CIJEPLJENJE JE BESPLATNO

‘Dani otvorenih vrata’: U Rijeci 15. veljače besplatno cijepljenje studenata protiv HPV-a

Photo: Robert Anic/PIXSELL

U Hrvatskoj je cjepivo besplatno i primjenjuje se kao gender neutral te se preporučuje do 25 godina starosti

U ordinaciji školske medicine na Zametu održana je zajednička konferencija za medije Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ i Sveučilišta u Rijeci na kojoj je najavljena besplatna javnozdravstvena akcija „Dani otvorenih vrata“ cijepljenja studenata protiv HPV-a. Ujedno je predstavljen i novi provedbeni plan imunizacije prema kojem se, s obzirom na to da je cjepivo protiv HPV-a registrirano za sve osobe od 9 godina na dalje, na cijepljenje pozivaju učenici  već od 5. razreda osnovne škole.

„Dani otvorenih vrata“ besplatnog cijepljenja studenata protiv raka održat će se 15. veljače u ambulanti na Kampusu (Rijeka, Radmile Matejčić 5) i Nastavnom zavodu za javno zdravstvo PGŽ (Rijeka, Krešimirova 52 a), od 8:00 – 19:00 sati a studenti će se cijepiti s devetvalentnim cjepivom protiv HPV-a. U Hrvatskoj je cjepivo besplatno i primjenjuje se kao gender neutral te se preporučuje do 25 godina starosti.

Posebno se pozivaju studenti koji su primili prvu dozu cjepiva

Iako je akcija cijepljenja namijenjena svim zainteresiranim studentima, s obzirom na to da se cjepivo protiv HPV-a prima u 3 doze, posebno se pozivaju studenti koji su u prosincu primili prvu dozu cjepiva da se odazovu ovoj javnozdravstvenoj akciji kako bi na vrijeme primili i drugu dozu.

Doc.dr.sc. Tatjana Čulina, dr.med naglasila je važnost cijepljenja studenata protiv HPV-a te istaknula da je „Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije, u suradnji sa Sveučilištem u Rijeci, još u prosincu započeo s javnozdravstvenom akcijom procjepljivanja studenata protiv HPV-a, a „Dani otvorenih vrata“ i ovaj će se put organizirati tako da zainteresirani studenti dolaze na cijepne punktove koji će se nalaziti na Kampusu i u zgradi NZZJZ PGŽ. Odaziv studenata je u prosincu bio jako dobar i vjerujemo da će tako biti i ovaj put jer procjepljujemo onu populaciji koja se nije cijepila protiv HPV-a u osnovnoj i srednjoj školi“.

Studenti koji primaju 2. dozu cjepiva na cijepljenje 3. dozom bit će pozvani u lipnju, a obavijest o idućem terminu svi studenti dobit će pri dolasku na cijepljenje u sklopu „Dana otvorenih vrata“, odnosno 15.02.2023. te kasnije uobičajenim kanalima komunikacije unutar Sveučilišta.

Cijepljenje protiv HPV-a u svijetu datira od 2007. godine

Sandro Kresina, dr. med osvrnuo se na dugogodišnju praksu cijepljenja protiv HPV-a u Hrvatskoj te naglasio da nije postojao jedinstveni nacionalni pristup cijepljenju, već je on ovisio o mogućnostima jedinice lokalne samouprave.

„Cijepljenje protiv HPV-a u svijetu datira od 2007. godine, a mi smo se relativno brzo uključili u cijeli proces. Do sada smo cijepili djecu od 8. razreda osnovne škole, ali s obzirom da je cjepivo registrirano za osobe od 9. godina starosti na dalje, prema novom provedbenom programu imunizacije na cijepljenje protiv HPV-a pozivamo sve učenike već od 5. razreda osnovne škole.

Svakako treba naglasiti i važnost podatka da se cjepivo protiv HPV-a u Hrvatskoj primjenjuje kao gender neutral, odnosno namijenjeno je djevojčicama i dječacima, što nije slučaj u svim europskim zemljama. Ovo cjepivo sprječava nastanak 6 vrsta karcinoma i stoga je izuzetno važno cijepljenje oba spola.

Virus HPV-a povezan je s velikim brojem karcinoma gdje se nalazi pločasti epitel, poput maternice, rektuma, usne šupljine i  ždrijela i penisa kod muškaraca te će stoga NZZJZ PGŽ aktivno nastaviti pozivati na cijepljenje djevojčice i dječake podjedanko. Posebno apeliramo na roditelje da se educiraju o važnosti cijepljenja i zaštite svoju djecu jer ovo je zaista jedna od najboljih preventivnih mjera koju možete napraviti za svoje dijete“ – izjavio je Sandro Kresina, dr.med.

Eventualne nuspojave su najčešće rijetke i blage

Zamjenik predsjednice Studentskog zbora Sveučilišta u Rijeci i predsjednik Studentskog zbora Medicinskog fakulteta Eugen Car pozvao je sve studente da se odazovu ovoj javnozdravstvenoj akciji te se osvrnuo na sve veći interes studenata za cjepivom protiv HPV-a: „Sve više studenata koji su se propustili cijepiti u osnovnoj i srednjoj školi prepoznaje važnost cijepljenja protiv HPV-a, pogotovo studenti Medicinskog fakulteta zbog svjesnosti da koristi cjepiva daleko nadmašuju eventualne nuspojave koje su najčešće rijetke i blage“.

Prije dolaska na cijepljenje potrebno je sa sobom donijeti ispunjeni obrazac, a link za prijavu i više informacija o cijepljenju protiv HPV-a moguće je pronaći ovdje.

Prijave se primaju do 14. veljače 2023. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari