DARIJO VASILIĆ (PGS) Županije su potrošene, regionalizacija nema alternative

Predsjednik Primorsko-goranskog saveza (PGS) Darijo Vasilić u Rijeci je izjavio kako regionalizam postaje pitanje od najvećeg značenja uoči predstojećih parlamentarnih izbora, istaknuvši da bi se sve stranke koje žele ući u Sabor trebale založiti za što žurniju provedbu regionalizacije Hrvatske.

“Regionalizacija nema alternative, jer omogućuje decentralizaciju javnih ovlasti i upravljanja javnim dobrima te pravednije odlučivanje što bliže građanima. Regionalizacijom se štite regionalni gospodarski resursi, zaustavlja proces produbljivanja razlika među područjima unutar zemlje te štiti kulturni identitet”, poručio je Vasilić na konferenciji za novinare u Rijeci.

Za SDP i HDZ rekao je kako se kao centrističke stranke izjašnjavaju za decentralizaciju, ali ne i za regionalizaciju, ocjenjujući da je model županija potrošen jer je stvoren za vrijeme Domovinskog rata, kada su se težnje za regionalizacijom izjednačavale s autonomaštvom.

“Regije donose novu reformu javne uprave i njenu racionalizaciju, a županije nemaju konkretne ovlasti niti se građani ne predstavljaju kao stanovnici županija, dok se, primjerice, stanovnici Istre predstavljaju kao Istrani, jer je Istra regija”, rekao je Vasilić.

Ustvrdio je da Istra definitivno jest i mora i dalje biti regija u novom regionalnom ustroju zemlje. “Istra bi kao regija mogla sama graditi puni profil Istarskog ipsilona, a ovako mora pitati Zagreb za odobrenje trošenja svog novca za tu namjenu”, naveo je i stav stranke o potrebi da se Hrvatska podijeli na sedam regija.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari