ISKUSTVA I SAVJETI

Može li klima uređaj u potpunosti pokriti hlađenje i grijanje na obali?

Velika debata kod ugradnje klima uređaja je oko pitanja: Može li klima uređaj u potpunosti pokriti hlađenje i grijanje?

Iskustva i savjeti su šaroliki, ali mnogi se kod njih ne vode jednom vrlo bitnom informacijom – najbitnije je gdje živite.

Pojednostavljeno, Hrvatsku možemo podijeliti na obalni i kontinentalni dio; svaki sa svojim posebnostima koje se tiču grijanja i hlađenja. Dok se cijela zemlja ljeti može užariti na visokim temperaturama, temperatura u obalnom dijelu u pravilu rijetko pada ispod 0 stupnjeva.

Jedno od bitnih pitanja je ono o samoj namjeni prostora kojeg želite klimatizirati.

Namjena klima uređaja

Je li to obiteljska kuća, stan ili turistički objekt. U slučajevima turističkih objekata koji se ne iznajmljuju van ljetne sezone, prioritet je kvalitetno hlađenje, dok su mogućnosti grijanja sporedne. Ipak, za kuće i stanove u kojima se boravi cijele godine, grijanje je jednako važno koliko i hlađenje.

Mogućnosti modernih klima uređaja

Moderni klima uređaji mogu vrlo učinkovito hladiti i grijati na temperaturama do -20°C. Ipak, klima uređaji koji mogu raditi na temperaturama nižim od -15°C su nešto kvalitetniji i samim time skuplji od klima uređaja ulazne razine.

Uzimajući ovo u obzir, izvan situacija ekstremnih hladnoća, koje su sve rjeđe, u kontinentalnoj Hrvatskoj svakako možemo računati na klima uređaj kao jedinstveno rješenje za grijanje i hlađenje, iako bi za sjever bile preporučljivije skuplje serije klima uređaja koje imaju kvalitetnije kompresore, nešto jače nazivne snage i mogu raditi na puno nižim temperaturama.

Grijanje i hlađenje na Jadranu

Obalno područje Hrvatske je ovdje u velikoj prednosti jer povoljnije može klima uređajem u potpunosti pokriti potrebe za hlađenjem i grijanjem. Novcem koji bi bilo potrebno potrošiti na jaču snagu klima uređaja i kvalitetnije komponente moguće je priuštiti naprednije mogućnosti kao što su Wi-Fi upravljanje ili visoka A+++ razina energetske učinkovitosti.

Dodatna prednost koja se otvara na Jadranu je mogućnost ugradnje dizalice topline koje optimalno iskorištavaju svoj potencijal u područjima gdje prosječna temperatura ne pada ispod 0°C što ovo područje čini idealnim.

Saznajte više o klima uređajima i dizalicama topline na stranicama Klima Koncepta!

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari