VRIJEDNA NAGRADA

Dizajneri Autorskih bura, projekta Rijeke 2020 – EPK, dobitnici prestižne nagrade Red Dot

Projekt Rjeke 2020 – Eurospke prijestolnice kulture, zbornik kratkih priča Autorske Bure, čiji koncept i dizajn potpisuje Studio Sonda iz Vižinade, dobitnik je prestižne dizajnerske nagrade Red Dot Award Brands & Communication.

Radi se o jednoj od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna, koja se dodjeljuje kontinuirano od 1955. godine, a o dobitnicima odlučuje međunarodni žiri od 24 člana, prema kriterijima originalnosti i kreativnosti ideje, kvalitete dizajna i inovativnosti te utjecaja na emocionalni doseg publike.

Zahvaljujući dobivenom Red Dot-u Rijeka2020 – Europska prijestolnica kulture i Autorske Bure obići će svijet putem online platformi i izložbi u organizaciji Red Dot-a, te će biti objavljeni u publikaciji International Yearbook Brands & Communication Design.

U sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, 16 spisateljica i pisaca regije provelo je mjesec dana na Kvarneru i njegovim otocima, svaki zasebno, na drugoj lokaciji, stvarajući zajedno zbornik kratkih priča Autorske Bure.

Tamo, na moru, karakterističan vjetar – bura razbija morsku vodu u najsitnije kapljice i pjena stvara tanak, maglovit sloj, takozvanu fumareu.

Dizajn zbirke buru stoga nastoji dočarati i emocionalno i fizički: tekst je otisnut na paus papiru, uzrokujući preklapanje slova, što neodoljivo podsjeća na nemir vjetra i izmaglicu vodene prašine. No podizanjem stranice postiže se bistrina neophodna za čitanje, također vrlo karakteristična za buru, znanu i kao vjetar koji bistri um.

Bura je neiscrpan izvor inspiracije i kao ljudi s mora shvaćamo ju dijelom svog identiteta. Bilo nam je zadovoljstvo stvarati koncept njoj u čast, osobito kada počiva na temeljima uistinu inspirativnih djela talentiranih umjetnika, njihovom osobnom tumačenju autentičnog Kvarnera.

Također, u godini koja uslijed svega što se događa u svijetu, i metaforički predstavlja jednu veliku buru, drago nam je da bar malim dijelom možemo osvjetlati situaciju u kojoj se našla naša Prijestolnica kulture 2020. Time još jednom dokazati koliko su nam kultura i dizajn važni kao nositelji pozitivnih vijesti i kreativnih promjena u trenutcima kada nam je to najpotrebnije, ističu kreativni direktori Studija Sonda, Jelena Fiškuš i Sean Poropat.

Video o samom radu možete pogledati ovdje: https://youtu.be/_iYHuRnulP8

O Studiju Sonda…

Nezavisni kreativni studio Sonda iz Vižinade jedini je studio za dizajn i komunikacije u Hrvatskoj kojemu su i s područja dizajna i s područja tržišnog komuniciranja dodijeljene najznačajnije nacionalne nagrade: Velika nagrada Hrvatskog Dizajnerskog Društva i Grand Prix Ideja X. Ujedno su i dobitnici najznačajnijih svjetskih i regionalnih nagrada Cannes Lions i Balcannes, dobitnici su zlatnog ADC-a (najstarije nagrade u industriji dizajna i komunikacija) te 15 Red Dot nagrada I mnoštva drugih.

Uz kreativne direktore Fiškuš i Poropata, nagradu zaslužuju i ostali članovi tima: Matko Plovanić i Rajko Ban (layout), Mladen Gvozden (glavni account i produkcija), Paus Glama Basic (ovitak i KB), Pergraphica Natural Rough (KB) te Grafing d.o.o. (tisak).

O zborniku Autorske bure…

Zbornik kratkih priča Autorske bure nastao je u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a izdan je 2019. godine, u sklopu programa Lungomare Art, čija je voditeljica Iva Kelentrić. Izdavači zbornika su RIJEKA 2020 i V.B.Z, selektorica je Željka Horvat Čeč, a urednik: Kruno Lokotar.

Autori kratkih priča su Faruk Šehić, Dorta Jagić, pok. Milena Benini, Vladimir Arsenijević, Lejla Kalamujić, Nora Verde, Robert Perišić, Enver Krivac, Edo Popović, Asja Bakić, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš, Tea Tulić, pok. Bekim Sejranović, Zoran Žmirić i Josip Novakovich.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari