NEPRAVNDA U VRTIĆIMA

Danko Švorinić i Morana Jokić: Svi riječki vrtićari moraju imati ista prava!

Foto: ListazaRijeku

Danas su na temu subvencija vrtićima drugih osnivača tiskovnu konferenciju održali predsjednik i članica Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Danko Švorinić i Morana Jokić.

Kako je istaknuo Švorinić, Gradsko vijeće je u aktualnom sazivu izjednačilo svu djecu u vrtićima bez obzira radi li se o gradskim ili privatnim i na taj način ispravilo nepravdu koja se vukla godinama.

– I roditelji djece koja nisu upisana u gradske vrtiće kao roditelji djece upisane u gradske vrtiće iz svojih primanja sufinanciraju rad gradskih vrtića i ulaganje u njihovu infrastrukturu i nije pravično da su uskraćeni za subvenciju kada se radi o njihovoj vlastitoj djeci. Sva djeca u Rijeci moraju biti tretirana jednako, ističe Švorinić i navodi da je dana 29. listopada, bez provedene javne rasprave i odluke Gradskog vijeća, Odjel za školstvo je obavijestio 10-tak vrtića kako će im usred pedagoške godine smanjiti subvenciju, a što bi u konačnici neminovno rezultiralo drastičnim poskupljenjem roditeljima iza Nove godine.

Nakon što su o svemu informirani od roditelja i predstavnika vrtića drugih osnivača, ovog ponedjeljka je sazvana sjednica Odbora za predškolski odgoj i obrazovanje Gradskog vijeća koji je jednoglasno odbio takav prijedlog.

– Prijedlog upućen u javnu raspravu stvari bi opet vratio na vrijeme prije 2017. godine. To bi u konačnici sasvim sigurno rezultiralo povećanim cijenama roditeljima, a možda i smanjenjem ionako premalih vrtićkih kapaciteta s obzirom da neki vrtići u novim okolnostima ne bi imali računicu nastaviti s djelatnošću. Takva mjera bi iz tog razloga prouzročila dodatne probleme i povećanje pritiska na gradske vrtiće u kojima i uz visinu subvencija koje trenutno imamo nema dovoljnog kapaciteta za svu djecu, ističe Švorinić koji misli da ovakav prijedlog neće biti ni upućen u proceduru, a ako i bude neće biti podržan na Gradskom vijeću.

– Za nas je potpuno neprihvatljivo gradsku djecu podijeliti u dvije kategorije. U vrtiće drugih osnivača u ovom trenutku pohađa petstotinjak djece. To je trenutno za gradski proračun najjeftinija opcija za proširenje vrtićkih kapaciteta s obzirom da u otvaranje novih kapaciteta ulažu vlastita, a ne proračunska sredstva. Iz tog razloga s njima treba zadržati partnerski odnos, a ne predlagati rješenja koja će u konačnici rezultirati smanjenjem vrtićkih kapaciteta ali i smanjenjem broja radnih mjesta jer će se neki vrtići morati zatvoriti, zaključio je.

Morana Jokić ističe kako se Odjel za školstvo sam doveo u kafkijansku situaciju s obzirom da je odabrao model dodjele subvencija koji nije najprikladniji.

– Odbor za predškolski odgoj već dvije godine na sjednicama upozorava kako je postojeći model subvencioniranja kojeg je implementirao Odjel za školstvo nedovoljno transparentan. Iznosi subvencija se formiraju temeljem svojevrsnih pogodbi pojedinih vrtića i Odjela što smatramo izrazito netransparentnom praksom, zaključuje Jokić koja ističe da su djeca stekla prava koja im se sada ne smije i ne može oduzimati.

Švorinić je na pitanje novinara o ostvarenoj dobiti vrtića drugih osnivača, o čemu je početkom tjedna govorila pročelnica Sanda Sušanj, istaknuo kako ne želi biti ničiji odvjetnik ali je činjenica da se radi o ustanovama koje dobit ne smiju isplaćivati nego ga vraćati u podizanje kvalitete sustava ili dodatnu edukaciju i usavršavanje djelatnika.

– Osim toga radi se o modelu koji je osmislio sam Odjel. Prozivati sada nekoga tko ne krši pravila i igra po pravilima igre koje ste sami odredili nije dobro i zapravo je širenje antipoduzetničke klime, istaknuo je.

I Švorinić je mišljenja da umjesto dovođenja u pitanje ravnopravnosti djece, treba mijenjati model dodjele subvencija jer je postojeći rezultirao ogromnim razlikama u ekonomskim cijenama pojedinih vrtića pa posljedično i visini subvencija.

– I to na način da se subvencioniraju izravno predškolska djeca, a ne ustanove. Bilo preko vaučera ili na drugi prikladan način. Na taj način bi se postiglo najpravičnije i najtransparentnije rješenje, a konačna odluka oko odabira vrtića i razine standarda ostavila samim roditeljima, zaključio je Švorinić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari