OD 23. DO 26. RUJNA

Dašak Francuske u Art kinu – Počinje 6. Rendez-vous au cinéma

U rujnu Art-kino zakazuje novi spoj s francuskim filmom. Šesto izdanje Rendez-vous au cinéma – programa nastalog u suradnji Francuskog institutaHrvatskog audiovizualnog centra i Kino mreže – donosi francuski filmski duh u Art-kino od 23. do 26. rujna.

Program otvara dokumentarni film Swagger Oliviera Babineta koji prikazuje život jedanaestero djece i mladih neobičnih osobnosti koji odrastaju u srcu najugroženijih gradova Francuske. Primjenjujući mozaik susreta i miješajući žanrove, uključujući glazbenu komediju i znanstvenu fantastiku, Swagger oživljava riječi i maštarije djece iz Aulnaya i Sevrana.

Foto: Art kino/Prizor iz filma “Swagger”

Idućeg dana, 24. rujna, na programu je satirična komedija Milou u svibnju Louisa Mallea, predstavnika novog vala (Lift za gubilišteLjubavnici), a potom i istaknutog protagonista autorskoga filma u koji se svrstava i ova komedija. U središtu radnje posljednja je počast zbog smrti Milouove majke, koja ne prolazi dostojanstveno kako je Milou očekivao. Pristiglu obitelj, naime, ne brine smrt rođakinje, već podjela njenog nasljedstva.

Pitanjem nasljedstva i obiteljskih odnosa bavi se i francuska drama Ljetni sati Oliviera Assayasa, na programu 25. rujna. U obiteljskoj kući na selu Frédéric, Adrienne, Jérémie i njihova djeca slave 75. rođendan svoje majke Hélène Berthier, koja je svoj život posvetila očuvanju djela svog ujaka, slikara Paula Berthiera. Hélènin iznenadni nestanak nekoliko mjeseci kasnije prisilit će ih da se sukobe s glomaznim predmetima iz svoje prošlosti te odgovore na pitanje hoće li ova naizgled usko povezana obitelj moći ostati zajedno.

Foto: Art kino/prizor iz filma Prorok

Posljednji u nizu francuskih naslova kriminalistička je drama Prorok Jacquesa Audiarda, francuski kandidat za nagradu Oscar 2010. godine, dobitnik Nagrade žirija na Filmskom festivalu u Cannesu 2009. godine. Naslovni junak filma 19-godišnji je Malik El Djebena (fantastični debitant Tahar Rahim) koji upravo započinje služiti šestogodišnju kaznu u francuskom zatvoru Brécourt, mjestu gdje mora učiti brzo i oprezno kako bi stekao status među zatvorenicima i time osigurao svoj život iza rešetaka.

Ulaznice se mogu rezervirati e-poštom (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije ili putem internetske stranice ulaznice.hr.

Više potražiti na https://www.art-kino.org

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Views Views