Dani talijanske kulture u Rijeci: Pripremljen bogat i zanimljiv program!

U subotu započinje kulturna manifestacija „Dani talijanske kulture“ kroz koju se Riječanima želi približiti talijanski jezik, umjetnost i kulturu

„Giornate della cultura italiana“ održava se od 13. do 28. listopada u organizaciji Generalnog konzulata Italije u Rijeci i riječkih kulturnih ustanova, povodom 18. izdanja Tjedna talijanskog jezika u svijetu (Settimana della lingua italiana nel mondo), međunarodne kulturne inicijative Ministarstva vanjskih poslova Republike Italije.

Tema ovogodišnjih Dana je „Talijanski i mreža, mreže za talijanski“ (“L’italiano e la rete, le reti per l’italiano”), koja fokus stavlja na promišljanja o talijanskom jeziku, njegovom razvoju, promjeni i širenju u kontekstu suvremene komunikacije te široke upotrebe digitalnih tehnologija i kulture.

Program ovog zbivanja najavljen je u Salonu Grada Rijeke, a gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel naveo je kako se nakon jučerašnje konferencije vezane uz projekt obilježavanja povijesnih naziva riječkih ulica, nastavlja s njegovanjem odnosa Rijeke i Talijana.

„Zahvaljujući talijanskom konzulatu u Rijeci, Dani talijanske kulture obilježavaju se već sedmi put, a pripremljen je bogat i zanimljiv program koji će pobuditi interese Riječana da u njemu sudjeluju i nađu nešto za sebe“, rekao je gradonačelnik, navodeći kako je manifestacija uz doprinos riječkoj kulturi doprinosi i popularizaciji talijanskog jezika.

Generalni konzul Republike Italije u Rijeci Paolo Palminteri zahvalio se Gradu Rijeci na pokazivanju brige i osjetljivosti prema svim nacionalnim zajednicama u Rijeci, a posebno talijanskoj.

„Kontinuirana suradnja s kulturnim ustanovama kao što su Galerija Kortil, Muzej grada Rijeke, Zajednica Talijana, Talijanska unija i Srednja talijanska škola Rijeka, omogućuje i olakšava osmišljavanje i uspješnu realizaciju programa“, kazao je Palminteri te uz svoju pomoćnicu Ileanu Jančić najavio sutrašnju predstavu „Romeo e Giulietta“ u Srednjoj talijanskoj školi Rijeka od 19.30 sati, kojom počinju ovogodišnji Dani talijanske kulture. Ulaz na predstavu je besplatan uz prethodnu telefonsku rezervaciju.

Program se nakon subotnje predstave nastavlja u utorak, 16. listopada u 19 sati u Galeriji Kortil kada će biti otvorena izložba fotografija „Bramante è un archistar!“.

Prema riječima voditeljice galerije Jolande Todorović, izložba govori o odnosu suvremene i povijesne talijanske arhitekture te utjecaju digitalne kulture na jezik i vokabular arhitektonske discipline, uz svjedočenje o inspiraciji koju talijanska arhitektura daje umjetnicima.

U programu Dana talijanske kulture sudjeluju i riječka Zajednica Talijana te Muzej grada Rijeke, koji sudjeluju u postavljanju izložbe starih kartulina pod nazivom „Un saluto da Fiume“. Izložba autorice Marije Lazanje Dušević bit će otvorena 18. listopada u 19 sati, a u sklopu istog projekta u ponedjeljak, 22. listopada od 18.30 sati bit će predstavljena istoimena knjiga koja objedinjuje izložene riječke razglednice.

„Kada se govori o mrežama i komunikaciji, kartuline i pošta nekada su bile jedini način globalnog kontakta, a uz to, izložene kartuline pričaju jednu priču o razvoju grada kroz proteklih stotinjak godina“, kazala je Melita Sciucca iz Zajednice Talijana, istaknuvši zajedništvo uključenih institucija kao dobar put za nastavak njegovanja talijanske kulture u jednom multikulturalnom ozračju.

Također, Srednja talijanska škola Rijeka bit će domaćin dodjele nagrada za literarni natječaj na temu talijanskog jezika i njegovog utjecaja unutar globalnih tokova, na kojem su sudjelovali maturanti talijanskih srednjih škola Istre i Kvarnera, a osim u Rijeci, aktivnosti Dana talijanske kulture organizirat će se i u Puli i Novigradu.

Dani talijanske kulture uživaju visoko pokroviteljstvo predsjednika Talijanske Republike, strateško partnerstvo Grada Rijeke, te podršku Rijeke 2020 te brojnih udruga i institucija iz Italije i Hrvatske.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari