godine uz sudjelovanje svih odgojno-obrazovnih ustanova te uz podršku Vlade Republike Hrvatske, a Sabor je 17. veljače 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari