PROŠLOG TJEDNA

Delnička policija sudjelovala na okruglom stolu prevencije nasilja u obitelji

Glavna tema rasprave je bila kako pomoći osobi koja trpi nasilje i koliko je važno preventivno djelovati te tako utjecati na smanjenje nasilja

Prošlog tjedna ,16. studenoga, u Delnicama je održan Okrugli stol o prevenciji nasilja u obitelji koje je organiziralo Gradsko društvo Crvenog križa Delnice i Savjetovalište „Izvor“ iz Delnica.

Na Okruglom stolu s temom „Možemo li učiniti nešto za žrtve nasilja u obitelji?“ uz ostale stručnjake sudjelovali su i policijski službenici iz Policijske postaje Delnice s Ispostavom Čabar koji su tom prigodom predstavili način djelovanja policije, odnosno, standardno postupanje prema žrtvi i počinitelju. K tome su u raspravi govorili i o kaznenopravnoj zaštiti djece i mladeži žrtava nasilja, ali i iznjeli statističke pokazatelje prekršaja i kaznenih djela nasilja u obitelji.

Glavna tema rasprave je bila kako pomoći osobi koja trpi nasilje, a to su najčešće žene, može li se itko oporaviti od traumatskog iskustva nasilja, mogu li se zlostavljači promijeniti i koliko je važno preventivno djelovati i na takav način utjecati na smanjenje nasilja.

U raspravi su osim policijskih službenika o izazovima i mogućim rješenjima govorili i stručnjaci iz drugih institucija koje izravno kontaktiraju s osobama koje su žrtve nasilja, ali i s počiniteljima nasilja, kao što su psiholozi i socijalni pedagozi iz Savjetovališta „Izvor“, iz Centra za socijalnu skrb Rijeka, kao i Udruge SOS Rijeka te Caritasovog dom za žene i djecu.

Uz navedene predstavnike institucija, Okruglom stolu je prisustvovala i gradonačelnica Grada Delnice, predstavnici Gradskog vijeća Delnice te stručni suradnici odgojno obrazovnih institucija.

Na ovom svojevrsnom radnom susretu još jednom se javnosti ukazalo na prijeko potrebnu prevenciju nasilja na svim razinama društva, a osobito u obitelji. Zaključeno je i kako će svi dosadašnji ostvareni rezultati biti dio svih daljnjih akcija i oblika djelovanja vezanog uz smanjenje nasilja, s naglaskom u obitelji, a osobito onog usmjerenog prema ženama.

Svaka žrtva nasilja može se u bilo koje doba javiti za pomoć policiji na broj 192, a na području Gorskog kotara i u Savjetovalište Izvor koje djeluje u okviru GD Crvenog križa na adresi Školska 25, Delnice, e-mail: savjetovaliste.izvor.delnice@gmail.com, mobitel: 095 735 5373.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari