SJEDNICA U MATULJIMA

Županijski vijećnici jednoglasni: Ministarstvo zaštite okoliša mora zatvoriti CZGO Marišćinu!

Koncesije na pomorskom dobru i Marišćina bile su glavne teme 31. sjednice Županijske skupštine PGŽ

U školskoj sportskoj dvorani OŠ Matulji održana je 31. sjednica Županijske skupštine PGŽ koja je započela aktualnim satom u okviru kojeg je, među ostalim, bilo riječi o koncesiji za Gradsku plažu u Crikvenici te o poslovanju Ekoplusa.

Pročelnica Nada Milošević je na upit vijećnika Igora Posarića vezano za poništenje odluke o dodjeli koncesije rekla da je uspostava koncesije na Gradskoj plaži Crikvenica bila složen postupak u koji su bili uključeni svi sudionici za koje je koncesija bila ključna:

„Ne može se reći da je Grad Crikvenica bio isključen u kreiranju ove koncesije jer je upravo Grad osmislio kako bi koncesija trebala izgledati te je pripremio i financirao pripremne dokumente i u suradnji s Gradom Crikvenicom je cijela koncesija koncipirana.“

Dodala je kako je resorno Ministarstvo poništilo odluku Županijske skupštine o davanju koncesije te je postupak ponovno vraćen ŽS, da na osnovu istih dokumenata i činjeničnog stanja koje je prikazano u cjelokupnoj dokumentaciji, ponovno odlučuje:

„Ministarstvo nije dalo prave argumente, zamjerka je bila da nema kvalitetnijeg obrazloženja zašto je jedna tvrtka bolja od druge“.

Župan Zlatko Komadina je rekao kako će se kada dođe zahtjev od Gradskog vijeća Crikvenice materijal uputiti na Županijsku skupštinu na raspravljanje hoće li svoju nadležnost predati Gradskom vijeću:

„Ne vidim po čemu bi ono donosilo bolje i zakonitije odluke od ŽS. Kada nema koncesije, plažom upravlja Grad Crikvenica kojem nitko ne brani da uređuje plažu i treba je uređivati, kao pomorsko dobro dok nema koncesije. Mi ćemo im pomoći ako zatreba“ rekao je župan te dodao kako se tema politizira pošto je u samo tri dana donesena odluka o poništenju, dok se druge odluke čekaju po godinu i dvije u Ministarstvu, a daleko su važnije lokacije po pitanju gospodarskih i ekonomskih interesa.

Na upit vijećnika Dinka Beakovića o financijskom izvješću za Ekoplus, pročelnik Ljudevit Krpan je rekao kako je ono usvojeno sa iskazanim gubitkom od oko 4 milijuna i tristo tisuća kuna. Podsjetio je i da je natječaj za predsjednika Uprave TD Ekoplus proveden te da se do konca srpnja očekuje izbor novog predsjednika uprave.

Na dnevnom redu sjednice je bio prijedlog odluke o utvrđivanju granica lučkog područja u lukama otvorenim za javni promet županijskog i lokalnog značaja na području PGŽ, u onom dijelu prostornih planova koji su planirani kao luka, te je ova odluka i usvojena, kao i informacija o projektu “ARGOS – podijeljeno upravljanje održivog ribarstva i akvakulture kao sredstvo za zaštitu morskih resursa u Jadranu”.

Projekt Argos je obrazložila pročelnica Raukar rekavši da je njegov cilj da se okupe sve jadranske županije s hrvatske i talijanske strane kako bi se raspravilo o resursima našeg mora, kao i zajednički integrirani pristup zaštiti riba i morskog okoliša te pronalazak novih mogućnosti za upravljanje akvakulturom. Vrijednost projekta je preko 5 milijuna eura, a učešće Županije je oko 2 milijuna i 300 tisuća kuna.

Članovi Skupštine usvojili su i lzvješće o radu Vijeća seniora PGŽ, odluku o davanju suglasnosti za dugoročno zaduženje ŽLU Rab kod HBOR-a radi izgradnje ribarske luke u Rabu, kao i točke koje se odnose na postupke koncesioniranja pomorskim dobrom na dijelu Gradske plaže u Crikvenici, plaže Lišanj u Novom Vinodolskom, plaže Oštro u Kraljevici, dijelu plaže od crkve Sv. Nikule do vile ,,Kimen” u Cresu te koncesije koje se odnose na manja brodogradilišta na području Grada Raba.

„Naši koncesionari su se našli u ozbiljnim problemima i ni sami nisu znali kako će startati s ovom turističkom sezonom i zato su se u zadnji čas odlučili na dodatne aktivnosti i uputili zahtjeve da im se daju suglasnosti na sklapanje potkoncesijskih ugovora kako bi što kvalitetnije mogli pružati uslugu na području koncesije u ovom periodu koji im je ostao“ rekla je pročelnica Milošević.

Najviše rasprave izazvala je točka o utjecaju Centra za gospodarenje otpadom Marišćina na zdravlje mještana Marčelja i okolice. Josip Katalinić je izložio točku te rekao kako se Centar mora zatvoriti, ali da Županija za to nema ovlasti nego država.

Vijećnici Marko Mataja Mafrici i Sanja Tamarut podsjetili su da je država ta koja je donijela odluku o otvaranju CZGO Marišćina i da je država ta koja je donijela odluku o tehnologiji pa državu treba prozvati da riješi probleme Marišćine.

Vijećnici su usvojili predložene zaključke župana da se provede ekološka studija utjecaja Centra na zdravlje mještana u cilju mjerenja izloženosti faktoru rizika stanovnika u odnosu na ostale stanovnike PGŽ, što je i usvojeno. Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije izradit će i provesti ekološku studiju. Također će izraditi i program izrade ekološke studije utjecaja Centra Marišćina na zdravlje mještana te o istoj odmah po završetku, a najkasnije u roku od 15 dana informira Županijsku skupštinu, a sredstva za provedbu studije osigurat će se u Proračunu PGŽ.

Jednoglasno je prihvaćen i zaključak da Ministarstvo zaštite okoliša osigura uvjete za zatvaranje CZGO Marišćina i pronađe alternativno rješenje za zbrinjavanje otpada.

Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite na Whatsapp, Viber, MMS 097 64 65 419 ili na mail vijesti@riportal.hr ili putem Facebooka i podijeliti ćemo ju sa tisućama naših čitatelja.
Komentari
Povezani sadržaj
Views Views