DVIJE IZLOŽBE

Dani otvorenih vrata u Kaštelu Zrinskih; Cijeli kolovoz možete razgledati stalni postav

Od petka, 30. srpnja 2021. u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi (Kralja Tomislava 1) započinju Dani otvorenih vrata koji će trajati cijeli kolovoz. Od utorka do nedjelje, u radnom vremenu od 10 do 16 sati, posjetitelji će besplatno moći razgledati novi stalni postav Prirodoslovnog muzeja Rijeka „Divljina s pogledom na more“ i „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“.

U stalnom postavu „Divljina s pogledom na more“ Primorsko-goranska županija i Prirodoslovni muzej Rijeka posjetiteljima predstavljaju prirodnu baštinu Gorskog kotara – od Kupske doline i krškog podzemlja, preko najznačajniji šumskih zajednica, planine iznad šumske granice, pa sve do neba i oblaka. Postav prikazuje značajke, zanimljivosti i posebnosti prirode goranskog područja, ali i elemente tradicionalnog suživota čovjeka i prirode na ovom području.

Izuzetno atmosferičan postav omogućava posjetiteljima da zavire u sićušan svijet mahovina i lišajeva, posjete hladnu i mračnu ponikvu, istraže rudnik, osjete ekstremne vremenske uvjete na planini, iskušaju penjanje na umjetnu stijenu i pri tome otkriju skrivene eksponate ili da čak upoznaju ptice uživo.

U prizemnom dijelu Kaštela Zrinskih uređen je „Interpretacijski centar Putovima Frankopana, Brod na Kupi“, jedan od osam suvremenih multimedijalnih interpretacijskih centara na „Kulturno-turističkoj ruti Putovima Frankopana. Svaki Interpretacijski centar ima svoju temu, a tema ovog je odnos obitelji Frankopana i Zrinskih prema prirodi.

Oba sadržaja čine iznimnu turističku atrakciju u dvorcu koji datira iz 17. stoljeća, a nalazi se u pograničnom području, na samom ulazu u Hrvatsku iz smjera Slovenije.

Ukupno je u uređenje novih sadržaja u Kaštelu Zrinskih uloženo oko pet milijuna kuna, od čega su Prirodoslovni muzej Rijeka i Primorsko-goranska županija kroz EU projekte osigurali gotovo 4,3 milijuna kuna. Muzej je kroz projekt KRASn’KRŠ uredio „Interpretacijski centar Visoki krš“ pri čemu je uložio oko 620 tisuća kuna te ostatak stalnog postava kroz projekt „Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“ u iznosu od oko 2,6 milijuna kuna, dok je Županija kroz uređenje frankopanskog interpretacijskog centra kroz isti projekt u Kaštel uložila oko milijun kuna. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Primorsko-goranske županije kroz redovnu djelatnost Muzeja te iz proračuna Grada Delnica.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari