PRIDRUŽITE SE

Đir po gradu; Upoznajte Rijeku kroz vođenu šetnju Riječkom placom, Pescariom i Casa Turcom

Foto: Hrvoje Skočić/Riportal

Vijeće MO Podmurvice organizira vođenu šetnju „Riječka placa, pescaria, casa Turca“ za četvrtak, 13. lipanj uz stručno vodstvo i u suradnji s prof Theodorom de Canziani, a u sklopu programa obilježavanja Dana svetog Vida.

Glavna gradska tržnica, popularna kao riječka „Placa“ jedna je od najomiljenijih lokacija Riječana i istinski ukras grada sa dušom koja ima kulturnu i povijesnu vrijednost.

Ovaj dio Rijeke od Kazališta do Gradske tržnice stvoren je nasipanjem i oduzet moru tijekom 19. stoljeća i zamišljen kao elitna četvrt namijenjena modernom razvoju pomorstva, riječke luke te uslužnih i vitalnih djelatnosti grada. Arhitekt tada suvremenog stilskog izričaja Filiberto Basarig sa suradnicima izgraditi će dva prelijepa historicistička paviljona iz metala i stakla ugledavši se na metropole toga doba. Prodajni štandovi i ribarnica-peškarija… pescaria poput bazilike iz ruku slavnog arhitekta Antonia Dessepia definirala je put od Teatro Adamich, danas Palazzo Modello, Fellnera i Helmera na tome mjestu prema morskoj obali budućoj Porto Baross. Osvrnut ćemo se i na arhitektonski prekrasne stambeno-poslovne palače u spomen na Gorupa, Ciottu, Conighija,…od kojih se ponajviše ističe i pažnju plijeni jedinstvena, neponovljiva, iznenađujuća Casa Turca-Turska kuća. Ta uglovnica je mjestom i monumentalnim orijentalističkim duhom na razmeđi historicizma i secesije polikromno sa stotinu slikarija i natpisa pravi primjer slojevitosti i intrigantnosti naše povijesti…

Okupljanje zainteresiranih bit će na raskršću Rive Boduli i Verdijeve ulice (ugao ljekarne Prima Pharme) u četvrtak, 13. lipnja u 18 sati.

Radujemo se Vašem odazivu!, poručili su iz organizacije.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari