DETEKTIRA I NAJMANJI TUMOR! U riječkoj Jedinici za radiologiju u rad pušten digitalni mamograf

U Centru za prevenciju kroničnih masovnih bolesti u Rijeci na jedinici za radiologiju svečano je pušten u rad digitalni mamograf vrijedan 2 milijuna kuna

Suvremenim digitalnim mamografom s digitalnom tomosintezom primarna zdravstvena zaštita dobila je najsuvremeniji uređaj u Primorsko-goranskoj županiji. Uređaj znatno poboljšava kvalitetu snimaka i pokazuje veliko poboljšanje osjetljivosti, smanjena je doza zračenja, a tomosintezom se omogućuje detekcija malih tumora koji se običnom mamografijom teško mogu uočiti, prenose mrežne stranice Primorsko-goranske županije. Vrijednost uređaja je oko 2 milijuna kuna!

U Primorsko-goranskoj županiji ne postoji više takvih aparata. U Centru za prevenciju kroničnih masovnih bolesti u Rijeci se godišnje pregleda oko 6000 pacijentica, od čega oko 2000 u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke. U javnim ustanovama klasična/analogna mamografija radi se još samo u KBC-u Rijeka, tako da se u Centru s obzirom na broj djelatnika obavi najveći broj mamografija na godišnjoj razini.

Komadina: Ispunjenom obećanje PGŽ ženama našeg kraja!

U ime Primorsko-goranske županije svečanosti je prisustvovao župan Zlatko Komadina i ravnatelj Doma zdravlja Primorsko-goranske županije Boris Ritoša.

Župan Zlatko Komadina u svojim uvodnim riječima izrazio je čast i zadovoljstvo da može svjedočiti ispunjenom obećanju Primorsko-goranske županije ženama našeg kraja da imaju kvalitetan uređaj za kvalitetnu dijagnostiku.

“Uređaj omogućuje preglede više razine razlučivanja pa se tumori mogu u začetku dijagnosticirati, što je od velike važnosti za spašavanje života naših sugrađanki”, istaknuo je župan.

Boris Ritoša, ravnatelj Doma zdravlja PGŽ naveo je da su dobra ogranizacija i širenje palete zdravstvenih usluga u posljednjih nekoliko godina potpuno preobrazili Dom zdravlja Primorsko-goranske županije i vratile njegovoj temeljnoj ulozi: prevenciji bolesti i očuvanju zdravlja svih građana. Nakon desetljeća stagnacije, rekao je Ritoša, Dom zdravlja vratio se onima zbog kojih je osnovan, a to su pacijenti. Svega toga ne bi bilo bez sustavnog ulaganja u opremu i objekte.

Mamografija – najdjelotvornija metoda pregleda dojki

Karakteristike samog uređaja detaljnije je predstavila specijalista radiolog Emina Grgurević-Dujmić, voditeljica Specijalističko – konzilijarne zdravstvene zaštite:

„Mamografija je najdjelotvornija neinvazivna rendgenska metoda pregleda dojki. Digitalna mamografija (FFDM) znatno je poboljšala kvalitetu snimaka i pokazala veliko poboljšanje osjetljivosti osobito kod gustih dojki. Koristi kompjutersku sliku dojke dobivenu nakon konverzije rendgenskog snimka u digitalnu sliku. Pri tome kompjuterska tehnika posebno dozvoljava proučavanje detalja slike koji se po potrebi mogu uvećavati, isjeći ili usporediti s ranijim nalazima.

Kod digitalne mamografije je smanjena doza zračenja. Koristi se kod dijagnostike nejasnih kliničkih nalaza, kod simptomatskih pacijentica, u dijagnostici okultnih karcinoma te kod skrining mamografije.

Ipak, FFDM (digitalna mamografija) se oslanja na dvodimenzionalnu projekciju slike u kojoj patološka struktura mote biti zaklonjena i na taj način neprimjećena. Osim toga strukture koje se preklapaju mogu se interpretirati kao lažno pozitivni rezultati te se zbog toga rade dodatna ispitivanja.

Iz tog razloga je nabavljena i digitalna tomosinteza ili 3D mamografija (DBT). Ona se pokazala učinkovitija od standardne jer otkriva više invazivnih tumora i znatno je manji broj lažno pozitivnih nalaza te je tako smanjen broj dodatnih pregleda i intervencija.

Digitalna tomosinteza koristi veliki broj projekcija iz više uglova svake dojke posebno. Dojka je pozicionirana na isti način kao kod konvencionalne mamografije ali se primjenjuje znatno manji pritisak, a rendgenska cijev se kreće po luku oko dojke dok se radi “n” snimaka u toku par sekundi ispitivanja. lnformacije se zatim šalju u kompjuter na obradu putem procesora i posebnog softvera da bi se proizvele slike u trodimenzionalnoj formi.

Tomosintezom se omogućuje detekcija malih tumora koji se običnom mamografijom teško mogu uočiti, bolja je procjena veličine i lokalizacije tumora.“, prenose mrežne stranice PGŽ.

.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Nema povezanog sadržaja