TALIJANSKI DJEČJI PISAC

Galerija | Na Korzu otvorena izložba „Slike za Giannija Rodarija – Talijanska izvrsnost“

Na postamentima na Korzu postavljena je izložba „Slike za Giannija Rodarija – Talijanska izvrsnost“, koja donosi radove ilustratora koji su slikama oživljavali priče ovog poznatog talijanskog dječjeg pisca.

Izložba, čiji su organizatori Generalni konzulat Italije u Rijeci, Talijanski institut za kulturu u Zagrebu i Grad Rijeka, dio je programa jedanaestog izdanja manifestacije Dani talijanske kulture Generalnog konzulata Italije u Rijeci.

Na otvorenju izložbe govorili su generalni konzul Italije u Rijeci Davide Bradanini i gradonačelnik Rijeke Marko Filipović.

Izložba je nastala 2020. godine, kada je obilježena 100. obljetnica rođenja Giannija Rodarija. Pisac, pedagog, novinar i pjesnik, Rodari je bio jedna od najinovativnijih pojava na talijanskoj književnoj sceni prošlog stoljeća. Gianni Rodari je kao jedan od najomiljenijih i najutjecajnijih autora za djecu ujedno i prvi talijanski pisac okrunjen prestižnom nagradom Hans Christian Andersen, koja se smatra Nobelovom nagradom za dječju književnost.

Inovativna, univerzalna i uvijek aktualna, Rodarijeva djela su prevođena i tiskana širom svijeta te predstavljaju neiscrpno vrelo inspiracije brojnim umjetnicima koji su njegove riječi pretočili u slike. Ilustracije predstavljene na ovoj izložbi potpisuju redom izvrsni talijanski ilustratori, njih dvadeset i jedan, koji su posljednjih pedeset godina oživljavali Rodarijeve tekstove, počevši od slavnih majstora dizajna i ilustracije kao što su Luzzati i Munari, do svjetski priznatih suvremenih autora.

„Postoje knjige koje, osim po sadržaju, pamtimo i po ilustracijama, a činjenica je da iza svake ilustracije stoje kreativni, maštoviti i nadareni pojedinci koji nas mogu uvesti u neke nove svjetove.  Drago mi je da se Rijeka upisala na kartu svijeta s mnogim drugim gradovima gdje je ova izložba bila postavljena“, kazao je gradonačelnik Filipović, pozvavši male i velike Riječane da posjete izložbu na Korzu.

Danima talijanske kulture, u okviru inicijative Ministarstva vanjskih poslova i međunarodne suradnje Republike Italije pod nazivom “XXII. Tjedan talijanskog jezika u svijetu” (Settimana della lingua italiana nel mondo), Generalni konzulat Italije u Rijeci i ove godine želi riječkoj publici približiti talijansku umjetnost i kulturu.
„Ove je godine Tjedan Talijanski tjedan jezika i posvećen talijanskom jeziku i mladim ljudima. Grad Rijeka je posebno posvećen dječjoj književnosti i edukaciji djece i stoga smatram da je Rijeka najbolje mjesto za postavljanje ove izložbe“, kazao je konzul Bradanini, zahvalivši se Gradu Rijeci na pomoći u postavljanju ove izložbe.

Do sad je izložba bila postavljena u brojnim svjetskim gradovima – Ateni, Aucklandu, Bratislavi, Chicagu, Ženevi, Londonu, Madridu, Tampi, Miamiju, Atlanti, Pilsenu, Sao Paulu, Taipeiju i Zagrebu.

Izložba se na postamentima na Korzu može razgledati do 17. listopada 2022. godine.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari