DINOSAURI U RIJECI! Atraktivni modeli dinosaura u prirodnoj veličini od 10. srpnja na Delti

Izložba “Divovi Patagonije” obradovat će ponajprije najmlađe ali i sve znatiželjnike koji će se na spektakularan način povezati s prapoviješću Zemlje

U Rijeci je potpisan ugovor o suradnji na realizaciji izložbe “Divovi Patagonije” koja će u Rijeci gostovati od 10. srpnja do ožujka iduće godine, a bit će postavljena u samom središtu grada, u bivšem skladišnom prostoru Exportdrva na Delti koji je posljednjih godina postao prizorištem mnogobrojnih koncerata pop, rock i elektronske glazbe.

Putujuća izložba

„Divovi Patagonije“ je putujuća izložba koju je dosad širom Europe pogledalo više od milijun i pol posjetitelja, a njezin najspektakularniji dio su replike kostura i modeli dinosaura u prirodnoj veličini, njih 30-tak.

dinosaurspatagonia2140

Izlošci su vlasništvo tvrkte Cultural Group LLC a izrađeni su prema autentičnim cjelovitim fosilnim primjercima pronađenima na području Patagonije. Neki od najatraktivnijih izložaka su kostur najvećeg mesoždera koji je ikada kročio Zemljom (Gigantosaurus carolini) i najveća kandža koja je ikada pripadala nekoj životinji, prvi potvrđeni nalaz gastrolita, leteće gmazove te gmazove koji su nastanjivali mora.

Dinosaurusi pronađeni u Argentini među najstarijim su poznatim vrstama i generalna pokazuju ekstremnije značajke od dinosaurusa pronađenih na sjevernoj Zemljinoj polutki. Do sada je izložbu u svijetu vidjelo više od milijun i pol posjetitelja, a gostovala je u Torinu, Budimpešti, Haifi, Kopenhagenu, Bukureštu, Beogradu, Ateni itd.

Nekoliko interaktivnih i edukativnih kutaka

Pored kostura i modela, na izložbi se postavlja i više interaktivnih i edukativnih kutaka poput paleontološke postaje za iskopavanje kostiju iz pijeska u prirodnoj veličini, velikih slagalica te kutaka u kojima posjetitelji mogu doživjeti svijet u doba dinosaurusa, ali i svijet očima dinosaurusa.

Na današnjek obraćanju novinarima rečeno je kako je organizaciju gostovanja ove izložbe potaknuo riječki Prirodoslovni muzej, a Grad Rijeka se odmah pridružio pronalaženjem prostora za postavljanje izložbe i njegovim uređenjem, potvrdio je gradonačelnik Vojko Obersnel. Grad Rijeka će također pomoći i ulaganjem u uređenje prostora i drugo, a ti troškovi se procjenjuju na 500.000 kuna. U organizaciju je uključena i Lučka uprava Rijeka te Primorsko-goranska županija kao osnivač Prirodoslovnog muzeja.

Prirodoslovni muzej će usporedno prirediti izložbu o životu na području Kvarnera u vrijeme dinosaura. Očekuje se veliki interes posjetitelja, uključujući turiste i organizirane predškolske i školske posjete iz cijele Hrvatske s obzirom na kulturni, edukativni i promocijski potencijal, te program koji će se prirediti u skladu sa školskim kurikulumom.

Ugovor o suradnji na organizaciji izložbe

Sporazum o zajedničkim aktivnostima na organizaciji izložbe potpisan je između Grada Rijeke, Lučke uprave Rijeka i Prirodoslovnog muzeja Rijeka, dok je Ugovor o njezinom sufinanciranju potpisan između Grada Rijeke i Prirodoslovnog muzeja Rijeka.

divovi patagonije

Potpisivanju su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, ravnatelj Lučke uprave Rijeka Vlado Mezak, ravnateljica Prirodoslovnog muzeja Rijeka Željka Modrić Surina, rukovoditeljica Sektora marketing Lučke uprave Rijeka Sniježana Papeš, pročelnik Odjela gradske uprave za gospodarenje imovinom Vladimir Benac, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu primorsko-goranske županije Valerij Jurešić i direktor Turističke zajednice Rijeka Petar Škarpa.

Obersnel: Uvod u niz turistički atraktivnih događanja u Rijeci

Osim logističke pomoći, Grad Rijeka će Muzeju pomoći u građevinskim preinakama skladišta Exportdrva kako bi se postigli potrebni izložbeni uvjeti, a prostor prilagodio i posjetiteljima.

Gradonačelnik je dodao kako će izložba biti uvertira u čitav niz drugih događanja u Rijeci koji će obogatiti turističke sadržaje u gradu. Naime, u Rijeci će se tijekom cijele godine bogatim programom obilježavati 150. godišnjica izuma torpeda, a uskoro počinju i Europske sveučilišne igre kada će se u Rijeku sliti studenti iz čitave Europe.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari