DANI SV. VIDA: Predstavnici esula uručili gradonačelniku dio izvornog dvoglavog orla iz 1906. godine

Komadić izvornog dvoglavog orla iz 1906.g. predstavnici esula su gradonačelniku uručili tijekom tradicionalnog prijema povodom blagdana sv. Vida

Predstavnici esula, okupljeni u Società di studi Fiumani – Društvu za povijesna istraživanja Rijeke Roma uručili su riječkom gradonačelniku, tijekom tradicionalnog prijema povodom blagdana sv. Vida komadić izvornog dvoglavog orla iz 1906.g. koji se čuvao u Društvu za povijesna istraživanja Rijeke u Rimu, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Esule koji od 1990.g., svake godine redovito posjećuju Rijeku primili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović.

Tradicionalni prijem za esule povodom blagdana sv. Vida

Prijemu su nazočili i gradonačelnik Libero Comune di Fiume Guido Brazzoduro, predsjednik Società di studi Fiumani Roma (Društvo za povijesna istraživanja Rijeke) Giovanni Stelli, počasni predsjednik Amleto Ballarini te generalni tajnik u Društvu Marino Micich.

U njihovoj pratnji bili su Generalni konzul Italije u Rijeci Paolo Palminteri, predsjednica Zajednice Talijana Rijeka Orietta Marot i predsjednik Izvršnog odbora Zajednice Talijana u Rijeci Marin Corva.

Pozdravljajući delegaciju esula, gradonačelnik Vojko Obersnel je naglasio kako se Društvo za povijesna istraživanja Rijeke pokazalo kao izvrstan partner na razvijanju projekta Rijeke kao Europske prijetsolnice kulture.

Fragment originalne skulpture starog riječkog dvoglavog orla iz 1906. godine

Naša ideja je da kroz taj projekt vrlo jasno progovorimo o povijesti grada kao i svim sretnim ali i manje sretnim događajima koji su obilježili njegovu povijest. Želimo predstaviti Rijeku kakva je kroz povijest bila, a upravo u tome je važna uloga Društva za povijesna istraživanja Rijeke pa emo narednih godina zajednički raditi na tome.

Gradonačelnik je kazao kako je dvoglavi orao, koji se godinama nalazio kao simbol na poklonima koji su se u protokolarnim prigodama poklanjali gostima, konačno vraćen na svoje mjesto na Gradskom tornju. Iznova smo potakli realizaciju Odluke Gradskog vijeća o povratku povijesne zastave, no taj postupak još traje, kazao je gradonačelnik te dodao kako se raduje zajedničkom druženju na Svečanoj akademiji i procesiji u povodu blagdana sv. Vida.

U ime Društva za povijesna istraživanja Rijeke na srdačnoj se dobrodošlici zahvalio predsjednik Giovanni Stelli naglasivši kako aktivnosti njihove udruge nisu usmjerene samo prema konceptu emocionalnog povratka u grad već je njihova misija misija vratiti fijumanski identitet onih koji su otišli i onih koji ovdje žive, jer i jedni i drugi su Riječani i moraju zadržati i njegovati kulturni i povijesni identitet Rijeke. Stelli je čestitao gradonačelniku na ponovnom izboru naglasivši da to jamči kontinuitet dobre suradnje i dijaloga te dodao kako je njihovo Društvo spremno staviti sve što je potrebno na raspolaganje kako bi se projekt EPK 2020. realizirao na najbolji mogući način.

Gradonačelnik je predstavnicima esula uručio uokvirene fotografije riječkog dvoglavog orla na Gradskom tornju uz publikacije koje je su u okviru projekta EPK izdane tom prigodom.

U ime esula, fragment originalne skulpture starog riječkog dvoglavog orla iz 1906.g. gradonačelniku je uručio počasni predsjednik Društva, Amleto Ballarini, a generalni tajnik u Društvu Marino Micich je dodao kako će prvom prilikom donijeti i originalnu riječku zastavu iz istog perioda.

Esuli su gradonačelniku uručili nekoliko publikacija koje su izašle iz tiska u protekloj godini dana, među kojima je i Stradario di Fiume, Massima Superine koja slikom i riječju donosi prikaz povijesnih promjena naziva ulica u Rijeci te knjiga Storia di Fiume dalle origini ai giorni nostri, koju je napisao Giovanni Stelli, predsjednik Društva za povijesna istraživanja Rijeke, a koja će sutra, na blagdan sv. Vida u 18 sati biti predstavljena u Zajednici Talijana Rijeka.

Publikacije Društva koje su izašle iz tiska u protekloj godini dana

Foto: Grad Rijeka

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari