TIBO DOKAPITALIZIRAN S 29 MILIJUNA KUNA Radnici ponovno u štrajku, traže isplatu četiri plaće

foto: radio.hrt.hr

Država je dokapitalizirala Tvornicu industrijske i brodske opreme 3. Maj (TIBO) vraćanjem vlasništva na zemljište vrijedno 29 milijuna kuna, a oko 80 radnika tog poduzeća, kojima nisu isplaćene već četiri plaće, od danas su ponovno u štrajku, izjavio je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik Sindikata metalaca Hrvatske Vedran Dragičević.

Najavio je da će sindikat, ako se ne počne rješavati isplata plaća i budućnost poduzeća, sljedećeg tjedna organizirati nove prosvjedne akcije, vjerojatno u Zagrebu, prenosi Hina.

Dragičević je izvjestio da je o dokapitalizaciji prije mjesec dana odlučila Vlada, vrijednost TIBO-a sada je 29 milijuna kuna, a prebacivanje dionica i ostalog još nije gotovo, ali bi uskoro trebalo biti .

TIBO, koji je u stopostotnom državnom vlasništvu, dokapitaliziran je vraćanjem oko 43.000 četvornih metara zemljišta na kojemu se nalazi, a koje mu je bilo oduzeto izvlaštenjem zbog dugova 3. maja.

Dragičević je naglasio da TIBO sada može podizati zajmove i rješavati svoje probleme, te da slijedi privatizacija. Uvjet je radnika da novi vlasnik isplati sve plaće kako bi poduzeće profunkcioniralo i ušlo u tržišnu utakmicu, jer Dragičević ima informacije da je u pripremi veliki posao za Uljanik.

Sindikat smatra kako bi bilo najbolje da TIBO preuzme Uljanik, pa stoga od Vlade traže da ubrza pregovore s potencijalnim kupcima, a ako to ne može, da se pozajmicama riješi isplata plaća.

Dragičević smatra da TIBO ne bi trebao ići u stečaj jer “bio bi kriminal ako bi se nakon dokapitalizacije TIBO bacio u stečaj i nekome besplatno dalo tvornicu”.

Očekujem da Vlada ubrza sve procese, a ako vidimo da rješavanje tih pitanja ide u pravom smjeru onda najavljenih aktivnosti neće biti, rekao je.

Glavni povjerenik Sindikata metalaca u TIBO-u Željko Bilić rekao je da su potraživanja TIBO-a od drugih tvrtki oko 3,5 milijuna kuna, a TIBO je najviše dužan Poreznoj upravi, oko milijun i nekoliko stotina tisuća kuna. Račun poduzeća blokiran je 41 dan, a za isplatu četiriju plaća za 80-ak radnika potrebno je oko 2,8 milijuna kuna.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari