Raskinuti ugovori s 3. majem: Hrvatski proračun ostao bez 100 milijuna eura!

Brod za rasuti teret Algoma Innovator Foto: Goran Kovačić/PIXSELL

Kanadski brodar Algoma objavio je kako su pokrenuli postupak raskida ugovora za sve svoje brodove u Uljanik grupi

Kanadski je brodar Algoma na svojim je službenim stranicama objavio pokretanje postupka raskida ugovora za sve novogradnje koje su se trebale raditi u 3. Maju, piše Novi list. Radi se o četiri samoiskrcavajuća broda za prijevoz rasutog tereta. Jedan je već bio otkazan početkom mjeseca, a sada i preostala tri.

Kanađani su navodno imali dosta razumijevanja za probleme u kojima se riječko brodogradilište našlo, jer im je bilo stalo da dobiju svoje brodove. No, izgleda da s druge strane nije bilo ni najmanje dobre volje za nastavkom rada, te su u petak poslali priopćenje o raskidu.

Riječkom je brodogradilištu sada je ostao samo jedan važeći ugovor, no i u tom ga slučaju čekaju ogromni financijski penali zbog rekordnog kašnjenja u isporuci. Naime, tanker “Santiago” već dvije godine leži u Uljaniku gdje je otegljen iz Rijeke na završno opremanje, ali sve ovo vrijeme Puležani na njemu nisu obavili praktički nikakve radove.

U 3. Maju sada se nalaze dva poluzavršena broda, oba s rasknutim ugovorima. Radi se o brodu za prijevoz automobila koji je norveški Siem, u paketu s još tri, otkazao početkom rujna, te o Algominom ‘Innovatoru’. trenutno se ne zna što će biti s njima.

Državni proračun raskid kanadske serije brodova koštat će sigurno više od 79 milijuna eura, koliko je bilo aktivnih državnih jamstava kod norveške serije brodova.

Prema neslužbenim informacijama koje je dobio Novi list, Algomin raskid ugovora za sva četiri broda povlači za sobom nešto više od 70 milijuna eura izdanih državnih jamstava za avansne uplate Kanađanima te još dodatnih četrdesetak milijuna dolara, za koje je država jamčila Uljaniku kada su uzimali kredite za njihovu gradnju.

Drugim riječima, jučerašnje Algomino službeno priopćenje znači da hrvatski državni proračun ostaje kraći za nešto više od 100 milijuna eura, piše Novi list.
Vijesti.hr

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari