IZNIO PODROBAN PLAN

Davor Štimac objasnio zašto će podržati kandidata HDZ-ove koalicije prilikom konstituiranja riječkog Gradskog vijeća

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Za utorak 29. lipnja sazvana je konstituirajuća sjednica Gradskog vijeća Grada Rijeke

Uoči konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća Grada Rijeke već tjednima se naveliko “miješaju karte” dok vodeći politički igrači s lijeva i desna nastoje oformiti vladajuću većinu u Gradskom vijeću. Hoće li prevlast pripasti koaliciji okupljenoj oko SDP-a ili pak onoj oko HDZ-a (ili se pojavi i treća mogućnost?)  još uvijek je teško reći, a puno toga će ovisiti i o stavu i odluci Davora Štimca i vijećnika s njegove liste Grupe birača.

Ponukan približavanjem dana odluke (ako odluke u utorak bude!), svoje stavove oko budućih odnosa snaga u riječkom Gradskom vijeću pojasnio je putem društvene mreže i Davor Štimac, kandidat za gradonačelnika koji je u “pripetavanju” s Markom Filipovićem izgubio meč za gradonačelničku fotelju, ali bi mogao imati važnu ulogu u budućem preslagivanju snaga u gradskoj vijećnici.

Njegovu današnju objavu sa službenog Facebook profila prenosimo u cijelosti:

“Konstituiranje Gradskog vijeća kao kazna, a ne kao nagrada

U utorak, 29. lipnja, nastavit će se promjena političke paradigme kakvu dosad poznajemo u Hrvatskoj. Zapravo se u Zagrebu, Splitu, Puli i nizu drugih sredina događa taj novi politički val koji nije zaobišao ni Rijeku ni PGŽ, čak i bez obzira na činjenicu da se u našem slučaju nije dogodila pobjeda. Ali dogodila se promjena.

Tu promjenu ne razumiju stare stranke, pa ni dio javnosti.
Članovi naše nezavisne liste glasat će za konstituiranje Gradskog vijeća, a odmah će neki u tome vidjeli pretrčavanje na nečiju stranu. A mi smo u kampanji jasno rekli da nećemo ni s HDZ-om ni s SDP-om. Iako su nas jedni proglašavali HDZ-ovim “trojanskim konjem”, a drugi na svoj način napadali. Čini se da je to napokon dokaz da smo mi svoji.

Glasat ćemo za konstituiranje Gradskom vijeća i to na prijedlog onih predlagača koju budu nasuprot SDP-u i PGS-u, ako takvog prijedloga uopće bude. Ako kažemo da smo se tim potezom upravo distancirali i od SDP-a i od HDZ-a djelovat će zbunjujuće za one koje uopće nisu sagledali “širu sliku”.

Što se to po prvi put dogodilo u Gradu Rijeci? Nema ni većine oko SDP-a ni većine oko HDZ-a bez naše nezavisne liste ili nekih drugih manjih stranaka. A mi je nećemo dati nijednoj strani. Nismo prihvatili nikakve i ničije “kave” prije konstituiranja, jer ne želimo ni otškrinuti vrata bilo kakvoj političkoj trgovini. Nisu nam prioritet podjele odbora i drugih pozicija. Nas zanima samo boljitak naše Rijeke (i naše županije).

HDZ nije upravljao Rijekom, niti je naša namjera donijeti mu upravljanje, kako će nas sigurno napadati dio javnosti. HDZ je u proteklih tridesetak godina, u odnosu na SDP, vremenski nadmoćno upravljao državom. A upravo ovih dana čitamo kako je Hrvatska, izuzevši Bugarsku, najsiromašnija država Europske unije. Nažalost to je porazan indikator modela upravljanja HDZ-a.

S druge strane naša je županija najlošija od svih jadranskih županija, a tone i prema dnu na svim širim razinama. Nažalost to je porazan indikator modela upravljanja SDP-a.

A gdje je Rijeka? Ona vjerno slijedi županiju, ili obratno. I kako onda da mi glasamo na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća (i prethodno županije)? Apstinencijom, suzdržano? Za nešto treće?

U tome je problem. Apstinencija bi bila nagrada za SDP i HDZ. Konstituiranje bi propalo, HDZ bi napadao SDP da je nesposoban. SDP bi tvrdio da su male stranke i nezavinin destruktori. Da nisu zreli za odgovornost. I ponovili bi se izbori u rujnu. Na njih bi izašlo manje od 20% birača i (gotovo) sva mjesta u Gradu i županiji dobili bi SDP i HDZ.

A glasanje za nešto treće? U županiji SDP (s partnerima) ima 17 mandata, a HDZ 12. To je 29. Do punog broja ostaje 11 mandata, pri čemu su oni toliko ideološki raznorodni, od Možemo do Mosta, da je jasno da konstitutivna snaga trećeg zasad ne postoji.

U Gradu SDP ima 10 mandata, a HDZ 6. Čak i da PGS ne igra unaprijed dogovorenu igru sa SDP-om, opet je preostalo manje glasova nego što ih treba za konstituiranje, a svjetonazorska šarolikost je ista kao i u županiji. Dakle, ni u Gradu nema dovoljno glasova da se vijeće konstituira voljom većinske “treće strane”.

I što da mi sad radimo? Štogod da učinimo, nekome ćemo biti krivi, netko će nas nazivati izdajnicima i prevarantima. A čin konstituiranja diže se na razinu “koaliranja”, stajanje uz onog čijem kandidatu daješ glas, iako uopće nije tako.

Zapravo velikim strankama je najbolje da propadnu sva tri pokušaja konstituiranja. Jer će se ponoviti izbori već u rujnu. Iz kojeg razloga? Zbog neuspjelog konstituiranja. Na koga će se uspješno svaljivati krivica? Na nezavisne i male stranke kao “neodgovorne”. Koliko će birača u rujnu izaći na nekakve svima nebitne izbore za gradsko vijeće? Možda ni 20%. Tko će premoćno podijeliti gotovo sve mandate? SDP i HDZ.

Nažalost, i neke male stranke uopće ne vide da je to win-win scenarij za SDP i HDZ. Ako konstituiranje Gradskog vijeća propadne zbog proceduralnih natezanja, razočaranje birača bit će s pravom neopisivo.

Svi oni koji će naš potez proglašavati dokazom da smo “trojanski konj” HDZ-a trebaju znati da HDZ ima 6 mandata. Da ih Most ima 4, a koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera 2. To je 12. Bez naša 4 mandata nema konstituiranja, ali ni većine za bilo kakve daljnje odluke. Isto tako na drugoj strani SDP ima 10 mandata, a njihov loše prikriveni partner PGS 3, dok Možemo ima 2 mandata. Opet je to nedovoljnih 15 za većinu, pa im naši glasovi ne bi bili nagradno, nego kazneno konstituiranje. Znači da u oba slučaja nema automatske većine koju se može proglasiti na temelju samog čina konstituiranja.

Budući da je na županijskoj i gradskoj razini potpuno identičan odnos snaga, odlučili smo primijeniti iste kriterije za konstituiranje Skupštine i Gradskog vijeća. Na jednoj konstituirajućoj sjednici prvu prednost dajemo jednoj, a na drugoj onoj suprotnoj strani.

Prvo je sazvana županijska Skupština. I tu zapravo nismo imali velikog izbora, jer da smo bili suzdržani li protiv ne bismo uopće mogli otvoriti temu konstituiranja kao važnijeg čina od samog izbora strane. Konstituiranje je ključno za kasnije rasprave o sadržaju, meritumu, u konačnici proračunu. Zato smo na županijskoj razini na prvoj sjednici jedino mogli glasati za SDP-ov prijedlog. A drugog čak i nije bilo.

Sasvim je jasno da ćemo na gradskoj razini krenuti obrnutim putem. Ako su spremni dogovoriti kandidata, čak i bez ikakve uspostave koalicije, većine, programske suradnje i nečeg četvrtog, unaprijed najavljujemo da će naši glasovi ići kandidatu kojeg predloži HDZ, Most i koalicija Akcije mladih i Unije Kvarnera.

Ako takvog kandidata bude. Da ne bude zabune, glasat ćemo za bilo koga od šesnaest kandidata (ili njihovih zamjenika), uključujući i sebe same, ako se svi slože oko nekog od nas, za što nas ne trebaju ni pitati – imaju našu bjanko privolu i za takvu varijantu ako nitko drugi ne pristane biti kandidat.

Čin konstituiranja je u ovakvom slučaju kad izvršna vlast nema većinu ključan za otvaranje šanse potpuno otvorenim i od izvršne vlasti nekontroliranim temama dnevnog reda. Ako smo konstruktivni, ako zaista želimo napredak Grada i županije, onda ćemo imperativno konstituirati Gradsko vijeće (i županijsku Skupštinu). A onda ćemo izvršnu vlast dovesti do uvažavanja svih kvalitetnih prijedloga za proračun koje inače vladajuća većina odbija kao na traci.

Ako to gradonačelnik odbije, sami ćemo srušiti Gradsko vijeće na temi proračuna i otvoriti izborne cikluse u kojima će i gradonačelnik doći na red. Jer ovakvo konstituiranje, ako je podkapacitirana, ne odgovara izvršnoj vlasti.”, napisao je Davor Štimac u objavi na Facebooku.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari