"KAO DRUŠTVO PALI NA OVOM ISPITU"

Obersnel o Butkovićevoj izjavi: “Što će se to promijeniti nakon izbora? Povijest? Ili će uvesti cenzuru na umjetnost?”

Pixsell/EPK 2020

Svi koji protestiraju protiv čina postavljanja umjetničke instalacije i nije im jasna, protestiraju protiv hrvatskog Ustava“, poručio je gradonačelnik Obersnel

Na početku današnjeg kolegija gradonačelnika Rijeke, Vojko Obersnel osvrnuo se na reakcije koje je izazvalo postavljanje umjetničke instalacija Nemanje Cvijanovića „Spomenik crvenoj Rijeci – samoobrambeni spomenik“ na Riječki neboder

Radi se o skulpturi u obliku velike odbačene i zaboravljene partizanske zvijezde petokrake u koju je uronjeno 2800 krhotina stakla koje podsjećaju na 2800 poginulih boraca u bitki za Rijeku.

Gradonačelnik: „Mislim da smo kao društvo pali na ovoj priči“

Gradonačelnik je podsjetio kako se radi se o projektu koji je se od samog početka nalazi u programu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Instalacija je trebala biti postavljena 3. svibnja, na Dan oslobođenja Rijeke. No kako to nije bilo moguće zbog tadašnje epidemiološke situacije uzrokovane koronavirusom, odučeno je kako će se zvijezda postaviti 20. rujna, na dan kada je 1943., poslije kapitulacije Italije Izvršni odbor ZAVNOH-a donio odluku o priključenju Rijeke matici zemlji Hrvatskoj, kao i Istre, Zadra te ostalih krajeva koje je u Drugom svjetskom ratu okupirala Italija.

„Što god netko govorio, to su povijesne činjenice. Uključene su i u Ustav RH u čijoj preambuli vrlo jasno piše da se hrvatska državnost temelji na odlukama ZAVNOH-a, a ne na Nezavisnoj Državni Hrvatskoj. Svi koji protestiraju protiv čina postavljanja umjetničke instalacije i nije im jasna, protestiraju protiv hrvatskog Ustava“, poručio je gradonačelnik Obersnel.

Još se jednom osvrnuo se i na izjave ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek da je instalacija na Riječki neboder postavljena bez odobrenja, mimo zakonske procedure, bez suglasnosti stanara i bez elaborata o statičkom osiguranju.

Iznenađen izjavom ministrice

„Najviše me i to neugodno iznenadila, rekao bih ishitrena izjava ministrice, koja je izjavila da je zvijezda postavljena mimo zakona, što je apsolutna neistina“, kazao je gradonačelnik Obersnel podsjetivši kako je izrađen statički elaborat te dobiveno mišljenje Konzervatorskog odjela u Rijeci da se planiranim načinom postave neće zadirati u gradbenu strukturu nebodera te da postavljanje instalacije neće ugroziti fizička svojstva zgrade. Također, sklopljen je i ugovor sa predstavnikom stanara o Uvjetima postavljanja instalacije, u kojem stoji i odredba da će MMSU preuzeti obvezu nadoknade štete koja bi eventualno mogla nastati postavljanjem instalacije.

„Je li instalacija provokacija ili nije, to svatko može razmišljati u sebi, kako što može razmišljati o bilo kojem umjetničkom djelu, ali očito da su neki svojim reakcijama pokazali pravo lice. Mislim da je to žalosno, ali pokazuje u kakvom društvu i okruženju živimo. Mislim da su ove poruke neprimjerene, od prosvjednika koji nose zastavu koja nije hrvatska do izjave ministra koji kaže da će se to sve promijenit poslije izbora. Neće se valjda promijeniti povijest ili pak planiraju uvesti cenzuru na umjetnička djela“, kazao je gradonačelnik Obersnel.

Osvrnuvši se na komentare o političkoj pozadi umjetnika, gradonačelnik je podsjetio na mnoge umjetnike koji su istovremeno bili i politički aktivni.

„Mislim da smo kao društvo pali na ovoj priči i da se nismo previše pomakli u mentalnom sklopu od totalitarnih režima koji su nam kao svima jako mrski“, zaključio je riječki gradonačelnik.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari