DIVNA „PLAVA ŠUMA“: Mural studenata Akademije primijenjenih umjetnosti oživio riječki trg

Mural je nastao u sklopu Culture Weeka, dijela Student Day Festivala koji se bavi kulturom i umjetnošću, a u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Studentskog zbora i udruge RiKup
Mural „Plava šuma“ kojeg su izradili studenti Akademije primijenjen umjetnosti u Rijeci i koji je umnogome oživio ranije bezličnu fasadu zgrade na Trgu Matije Vlačića Ilirika kod Samovar bara, danas je predstavljen i gradonačelniku Grada Rijeke Vojku Obersnelu, prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Mural je nastao u sklopu Culture Weeka, dijela Student Day Festivala koji se bavi kulturom i umjetnošću, a u organizaciji Sveučilišta u Rijeci, Studentskog zbora i udruge RiKup. Riječ je o konceptu oslikavanja zapuštenih fasada s ciljem revitalizacije riječkih trgova i ulica.

mural1
Autori murala s gradonačelnikom Vojkom Obersnelom, Barbarom Babačić i Ivanom Šararom (Foto: Grad Rijeka)

Prošle godine profesionalni muralisti „oživjeli“ su Križanićevu ulicu, dok je ove godine zadatak koji se preselio u centar grada pripao studentima Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci.

Prema riječima Barbare Babačić koja od lani radi na projektu Culture Weeka, motiv plave šume koja sada krasi Vlačićev trg odabran je između radova pristiglih na natječaj koji je raspisala riječka Akademija.

„Izabrano je idejno rješenje studentice Anite Kos, no sama njegova realizacija ne bi uspjela bez pomoći Grada Rijeke koji nam je pomogao s nabavkom skele. Stoga bih se zahvalila gradonačelniku Obersnelu, Doris Šajn, Edi Rumori i Luciji Bagić što su omogućili da ideju naših studenata pretočimo u stvarnost“, rekla je Babačić a prenose mrežne stranice Grada Rijeke.

Njezinu želju da se projekt oživljavanja riječkih trgova i ulica nastavi i sljedeće godine podržao je i gradonačelnik Vojko Obersnel koji je istaknuo kako već sada postoji nekoliko zanimljivih ideja.

Studentima je za oslikavanje murala koji se uzdiže čak do trećeg kata zgrade trebalo šest dana, a prema riječima njihovog mentora Radovana Kunića većini studenata koji su radili na projektu ovo je bio prvi susret s takvim načinom rada.

Ideja ovogodišnjeg Culture Weeka bila je oživjeti Vlačićev trg ne samo izradom murala nego i njegovom transformacijom u svojevrsnu galeriju na otvorenom, što je i učinjeno izlaganjem umjetničkih instalacija studenata Akademije.

„Radovi studenata inače su zatvoreni u toj instituciji i nedostupni javnosti. Budući da svi oni znaju što ih čeka nakon Akademije, omogućili smo im da na ovaj način predstave svoje radove, ožive grad te ga uljepšaju ne samo Riječanima, već i svim našim posjetiteljima“, rekla je Babačić.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari