DANI SV. VIDA Procesijom i središnjim euharistijskim slavljem obilježen blagdan zaštitnika grada Rijeke

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić

U četvrtak 15. lipnja Riječka nadbiskupija i grad Rijeka slavili su svog nebeskog zaštitnika sv. Vida. Tim je povodom održana tradicionalna svečana procesija, od Katedrale sv. Vida prema Trgu Riječke rezolucije, gdje je održano središnje euharistijsko slavlje koje je predvodio gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić.

Riječki nadbiskup i metropolit mons. dr. Ivan Devčić predvodio je u 11 sati u katedrali Sv. Vida svečanu pontifikalnu misu uz dodjelu Medalja sv. Vida zaslužnim vjernicima laicima.

Na Trgu Riječke rezolucije održano je središnje euharistijsko slavlje

Središnje euharistijsko slavlje predvodio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić, a uz njega su bili i mons. Dražen Kutleša, biskup porečki i pulski te mons. Ivica Petanjak, biskup krčki.

Događaju su prisustvovali dužnosnici državnih, županijskih i gradskih vlasti. U ime Grada Rijeke, nazočili su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel i zamjenik gradonačelnika Rijeke Marko Filipović. Zatim, bili su prisutni i predstavnici vojne i redarstvene vlasti, vatrogasaca, pomoraca, katoličkih udruga i društava, svećenici, redovnici i redovnice te djelatnici Ordinarijata i nadbiskupijskih ustanova – Bogoslovije, Caritasa, Hospicija, Katoličke škole i ostalih.

Procesiji i misnom slavlju prisustvovali su brojni vjernici i hodočasnici

Također, slavlju je nazočila i Njegova Ekselencija mons. Christopher Michael Zielinski, opat benediktinskog samostana u Lendinari te voditelj Ureda za liturgiju u Kongregaciji za bogoštovlje i stegu sakramenata pri Svetog Stolici, koji je dan prije postao i začasni kanonik Stolnog kaptola ovdje u Rijeci.

“Neka nam svima skupa Gospodin po zagovoru sv. Vida, našeg nebeskog zaštitnika, podari milost odvažnog svjedočanstva vjere u Euharistiju, čiji blagdan se tako lijepo danas poklopio s blagdanom sv. Vida, mučenika Isusa Krista i svjedoka vjere u beskonačnost nebeskog života koji po Euharistiji primamo”, poručio je na početku mise msgr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup i metropolit.

Procesija je krenula od Katedrale sv. Vida

Mons. Zdenko Križić napomenuo je kako je sveti Vid mučen i ubijen za vrijeme cara Dioklecijana, u adolescentskoj dobi, a čudesa koja su se događala po njegovom zagovoru ostavila su traga te su ga mnogi uzeli za svog zaštitnika, pa tako i grad Rijeka.

Povodom Dana svetog Vida, predstavnici Zdruga katoličkih skauta Hrvatske položili su svoja skautska obećanja.

Foto: Grad Rijeka

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views