OD 11. DO 15. LIPNJA

DANI SV. VIDA U Rijeci ponovno Gastrofešta s lignjama, palentom i štrudlama ali i besplatni koncert Urbana & 4!

Photo: Grgo Jelavic/PIXSELL

Proslava Dana svetog Vida, zaštitnika grada Rijeke ove će se godine održati od 11. do 15. lipnja, a program obilježavanja organiziraju Grad Rijeka i Riječka nadbiskupija.

Bogat i raznovrsni program najavile su pomoćnica pročelnice Ureda Grada Rijeke Doris Šajn i voditeljica Ureda za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije Helena Anušić.

Svjetovni dio programa građanima će ponuditi bogat glazbeni, kulturni, zabavni i gastronomski program.

„I ove godine očekuje nas, između ostaloga tradicionalna Gastrofešta na kojoj će građanima za marendu biti poslužene lignje na mornarski s palentom i 1500 do 2000 porcija štrudle od trešanja. Što se tiče glazbenog djela programa, on ove godine započinje besplatnim koncertom Urbana & 4 koji će se održati na Trgu riječke rezolucije“, najavila je Doris Šajn.

U sklopu programa u nekoliko termina bit će održana Zavičajno-turistička tura „Đir s Orehovićem“, jedna namijenjena nonićima i unucima, a jedna odraslim, a kako izgleda Rijeka kroz crno-bijele fotografije moći će se pogledati na izložbi „Rijeka ispred kamere“ koja će biti postavljena na postamentima na Korzu. Ovogodišnji novitet je, kako je najavila Šajn, festival „Canzonette Fiumane…Ricordando“ u organizaciji Zajednice Talijana Rijeka na Trgu Riječke rezolucije, a u znak sjećanja na Bernardina Modrića u Ljetnom Art kinu bit će održana projekcija filma „Tko je ovdje lud“.

Tradicionalno, i ove će godine u Dječjoj kući biti održan prijem za djecu koja nose ime zaštitnika Rijeke, svetog Vida. „Riječ je o ukupno 178 djece do 10 godina starosti, a ove godine srebrnjake s likom svetog Vida dobit će 19 djece mlađe od godine dana“, objasnila je Doris Šajn.

Na Korzu će svoj nastup održati i Prve riječke mažoretkinje, koncert će imati i Gradska glazba Trsat, na pozornici na Korzu za najmlađe će biti izvedena predstava „Nove zgode Wande LaWande“ u izvedbi glumaca Gradskog kazališta lutaka, ljubitelji klapskog izričaja moći će uživati u zajedničkom koncertu klapa Luka i Nevera, a tradicionalno će se održati i nastup Bokeljske mornarice.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Rijeke koja će se 14. lipnja održati u HNK Ivana pl. Zajca bit će dodijeljena javna priznanja Grada Rijeke.

Na sam dan svetog Vida u akvatoriju riječke luke u more će biti položeni vijenci u znak sjećanja na sve pokojne Riječane.

U sklopu ovogodišnjeg programa u nekoliko će termina biti održani i besplatni vođeni obilasci Muzejem grada Rijeke.

Svjetovni dio programa započet će glazbom, a završiti smijehom za sve one koji će na Trgu Riječke rezolucije 15. lipnja uživati u predstavi Casablanca u izvedbi Irene Grdinić i Maria Lipovšeka Battifiace.

Helena Anušić najavila je trodnevnicu koju će u katedrali svetog Vida 11., 12. i 13. lipnja predvoditi mladomisnik don Josip Mijoč.

„Prvu večer trodnevnice animira Povjerenstvo za pastoral mladih, drugog dana trodnevnice održat će se misa zahvalnica povodom 20 godina rada Ureda za obitelj Riječke nadbiskupije nakon čega će riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić dodijeliti potvrdnice polaznicima radionice Amoris leatitia. Treću večer trodnevnice animirat će učenici katoličke osnovne škole Josip Pavlišić“, istaknula je Anušić.

Kao posebnost ovogodišnje proslave istaknula je i izložbu „Hrvatski sveci blaženici u našem narodu“ koja će 14. lipnja biti otvorena u Crkvi Uznesenja blažene Djevice Marije. Riječ je o izložbi koja se u Rijeci održava po prvi puta, u Hrvatskoj kontinuirano već 13 godina, a riječ je o djelima hrvatskih umjetnika koji predstavljaju hrvatske svece i blaženike.

Svečana Večernja s dodjelom medalja svetog Vida održat će se 14. lipnja, predvodit će je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić, a Večeranju će animirati Nadbiskupski zbor koji će nakon Večernje održati koncert duhovne glazbe.

15. lipnja svete mise održat će se u 8, 9:30 (misa na talijanskom jeziku) i u 11 sati, a procesiju i središnje misno slavlje koje će započeti u 18 sati ove će godine predvoditi šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Procesija će krenuti od Crkve Uznesenja blažene Djevice Marije do katedrale sv. Vida gdje će se održati liturgijsko slavlje.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari