TRI DANA MANIFESTACIJE

Galerija | Dani srca u Opatiji oduševili sudionike i posjetitelje!

Proteklih je dana kraljica turizma postala centar prevencije kardiovaskularnih bolesti, kada se kroz tri dana putem edukativnih i interaktivnih sadržaja fokus stavio na zdravlje. Thalassotherapia Opatija ove godine slavi 65 godina postojanja, a tim povodom organizirani su Dani srca – manifestacija kojom se kroz brojne aktivnosti posjetiteljima ukazalo na važnost očuvanja zdravlja.

Sve je započelo 29. rujna na sam Svjetski dan srca kada su u Centru Gervais postavljeni atraktivni edukativni korneri na kojima su posjetitelji mogli saznati sastav tjelesne mase, vrijednosti krvnoga tlaka, šećera i kolesterola u krvi napraviti testiranja  kušati svježe pripremljene voćne sokove Urban Gardena, provjeriti status tjelesne mase na posebnoj mjernoj opremi, testirati se u virtualnoj vožnji biciklom ili pak kušati zdrave zalogaje spravljene od autohtonih kvarnerskih namirnica koje je pripremao priznati chef Kristian Kozmić. Istoga dana u Umjetničkom paviljonu Juraj Šporer održano je otvorenje izložbe fotografija “Srce” renomiranog opatijskog fotografa Petra Kürschnera.

U sklopu projekta održan je Simpozij intervencijske kardiologije, uz obilježavanje pet godina intervencijske kardiologije u Thalassotherapiji Opatija. Na simpoziju su sudjelovali vodeći ljudi u intervencijskoj kardiologiji iz svih hrvatskih centara. Na  konferenciji i okruglom stolu Prevencijom do zdravlja sudjelovali su renomirani stručnjaci iz navedenog područja: akademik Davor Miličić – predsjednik Hrvatskog kardiološkog društva, akademik Bojan Jelaković – predsjednik Hrvatskog društva za hipertenziju, primarijus Verica Kralj iz HZJZ dr. Andrija Štampar, Ana Ljubas – predsjednica Hrvatske udruge kardioloških medicinskih sestara te Viktor Peršić – ravnatelj Thalassotherapije Opatija.

U utrci „Trčimo za srce“ traktivnom trasom kroz Opatiju do Voloskog trčalo je više od 250 trkača. Start i cilj bio je na opatijskoj Slatini, no puno važniji bio je plemeniti cilj ove utrke – ukazati na  važnost očuvanja zdravlja srca, a valja naglasiti i kako je sav prihod od skupljenih startnina namijenjen znanstvenom istraživanju u sportu. Uoči same utrke poznati trener Mario Mlinarić zagrijao je brojne trkače.

Dani srca u Opatiji zaključeni su u Kristalnoj dvorani hotela Kvarner svečanom akademijom obilježavanja „65 godina osnutka Thalassotherapije Opatija“ na kojem su nazočili brojni uzvanici, između ostalih i ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš, župan PGŽ Zlatko Komadina, opatijski i riječki gradonačelnici Fernando Kirigin i Marko Filipović te brojni drugi. Svi oni prisjetili su se generacija koje su gradile ovu ustanovu, ali i puta koji je doveo Thalassotherapiju do onoga što ta ustanova danas jest.

Osim što je nastavna baza Medicinskog fakulteta u Rijeci i Medicinskog fakulteta u Osijeku, Thalassotherapia Opatija je Klinika za liječenje, rehabilitaciju i prevenciju bolesti srca i krvnih žila Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, Referentni centar Ministarstva zdravlja za rehabilitaciju srčanih bolesnika te Referentni centar za zdravstveni turizam i medicinski programirani odmor Ministarstva zdravlja republike Hrvatske.

”Iza nas je nekoliko dana kroz koje smo brojnim sadržajima ukazali na važnost pravovremenog otkrivanja i otklanjanja čimbenika rizika za kardiovaskularne bolesti – od povišenog krvnog tlaka, pretilosti, tjelesne neaktivnosti i šećerne bolesti. Zahvalio bih svim kolegama, sudionicima, brojnim posjetiteljima i zaposlenicima naše ustanove koji su doprinijeli da Dani srca budu upravo onakvi kakve smo i planirali, možda čak i bolji, a u skladu s našom vizijom koja traje već dugih 65 godina.” zaključio je dr.sc. Viktor Peršić – ravnatelj Thalassotherapije Opatija.

Opatija je za vrijeme trajanja Dana srca bila u posebnom slavljeničkom štihu. Naime, crvenom bojom bili su osvijetljeni simboli grada Opatije, Djevojka s galebom i zgrada Thalassotherapije – Dubrava. Trodnevna manifestacija okupila je renomirane stručnjake iz polja kardiologije te obilovala zanimljivim programom, a sudeći prema interesu posjetitelja, zaljubljenika u sport i turista Dani srca u Opatiji u potpunosti su ispunili svoj cilj!

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari